tiistaina, lokakuuta 15, 2019

Kaupunkikone Kampista kauppakeskus Triplaan






...

HS:

Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

...
Ilkka Luoma 

Kamppi Helsingin keskustassa on oiva esimerkki kulutusjuhla-alttarista. Kaikki on keskittynyttä yhden katon alle. Metrolla pääsee kellariin (Pasilassa lähijunalla) ja koti voi olla katolla. Välissä ovat kaupat kassakoneineen ja maksupäätteineen, jossa kukin voi ottaa osaa kansantalouteen ja tulonjakoon ja -tasaukseen kukkaronsa nyörien mukaisesti.

Kun katsoo Helsingissä Kampin asuntoja, tulee vääjäämättä mieleen hunajakennot. Asunnot ovat kuin lokeroita seinissä. Hunajapurkit ovat kauniisti geometriassa - milloin saamme kuusikulmaiset asumukset? Asuntomme ovat kaupungeissa myös tehokkaasti arkkitehdin kynän jäljiltä teholuvuissaan, jossa tilavuuteen ja maapinta-alaan nähden saadaan maksimaalinen asuinpinta-ala.

Ovatko hunajakennot ihmisarvoista asumista? Ovat tai eivät, ... [mehiläisetkin asuvat ja voivat ilmeisen hyvin - ainakin ilman ihmistä] - - niin mieli ja ilo osallistumisesta ja hyväksytyksi tulemisesta antavat anteeksi "huonojakin" oloja.

Ihmiskunta on kuin hengittävä palje - välillä tiivistyy ja sitten taas laajenee. Se tarkoittaisi keskittymisestä hajautumiseen. Vai olemmeko valinneet vuosimiljoonaisten muurahaispopulaatioiden tavan elää keoissaan - ja tarkkoine elinpiireineen eli reviireineen?


...

Ei kommentteja: