tiistaina, lokakuuta 01, 2019

Kiina 70 vuotta - sotilasparaatin sanoma maailmalle



...

HS:

Kiina esitteli valtavassa juhlaparaatissaan uusimpia mannertenvälisiä ohjuksiaan, jotka yltävät mihin tahansa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin


...
Ilkka Luoma 

Todellisuudessa USA on pitänyt maailmahegemonian sotilasvaltikkaa jo kohta 100 vuotta. US on maailman suurin asekauppias, sillä on maailman suurin hyökkäysvoiman ylläpitobudjetti ja se on käynyt huomattavan paljon sotia - jopa hyökkääviä (YK-mandaatilla ja myös ilman mitään mandaattia) ...

Maailma on ollut kahden ydinasesuurvallan pihdeissä - US' n ja Venäjän - tässä tulisi muistaa Maapallollinen väestöosuus, jossa Kiina edustaa suurempaa määrää kuin koko kehittyneiden länsimaiden "yhteisö" - yhteensä, lukusuhteella 1,4/7,9.

Kiina on noussut maailman suurimmaksi taloudeksi (bkt/PPP - IMF 2014/-15) ja nyt se hakee linjaansa myös sotilaalliselta puolelta - jolloin maailmamme duopolistuu, kuitenkin siten, että ehkä Kiina löytää yhteistyötä Venäjän kanssa, ja näin muodostaen maailman voimakkaimman kaksikon? Ehkä Kiina haluaa US' n valtahegemonian päättyvän. Kerrotaankin jo nyt, että elämme kiinalaisten vuosisataa. Viime vuosisata oli Yhdysvaltojen.

Kiina ei ole sotinut sitten Vietnamin 1960-luvulta. Sen sijaan jos tutkii US' n sotia vaikkapa 1950 alkaen huomaa jotain "sangen hyytävää" - lähes yhtämittaista sotaa kaukana omilta rajoilta - aina muiden mailla ja toisiin valtioihin suuntautuen.

Maailmallinen rauha saavutetaan "kylmän sodan kaltaisella asettumisella" siten, ettei kenellekään juolahda mieliin aloittaa ratkaisevaa "kaiken tuhoavaa" atomisotaa, koska vastavoimabalanssi on vaakakupeissa tasapainossa. Nyt Kiina tekee tämän, ja se tuo mahdollisuuden suunnata yhteistoimintaa vastakkainasettelusta kaupalliseen kilpailemiseen.

Kiina on tänään maailman suurin vientivaltio, ja mielellään keskittyy myös ympäristöasioiden hoitamiseen. Kiina myös tietää, ettei loputonta kasvua ole. On kasvuhokeman lopun alku. Kiina on hakenut vain omaa osuuttaan maailmallisuudesta - ehkä juuri tuolla lukusuhteella 1,4/7,9. Maistuisiko tuo oikeudenmukaisuuden haennalta yhteisiin Maapallollisiin varantoihin per capita periaatteella?

Kiina saattaa olla tasapainottaja maailmanrauhalle?
.
...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

EKSTRA
~ https://www.tiede.fi/keskustelu/71827/1250-suomelle-se-tarkein-suhdeluku-kiinasta?changed=1569927080 -

...