keskiviikkona, lokakuuta 30, 2019

Presidenttipari kutsuu totuudenpuhujat Itsenäisyyspäivän juhliin - keitä he ovatkaan?




...

HS:

Linnan juhlien teemana nyt tieto: kutsuvieraina henkilöitä, jotka edistävät luotettavan tiedon levittämistä


...

Ilkka Luoma 

Hyvin haastava tehtävä, sillä totuuden käsite, määrite ja toden todellisuus ovat hyvin vaativia tilanteen hetkelliskuvien jatkumoa - joihin uskominen on myös omasta arvioitsijan/ vastaanottajan tiedoista, herkkyydestä ja omaksumiskyvystä kiinni.

Presidenttipari saattoi astua nyt sellaiseen altistukseen, joka ei ehkä saa varauksetonta kiitosta - ehkä jopa ihmettelyä, kun joka tapauksessa vieraslista tulee esille - ainakin mediasta. Itse aihe on kuningasajatus, mutta valikoiminen erilaisista totuuden kertojista on vaativa tehtävä.

"
Totuuksia on monia - kuka ja mikä kenellekin". Totuudet ovat myös historian saatossa muuttuneet, kun tutkimustieto on syventänyt tiedollista, arvauksellista jopa manipulointua hetteikköä. Varsinkin historian analyysit ovat haastavia tekijöitä tutkijoille - joillain voi vain olla enemmän tietoa - vaikkapa Talvisotaa ennakoivista tapahtumista, kaikilla ei ole kuitenkaan Kremlin avaimia - erityisesti Stalin-K arkistoihin.

Nyt on jo kuitenkin varmaa, että Talvisodan taustat nousevat keskiöön, ja ensimmäinen tilaisuus on marraskuun alkupäivinä, jolloin professori Pekka Visuri avaa näkökulmia noista dramaattisista hetkistä. Kuuluukohan Visuri Linnaan kutsuttujen joukkoon?

Samalla tässä yhteydessä, kun presidenttipari saattaa kertoa miksi joku ja kukin on totuudellisesti kutsuttu - olisi hienoa saada lopullinen vahvistus Venäjän presidentti Vladimir Putinin Suomen 100-vuotis-onnittelukirjeen sisällöstä ja siihen mahdollisesti kuuluneen liitteen aihealueesta. 
On olemassa "tieto", että tuo Putinin onnittelukirje olisi presidentinkanslian toimesta julistettu salaiseksi - pitääkö paikkansa; siinäpä selvityspyyntö tutkivalle journalismille. Entä Savonlinnan oma poika - erinomainen ja entinen HS-toimittaja Jouni Mölsä, joka sai kutsun presidentinkansliaan vastaamaan tiedotuksesta.

Mikä on totuus, missäkin ja mitä varten? Mikä on taas uusnormaali, jossa totuuksia on useita - riippuen mitä tahoa tai ryhmää mitenkin informoidaan. Mikä onkaan valtiollinen totuus?


...
FB_A

Ei kommentteja: