sunnuntaina, toukokuuta 12, 2019

USA soveltaa jälleen Monroen oppia


HS:

HS-analyysi: Suur­vallat ovat ottaneet käyttöön opin 1800-luvulta, ja se on huono uutinen Suomelle ja muille pienille mailleIlkka Luoma 

HS-tekstistä huokuu oikea lähestysmistapa, mutta painotuksissa olisi varaa tasapuolisempaan suuntaan. Ensinnäkin US' n osalta keskityttiin vain "oman pallonpuoliskon" tapahtumiin - Venezuela, tai vaikka aikanaan Chilen vallankaappaukseen (Salvador Allende - Augusto Pinochet) ja tietysti Kuuban "ikiaikainen" saarrostus. 

Unohdettiin kokonaan vaikkapa US' n sotaiskut: Afganistan 2001 - (jatkuen yhä ja Suomenkin ollessa jo osa ulkoa operoitua sisällissotaa), Irak, ilman YK-mandaattia 2003 - kestäen yli 10 vuotta, Libya 2011 (YK-mandaatilla) - raskaat ilmapommitukset ja Libyan ajo kaaokseen samoin kuin Syyria, jonka US aloitti jälleen ilman mitään YK-mandaattia, CIA-operaationa jo 2013, jolloin aseistettiin Syyrian laittomia kapinallisia. USAF aloitti Syyrian ilmapommitukset 2014. Kun nämä unohdettiin, saatiin HS-tekstin painopiste Monroen oppiin, eli USA' n takapihapolitiikkaan. Herää tietysti kysymys onko US jo kommunismin pelossaan laajentanut "takapihansa" koko maailmaa käsittäväksi? 

Venäjä saatiin omaan "takapihaan" Georgialla (ollen aiemmin osa Neuvostoliittoa - Gruusiana ja Josif Stalinin "kotimaana"). Samoin Ukraina Krimeineen oli osa sosialistisia neuvostotasavaltoja aina 1990 -luvun alkuun saakka. Erityisesti Krim, joka luovutettiin Ukrainan sosialistiselle neuvostotasavallalle vasta 1950-luvulla, eikä koskaan nykyiselle Ukrainalle. Tiettävästi Venezuela ei ole koskaan ollut osa Yhdysvaltoja. 

Kiinalle saatiin "monroen oppi" atolleista, jotka eivät aiemmin kuuluneet kenellekään. Nyt Kiina varustaa näitä maattomia riuttoja omikseen* - turvatakseen meriliikennettään - maailman suurimpana viejävaltiona. US Navy tekee sen 16 lentotukialuksella, joita Kiinalla on kaksi ja Venäjällä yksi, sekin raajarikkona. Tässä kohdin tulee kysyä yksi kysymys: Miten paljon Kiina on sotinut viimeisen 40 vuoden aikana? Ei yhtään. Entä USA ... no, jokainen tietää sen - alkaen vanhemman pr. George Bushin hyökkäyksestä Irakiin.  - 

Miten voisimme käsitellä näitä kolmea suurvaltaa tasapuolisemmin?

Ei kommentteja: