keskiviikkona, toukokuuta 08, 2019

Kiina siirtyy ympäristöasioiden johtovaltioksi?







.

Ilmasto muuttuu sittenkin, myös Yhdysvaltojen mielestä


Ilkka Luoma 

Ei näyttänyt Venäjä kovinkaan paljon, jos lainkaan protestoineen US' n "käskyä" olla kommunikeoimatta mitään ilmastonmuutoksesta. Timo Soinikin myhäili tietämättömyydessään (?) - olihan tämä Case Rovaniemi hänelle "komea päätös pitkälle poliitikon uralle". Kummallakin ydinasesuurvallalla on omat mörkönsä. Suurista vain Kiina ja EU ovat sitoutuneet laajasti ympäristöongelmien ratkaisuhalukkaiksi. Kiina on jopa ilmaissut, että se voi ottaa johtavan roolin ympäristönkorjauksessa. Kiina on saanut tuloksia myös omasta konkreatiasta ~ https://yle.fi/uutiset/3-10114264 - . 

US on maailman suurin ympäristökuluttaja ja -päästäjä. Varsinkin kun kumuloimme amerikkalaisten päästöt viimeiseltä 100 vuodelta. Esimerkiksi osa ilmakehäkaasuista ovat pitkäkestoisia ja näin kumuloituvuus on oleellinen osa ymmärtää mistä päästöt ja ongelmat johtuvat. Oikeudenmukaisuuden nimissä olisi myös tutkittava päästöt per capita periaatteella, sillä se kertoo ihmisten välisen tasa-arvon tai tasa-arvottomuuden.

Lopulta on hyvä muistaa, ettei ilmastonmuutos ole ainoa ongelma. Meidän olisi opittava puhumaan ympäristöongelmista, joihin liittyy puhtaan veden niukkuus, saastuvat pohjavedet ja maaperä sekä luonnoton maaperämateriaalien käyttö ja elokerroskiertävyyden luontaisen mekanismin rikkoutuminen. Olemme kaiken tuon edelläolevan sijasta kasvuhokemallisia ja talous edellä ajattelijoita - ymmärtämättä, ettei loputonta kasvua voida saavuttaa rajallisesta ympäristöstämme. 

US näkee maailman paljolti sen omien intressien turvaamisena - myös sotilaallisesti. Tämä merkitsee suurvaltapolitiikkaa, jossa pienet vikisevät - kuten kävi Rovaniemellä. Miksi Venäjä ei protestoinut, johtui sen omista ympäristöllisistä "helmasynneistä". US haluaa ulottaa omat valvontansa nyt näin jopa Venäjän rannikolle - Koillisväylälle, jonka osalta Kiina ja Venäjä saattavat pelata hyvinkin läheistä (kauppa)politiikkaa - ainakin niin, että Venäjä on luvannut Kiinalle turvata tuon lyhimmän merireitin Kiinasta Eurooppaan!

...

Ei kommentteja: