perjantaina, lokakuuta 11, 2019

Nato ja Turkki hyökkäsivät - mutta Kurdistan voi nyt olla lähempänä!




...
Ote HS' sta: 

" ... ”Washingtonissa lasketaan, että voiman laajamittaiseen käyttöön liittyy Yhdysvaltojen näkökulmasta yhä enemmän riskejä”, UPI-FIIA' n johtaja Mika Aaltola |* sanoo.
”Tämä tendenssi on vahvistumassa, mikä aiheuttaa sitä, että alueellisten valtojen, kuten Turkin ja Venäjän, rooli korostuu. Syntyy myös uusia toimijoita, kuten Isis.”
Voimankäytöstä on hänen mukaansa myös tullut entistä sallitumpaa, normaalimpaa. ... "

Tulisi muistaa US' n rooli alueella laajemminkin
Irak kävi raskaan sodan Irania vastaan, liki 10 vuotta, jossa USA aseisti ja tuki varmuuden vuoksi molempia sotaosapuolia, kuitenkin siten, että Saddan Hussein Irakista oli läheisempi ystävä. Myöhemmin ystävyys päättyi ja nuorempi us-pr George W. Bush hyökkäsi 2003 Irakiin - ilman mitään mandaattia, jopa valhein ja liioitteluin Irakin "olemattomista" joukkotuhoaseista. Irak vaipui kaaokseen ja samalla syntyi ISIS-järjestö. Entinen ystävä Saddam eliminoitiin.
100 vuoden takaa on huomioita Sykes ja Picot sopimus, jolla tuota Syyrian, Irakin, Turkin ja Israelinkin rajoja piirreltiin kolonialistien - Ranskan ja brittien toimesta. Rajat piirrettin väärin - Kurdistan jäi syntymättä.

Syyriaa kohtasi paha kuivuus 2006 - 2010 (Francesca de Chatel). Maaseutuväestöä muutti pakosta kaupunkeihin - hallitsemattomasti, syntyi konflikteja ... US CIA aloitti Syyrian laittomien kapinallisten salaisen aseistamisoperaation 2013. USAF tuli pommikoneineen v. 2014 - ilman mitään mandaattia.
Venäläiset sotakoneet kutsuttiin Syyrian laillisen hallinnon toimesta 2015. US-presidentti Donald Trump päätti CIA-operaation ja perui Syyrian laillisen päämiehen eliminoimistavoitteen 2018. USAF käytti voimaa myös Libyaan 2011 - ja Libya vaipui kaaokseen ja laillinen itsevaltias Muammar Gaddafi eliminoitiin.

Voimakäytön osalta Turkki haluaa harjoituttaa omaa armeijaansa tosipaikoissa - kovilla, eikä vain paukkupatruunoilla. Oli tullut vaara, että kurdit oppivat liian taitaviksi tosisodankäynnissä - oli aika viedä turkkilaiset sotilaat aitoihin "harjoitusmaastoihin" ... Puhutaan taistelukokemuksen hakemista elävän lihan olosuhteista.

...

...

Ei kommentteja: