torstaina, lokakuuta 10, 2019

Kiina jyrää teknologiakehityksessä - mistä ja miksi ympäristöpäästöt syntyvät?




...

HS:

Finnwatch: Moni syyttää Aasian maita ilmasto­kriisin kiihdyttämisestä, mutta fossiilisen energian käyttöä niissä ruokkii suomalaistenkin kulutus

...


Ilkka Luoma 

Tuotantokoneistot ja niiden ylläpitämä työllisyys liikkuvat paljolti sen mukaisesti, missä on taloudellisinta (halvinta) toimia - eli missä kohtaavat pienet tuotantokustannukset ja suuret markkinat - vieläpä "käsikädessä". Tämä kohtaanto tapahtui Kiinassa, jo vuosikymmeniä sitten.

Tänään Kiina on niin sanotusti maailmantehdas ja robotisoituva liukuhihna, joka vaatettaa, autoistaa, leikittää, kännyköittää ... - ihmiset kaikkialla maailmassa. Lännenmiehen liike-elämä haki jo pari vuosikymmentä sitten edullista tuotantoalustaa - se löytyi Kiinasta.

Suomalainen esiinmarssi matkalla Kiinaan alkoi voimallisemmin kemijärveläisestä laturitehtaasta Salcomp Oy' stä. Se ei enää suomalaisella työvoimalla kyennyt tuottamaan bulkkia miljoonin kappalein - suomalaisella kustannusrakenteella. Oli löydetävä halpa toveri ruuvaamaan komponentteja yhteen. Toveri löytyi Kiinasta.

Kiina liukuhihnaisti tuotantokoneistonsa ja imaisi Applet, autotehtaat, ja miltei minkä tahansa massavalmistuksen - toveri oli halpa, ahkera eikä osannut tai saanut lakkoilla. Business hieroi käsiään - ehkä meiltä väkevin ilmentymä oli Nokian kännyköiden valtava marssi maailmalliseksi kapulaksi.

Pelkästään Kiinassa oli ajanhetki, jolloin noin 220 miljoonaa kiinalaista piti yhtäaikaa Nokiaa taskussaan. Elettiin Nokian huippuvuosia, jotka suurelta osin mahdollisti juuri Kiina. Nyt tuota suomalaista esiintymistä edustaa Kiinassa Kone Oyj - hisseineen. Hoksasivat viherryttää itsensä EcoCity-seminaarissa Tianjinissa vuonna 2007.

Kun lännenmiehen tuotantokone siirtyi Kiinaan, sai omistajat muhkeat voitot, kiinalaiset tavikset työtä - kiinalaiset insinöörit "ideoita" ja erityisesti Kiina sai läntisen tuotantosaastepilven päälleen - me ikäänkuin p*skansimme kiinalaisten taskuihin. Näin siinä kävi.

Miksi kävi näin, kolme syytä: Halpa toveri, maailman suurin sisämarkkinapotentiaali ja olemattomat ympäristölait, jotka tänään ovat kohta historiaa. Samalla astuimme maailmanlaajuiseen työn uudelleenjaon taisteluun!


Ei kommentteja: