keskiviikkona, elokuuta 28, 2024

Kasvatuksen jalo taito - mitä se onkaan tänään?

 KAS|2928|423518|VATUS



"Jokainen kasvattaja on varmasti joskus kokenut epävarmuutta omista taidoistaan. Siitä, uskaltaako lähteä lasten kanssa toteuttamaan jotain itselle uutta toimintaa.  .. "

*****


"Vanhan liiton" kasvatuksen kulta-aika;

--- rakkaudella |1, vastuulla ja huolehdinnalla, jotta lapsillamme olisi turvallinen olo - tänään, huomenna ja vielä vuosienkin päästä! 


Lapsia kasvatetaan tähän maailmaan - kaverit ja kaveruus ovat sitten aivan toinen asia; ollen ulkoinen valintakysymys. Isän ja äidin tulee olla tuossa valintakysyksessä tarkkaavainen, huolellinen ja perusteleva lapsilleen.

 

.. .. 

Evoluutio |E "määräsi" sattumalta | määrätietoisesti - suunnitellusti meille ihmisille tehtävät: 


Lisäänny ja kasvata riittävin opein lisääntymään ...


|Ehttps://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/opetamme-konealya-vaikka-emme-edes.html - 

IJL-BLOG: "Opetamme koneälyä, vaikka emme edes ymmärrä evoluution jatkuvuutta"

|E ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/03/evoluutio-saie-universumin.html - 

IJL-BLOG: "Evoluutio - säie universumin käyttöjärjestelmästä"


___
Nyt puhutaan paljon epävarmoista neljännesaikuisista (MC: quarter pounder ;-) 

-idealtaan noin 25-vuotiasta, joiden pitäisi tehdä päätöksiä, mitä tehdä, mihin suuntautua ..

- vai olla vaan mielenterveystilanteiden |2 ja epävarmuuden jatkumoissa (yllättävän monissa tapauksissa!) ja niiden kasvaessa uusnormaaliksi tässä materialismin maailmassa, jossa kasvuhokema |3 on vallalla, niin poliitikkojen kuin niin sanottujen asiantuntijoiden mallinnussuunnittelupöydillä .. 


- ja juurikin nuorissa naisissa esiintyy tarvetta mielenterveyspalveluihin |4 - luoden meillekin tätä SOTE-rahareikää |5, kun mikään ei riitä!  -- jopa tyttölapsien mielenterveys - kehitysvaiheessaan alaikäisinä. 

Onko tietty maalaavan näyttämisen tarve tässä markkinatalouden kasvuhokemahumussa jo rikkonut evoluution luoman aika-ajoittaisen harmonian?

 ____
HS-ote: "HELSINGIN SANOMISSA on tänä kesänä kirjoitettu aikuistumisesta. ... 

~25-vuotiailla on "quarter life crisis" |QLC, eli paineita valita oma polkunsa loputtomien mahdollisuuksien maailmassa. Puolet ikä­ryhmästä tekee lapsia ja remonttia, puolet vetää Ibizalla kokaiinia Temusta tilatuissa peppu­implanteissa. Jollain matematiikalla siihen väliin jää iso joukko, joka ei ole päässyt haluamaansa kouluun, löytänyt kumppania tai osannut tarkkaan määritellä, mikä se oma juttu oikein olisi.


|QLChttps://en.wikipedia.org/wiki/Quarter-life_crisis - 

"Suositussa psykologiassa neljänneselämän kriisi on eksistentiaalinen kriisi, johon liittyy ahdistusta ja surua elämän suunnasta ja laadusta ja joka koetaan yleisimmin ajanjaksona, joka ulottuu ihmisen varhaisesta 20-vuotiaasta 30-vuotiaiden puoliväliin [ 1 [ 2 ]. ] (vaikka neljänneselämän kriisi voi alkaa jo 18. [ 3 ] Kliininen psykologi Alex Fowke määrittelee sen "turvattomuuden, epäilyksen ja pettymyksen ajanjaksoksi, joka liittyy uraasi, ihmissuhteisiin ja taloudelliseen tilanteeseen". [ 3 ]"



Kolmeakymmentä ikävuotta lähestyvien ahdistusta työelämästä, perheen perustamisesta ja asumismuodon lukkoon lyömisestä värittävät esseisti Antti Röngän mukaan (HS 4.8.2024) seuraavat kysymykset:


Olisiko sittenkin pitänyt valita toisin? Onko jo myöhäistä vaihtaa elämää, aloittaa alusta koko touhu? .. "


HS-linkki ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010654006.html
HS-otsikko: "Kolumni | Kuka antaisi elämän­taito-ohjeita aikuisille lapsille?"

__ __ __ __
IJL-kommentti: " .. ennen nuor-aikuusuutta (quarter life crisis) ovat murrosikä, esipuberteetti, lapsuus ja vielä usein kiukukas uhmaikä .. .. vauvoille riittäen huolenpito ja äidin tissit 👍 Kerrotaan myös "uhmiksen" esiintyvän aikuisenakin 👻 ..



__ __ __
Mutta!

Vakavasti ottaen; normaalina lapsuus-aikana - noin iällisessä vuosivälikössä 5 - 7 v - > - 16 - 19 v ratkaistaan paljolti omien vanhempien määrätietoisen - ja/ tai vapaan kasvatuksen peli.

Tuossa aikavälikössä luodaan pohjat "oman hedelmän" muun muassa kestävälle yhteiskuntakelpoisuudelle ja inhimilliselle yksilötason vastuunkannolle itsestä kuin myös läheisistään; hyväksynnällä erilaisuudesta, laumoittuvuudesta ja elämän historiallisestakin moniarvoisuudesta ..

__  __ __ __  __
Laumoittuvuus yhteenkuuluvuuden reviirikaipuuna |6

[ - tarkoittaen evoluution |7 luomaa omavaraisuuden tarvetta huolehtia ravinnonsaantonsa 🌿 sekä normaalilla tavalla lisääntymisoikeutensa 🍌, ..


.. huomioiden aika-ajoittainen niukkuus ja siihen liittyvä kilpailuhenkisyys "sopivalla" mittakaavalla! ]



Osataan huomioida ihmiskunnan tasapainoisuuteen tähtäävä laumoittuvuus (henkinen reviirillisyys yksilönä ja omana yhteenkuuluvuusryhmänä);
.. ja laumoittuvuus huomioidaan omalta tasapaino-akselilta (yhteisöllisyyden) kokemuksena --

.. myös sovitteellisestii henkilökohtainen yksilö-oikeus omanaan ja tyytyväisyysherkkyys havaita biologinen ympäristö, jossa kukin elää ja nauttii lopulta toimeentulovarannoista, jotka ovat hyvin hoidettuna niukkuuden vastakohtana jopa runsaat (varoen pitkäkestoista ylenpalttisuutta! |8) - tuottaen tyytyväisyyttä omaan elämään, mutta vain kohtuutena.

__ __ __ 
Evoluutio loi vuosisatamiljoonaisena jatkumona kaiken biodiversiteetin |9 kehityselämän moniarvoisuutena  -- meille kaikille olioille.

Meidän on ihmiskuntana osattava lomittautua ja sijoittua moniarvoiseen ja toivottavasti lajirunsaaseen eliökuntaan, omin mahdollisuuksin olla erilainen -


- huomioiden myös muu lajirikkaan bioesiintymiskartan eliökunta - esimerkkinä nyt paljon puhuttuna jokihelmisimpuidenkin |R (raakku) mahdollisuutena elää ja lisääntyä .. ..


|R ~  https://keskustelu.suomi24.fi/t/18598841/raakut-ja-ihmiset-----kumpiako-on-quotliikaaquot - 

|R ~  https://ilkkaluoma.blogspot.com/2024/08/raakut-ja-ihmiset-kumpiako-on-liikaa.html - 

"Raakut ja ihmiset .. -kumpiako on "liikaa*"?"

-S24FI & IJL-BLOG

__  __
Emme ihmisinä omista lopulta mitään, no - ehkä sosiaaliturvatunnuksen - senkin vain aikansa .. 

-lainaa lopulta ollen kaikki se mistä muodostumme elonkaaressamme -kasvu- ja kasvatusvaiheineen.

__  __  __
Kasvatus ja sen tuoma mahdollinen puute voivat aikaansaada tuon HS-tekstin yllättävyyshuomion nuor-aikuusuuden päättämättömyys-/ kuin ratkaisukyvyttömyyden ongelmina -



.. isä ja äiti unohtivat jotain? -



.. kasvatuksen määrätietoisena tapana osoittaa rakkautta ❤️ ja välittämistä. Meillä on yllättäen vain kaksi peruspäämäärää - muiden tavoitteiden ollen vain työkaluja ja apuvälineitä noiden kahden päätavoitteen mahdollistamiseksi:

Lisääntyminen ja sen tuottaman rakkauden täyteisen hedelmän (=lapsen) kasvatusvastuu tuottamaan edelleen lisääntymistä - kunnes sukupolvittain kohtaamme kuoleman ☠️ |15 

-joka sekin on luonnollinen tapahtumasarja elon jatkuvuushyötynä muille eliöille -- "syö tai tule syödyksi".

Olemme biologisessa kierrossa - jo miljoonia vuosia

__  __  __  __
Ylikansoitus ja laumoittuvuuden satunnainen ylitäyttö, kuitenkin rajalliseen elinpiiriimme - uhaksi meitä elättävälle luontobiologialle |10 ja elämän monimuotoisuudelle? |11

__  __  __
Evoluutio pitää lopulta huolen omana "kasvatusmetodina" - järjestäen ylitäytön (liikakansoituksen elinpiiripinta-alaan nähden) raivauksen tasapainotilaan; jopa ihmiskunnankin osalta - esimerkkinä joskus raivoavat yli Maanpallomme ulottuvat pandemiat; vaikkapa mustasurmana |12.

Kaikkeen tuohon tulisi kasvatuksen ulottua oppimisena ja ymmärryksenä lapsien saamiseksi elonradalle valmiina kohtaamaan niin niukkuuden kuin runsauden näyttö- ja vertailutaloutena |13


Yksinkertaista, eikö? 🐝

__  __  __

Kasvatus tuottaa tänään paljon vaikeuksia kasvattomuutena, pelkkä kaveruus ei riitä tuottamaan satoa, josta lapsi saa voimaa kamppailla myös vaikeuksien edessä - sillä kasvattamattomuuden dilemma on tulossa ( .. tullut jo .. ) oleva hankala muutosparametri yhteiskuntasuunnittelijoiden taulukkolaskentamalleihin - myös - niinden muiden ongelmien lisäksi - biologinen ja ympäristöllinen kuivuuden |14 ja sen myötä nälänhädän funktioina  🥵 - 


[S24-1]



__ __ __ __
Kasvatus tuottaa tänään paljon vaikeuksia 🥵 -
.. olemmeko liian itsekeskeisiä ja olemme monin kasvoin unohtaneet evoluution, jonka oma elontaival on loputon, siis kuolematon |15?

IJL-BLOG: ""Missä kerroksessa kuolema astuu elämän polulle?""
IJL-BLOG: "Ikuinen elämä - itsekäs toive kuolemattomuudesta!"



__ __ __ __ __
EKSTRA 01
Olemmeko yksin kasvatushuolinemme?
IJL-BLOG: "Olemmeko yksin universumissa?"


__ __  __ __

EKSTRA 02 

Kasvatusvastuu

~ https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/88284/gradu00100.pdf


Terttu Arajärvi

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/02/prof-terttu-arajarven-muistohaastattelu.html - 

"Professori Terttu Arajärven muistohaastattelu Yleisradiossa

-kirjoitus vuodelta 2014

https://keskustelu.suomi24.fi/t/18594874/quotkatkennut-oksaquot---yhteiskunnassamme-juuri-nyt

""Katkennut oksa" - yhteiskunnassamme juuri nyt" [8|186]



Kasvatusvastuusta - YLE

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/29/kenen-kasvatusvastuu-paivakodin-vai-kodin - 

"Kenen on kasvatusvastuu – päiväkodin vai kodin?"


Perhe- ja koulukasvatus -onko tilanne karannut käsistä - MTV3

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/millainen-vastuu-koululla-on-lasten-kasvatuksessa-vanhemmilla-erilaisia-kasityksia-voi-kayda-niin-etta-tunteet-kuohahtavat/8823294#gs.e84lm1 - 

"Millainen vastuu koululla on lasten kasvatuksessa?"


Mielipide | Vastuun pakoiluaOpettajille kuuluu koulutus- ja vanhemmille kasvatusvastuu -IIsalmen Sanomat
"Opettajilla nykyään taitaa olla keinot vähissä puuttua kovinkaan ankarasti kiusaamisjuttuihin |KK. Enemmän pitäisi olla valtuuksia esimerkiksi rangaistuksien antamiseen, että koululaiset oppisivat, missä rajat kulkee käytöksen suhteen."


Jos lapsi kasvatetaan hyväksymään itsensä ja toiset sellaisina kuin ovat ja kunnioittamaan itseään ja muita, niin mitä ihmettä hänellä olisi syytä mennä muita kiusaamaan. 

******


|KK -- Koulukiusaaminen ja -väkivalta -kirjoituksia viimeisen noin vuoden ajalta


https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/06/tarkka-silma-huomaa-lasten-ja-nuorten.html - 

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/04/kansalaiskirjoitus-koulu-ja.html - 

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/03/eu-tasoinen-ilo-oppia-mentaliteetti.html - 

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/04/kouluhairinnalle-rajat-sopimisen.html - 

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/04/iloa-oppia-kaikki-mukaan-ketaan-ei.html - 

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/03/ilo-oppia-kansalaiset-kerasivat-tyota.html - 

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/01/kansalaistalkoot-asetetaan-stoppi.html - 

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/10/nuoret-huutavat-aanettomasti-hataansa.html - 

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/10/koulukiusaajasta-tyopaikkakiusaajaksi.html - 

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/11/kuinka-moni-koulukiusaaja.html - 



..
_
157230


|  11  SUOMI24  111  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB TILANNEHUONE  |  X  |






______

ILU-MEDIA

IJL-Productions



_________

Kansalaiskirjoittaja

Ilkka Luoma


YMPÄRISTÖTEOLLISUUS

https://www.ymparistoteollisuus.com


260824 -Total Visits: 1415607 Total Visitors:192848 
190824 -Total Visits: 1407253 Total Visitors:191756
060824 -Total Visits: 1388084 Total Visitors:189321

-- --

000724 -Total Visits: 1370553 Total Visitors: 187005  
020724 -Total Visits: 1338467 Total Visitors: 182636  
250624 -Total Visits: 1325724 Total Visitors: 181050  
180624 -Total Visits: 1320310 Total Visitors: 179934  
110624 -Total Visits: 1309466 Total Visitors: 178516  
040624 -Total Visits: 
1295620 Total Visitors: 177293 
280524 -Total Visits: 1255842 Total Visitors: 175726  
210524 -Total Visits: 1243232 Total Visitors: 174544
140524 -Total Visits: 1232831 Total Visitors: 173547
070524 -Total Visits: 1225404 Total Visitors: 172381  
030524 -Total Visits: 1219135 Total Visitors: 171570
 
 


https://www.jontikka.blogspot.com

IJL-kommentteja HS-artikkeleihin

__
e

e

e

 

UPI-FIIA: NATOn  YDINASEPELOTE ja Suomi


PORILAISTEN MARSSI

Presidentti Urho Kaleva Kekkosen kunniaksi ja muistoksi - tämän jälkeen meillä ei ole ollut karismaattista maan isää ja johtajaa - ehkä presidentti Mauno Henrik Koivisto?


_ __

IJL-BLOG PHOTOS  from SHUTTERFLY 


1 Folder ~ https://photos.shutterfly.com/story_invite/5f17490d-78fc-4033-92de-1451606a447e -

2 Folder ~ https://photos.shutterfly.com/story_invite/a03e627a-84e7-4b50-aaf4-c25a6cb9447f - 

3 Folder ~ https://link.shutterfly.com/UQ9xwlybzGb -

4 Folder ~ https://link.shutterfly.com/OponNvlSyKb -

Ei kommentteja: