lauantaina, lokakuuta 19, 2019

Katalaanit kaipaavat omaa itsenäistä reviiriä!



* *

...

HS:

Yli puoli miljoonaa osallistui ”vapausmarssille” Barcelonassa, satoja loukkaantunut


...
Ilkka Luoma 

Katalonian ja katalaanien väkivahva rynnistys kaduille kertoo tapahtuneesta oikeuskäsittelyn koetusta vääryydestä ja epäoikeudenmukaisuudesta suhteessa kaivattuun itsenäisyyteen ja lopulta reviiripuolustukseen.

Katalaanit omaavat oman kielen ja oman talouden pitkälti omaehtoisena, mutta todellisuudessa riippuvaisen muusta Espanjasta. Toisaalta Espanjan hallinto Madridista ei halua laskea "kultamunaansa" ja FC Barcelonaa irti omastaan - täytyyhän Real Madridilla olla kirittäjä - myös jalkapallossa ;-) ...

Itsenäisyysliikkeillä on vahva identiteetti, voimakas yhteenkuuluvuuden henki jota kutsutaan yhteiseksi ja omanäköalalliseksi reviiriajatteluksi. Reviirit ovat evoluution "keksimä keino" ylläpitää monimuotoisuutta ja tässä kohdin reviirillinen Katalonia tuntee itsensä riittävän vahvaksi muodostamaan oman ja itsenäisen reviirin.

Reviiriajattelu on voimistuva ilmiö EU-Euroopassa ja muuallakin - Kanadassa, Espanjan Baskimaassa ja Iso-Britannian Skotlannissa. Näillä kaikilla on oma selitteensä reviirilliseen toimintamalliin, jossa haetaan eriytymistä "emomaastaan" - paljolti historiallisin, kielellisin ja kulttuurillisin syin.

Kiinan Hongkong ei ole reviristinen koetus, se on osa kamppailua omaleimautumisen puolustautumisena. Hongkongin historia on osa kiinalaisuutta, ja siksi sitä ei voi verrata nyt Katalonian tapahtumiin, vain mielenosoitustensa osalta, jotka ovat levinneet mellakoinniksi ja hulinoinniksi, jossa tuhotaan yksityis- ja yhteiskuntaomistusta.

Katalonia on EU' lle koetinkivi, sillä se levitessään uhkaa useampia EU-jäsenvaltioita. Katalaaneilla on oma pitkä historiansa.

...

Ei kommentteja: