perjantaina, lokakuuta 18, 2019

Venäjä on ottanut Syyria - Turkki -kriisissä johtavan viitoittajan aseman



...

HS:

Yhdysvaltain erityis­edustaja: Turkki on luvannut, ettei ole Syyriassa pitkään – vara­presidentti Pencen mukaan kurdi­joukot ovat vetäytymässä

...
Ilkka Luoma 

1 - Kuitenkin kaikki saattoi olla etukäteen suunniteltua - US ja Venäjä yhdessä ja näin USA' n omat Venäjää vihollisena pitävät sotahaukat saivat siipeensä. Ja Trump palsamia haavoihinsa, olivathan nuo sotateollisuuden lobbarit koettaneet noitavainota vuosikausia Trumppia viralta - mitä yllättävimmin ja paljolti todisteettomin väittein.

Nyt Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan matkustaa Venäjälle - ja pyyntö oli tullut jo ennen US-varapresidentti Mike Pencen äkkivierailua Turkkiin suostuttelemaan Erdogania jäädytykseen tai tulitaukoon; miten vain. Suunnitelma on kuitenkin hieno ja pieniä kahakoita tulee lähiaikoina ilmentymään, mutta Kremlin tiekartta näyttää etenevän, kuten Pekingin tiekartta Korean niemimaalla.

Näinkö ovelasti Trump saa USA' n lähentymään Venäjää, alkuperäisten vaalilupauksiensa mukaisesti, kuten se, että omat sotilaat tuodaan kotiin rakentamaan mahtavaa Amerikkaa!

Aika näyttää miten ja milloin maailman suurin maaton kansakunta - kurdit - saavat omansa ja Turkki rauhan kurdien kanssa jatkuvasti päällä olevasta rauhattomuudesta. Oma Kurdistan varmasti rauhoittaisi myös Turkin noin 15 miljoonaa kurdia ja osa saattaa muuttaa Syyriasta alkuunsa lohkaistulle alueelle.

Syyrian johtaja Bashar al- Assad voi vain taipua, sillä Venäjä pitää tahtipuikkoa hallussaan. Lopulta tässä huolellisessa suunnitelmassa piirretään alueen rajoja uudelleen. Yli 100 vuotta sitten Sykes ja Picot sopimus piirteli karttaharjoituksiaan omin käsin - kysymättä alueen asukkailta ja heimoilta mitään. On aika tuottaa uusi korjaussarja tuohon vanhojen kolonialistien väärin piirrettyyn ja  epäonnistuneeseen karttaharjoitukseen.


...

HS

Yhdysvaltain erityis­edustaja: Turkki on luvannut, ettei ole Syyriassa pitkään – vara­presidentti Pencen mukaan kurdi­joukot ovat vetäytymässä


...
Ilkka Luoma 

2 - Vaikuttaa syvällisemmältä suunnitelmalta kuin ykskantaan heti ajattelisi. Nyt jo puhutaan Kremlin tiekartasta rauhaan ja tulevaan Kurdistanian valtion aihioon! On jo täysin selvää, että Venäjällä on rooli tässä monisäikeisessä tapahtumaketjussa, jossa trumppistinen "uhkaa, kiristä ja pakota" -uusnormaalipolitiikka kantaa yhtä toiminnallista osaa ja Kremlin sukkulointi toista. Ehkä jopa yhteisesti sopien, peräti jo etukäteen suunniteltuna?

Yhteinen suunnitelmallisuus kahdelta ainoalta ydinasesuurvallalta ei olisi yllätys, sillä jo US-presidentinvaaleista Donald Trump halusi parempia suhteita Venäjän kanssa, jo sen valtavien raaka-ainevarantojen vuoksi. Liike-elämä ei pyöri ilman materiaaleja ja energiaa - Venäjällä riittää molempia - ehkä eniten maailmassa. "Loistavana liikemiehenä" Trump on tuon oivaltanut.

Syyria oli erinomainen alusta rakentaa ehkä Trumpin vävyn Jared Kushnerin koostama yllättävä suunnitelma, jossa niin US ja Venäjä lähentyvät ja bonuksena kurdit saavat oman esiaihiovaltionsa sekä entisen US-presidentti Barack Obaman aloittama Syyriaan ilman mitään YK-mandaattia US-sekaantuminen päättymään.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan aloitti herkkänä pienestäkin vinkistä hyökkäyksen, tosin senkin ilman mitään YK-mandaattia, mutta yhteisymmärryksessä US' n ja Venäjän kanssa.

Ja pian seurasi säällisten torujen ja uhkailujen jälkeen yllättävä tulitauko tai jäädytys, eli Erdogan sai alkuperäisen tahtonsa läpi [!] - ilman omien sotilaiden enempiä menetyksiä - viiden päivän vetäytyminen ja turvallisuusvyöhykkeen muodostuminen alkuperäissuunnitelman mukaisesti! Siihen oli helppo suostua.

Joko US astui kakkosviulun soittajana poliittiselle näyttämölle, kun tiesi Erdoganin matkustavan Kremliin hakemaan neuvoja toiselle vaiheelle, jossa kurdeille luodaan esiaihio omasta valtiosta - irralleen Turkista. On muistettava, että Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on kädelliset suhteet niin Turkkiin, Syyriaan kuin Iraniin.


...

Ei kommentteja: