maanantaina, elokuuta 26, 2019

Onko Israelilla erioikeus ennakoiviin hyökkäyksiin?


Kun israelilaishävittäjien pommit purevat - tässä Gazaan


...

HS

Israel iski väitetysti kolmeen maahan: Se myöntää ilmaiskun Syyriassa mutta ei lennokkeja Libanonissa ja Irakissa

.

Ilkka Luoma 

Oleellinen kysymys: "Millä mandaatilla ja/tai oikeudella Israel katsoo itselleen ennakoivan hyökkäysiskun toteuttamisen työkalukseen toiseen itsenäiseen valtioon? Tämä on valtiollisten väkivaltakysymysten äiti, sillä jos tuo "oikeudenkäyttö" leviää myös muihin valtioihin, on seurauksena varmasti joukko paikallisia sotia, joiden pohjalta maailmanpalo tulee mahdolliseksi.

Syyria ei ole operoinut mitään hyökkäysiskuja Israeliin - ainakaan mitään uskottavia näyttöjä ei olla esitetty.

Tosin vuonna 1967 Syyria oli osa sotanäyttämöä Israelin suuntaan sotana, jonka Israel aloitti vahvasti provosoituna - tuolloin israelilaishyökkäystä pidettiin itsesuojelupohjaisena eli syntyikö jo tuolta ajalta Israelille de facto oikeus tämän päivän yksipuolisiin taisteluiskuihin - väittihän Israel, että Iran suunnittelee hyökkäyksiä Israeliin juuri Syyrian kautta.

Syyrian Golanin kukkulat eivät ole kansainvälisen mandaatin hyväksynnällä Israelin, vaan tuo Golan - Syyrian alueena - on israelilaismiehitetty. Golanilla ei ole edes yritetty järjestää kansanäänestystä, tai sitten syyrilaiset karkotettiin tai pakenivat jo 1967 israelilaishyökkäyksen alta (?)

Lähi-itä on ruutitynnyri. Alueella on historiansa, eikä mitään "luvattua maata" ole olemassa, silti Israelilla on oikeutensa. Alueella ratkeaa rauha nopeasti, kun Israel vetäytyy rajoilleen ennen aloittamaansa sotaa 1967. Näin myös YK määrittää tilanteen, mutta Israel ei näytä YK' sta paljoakaan piittaavan.

Mutta eikö Israel näe rauhanmahdollisuutta muurinsa takaa, jonne se yhä pakotetummin linnoittautuu.

Alue on täynnä ongelmia - Gaza, Länsiranta (entistä Jordanian aluetta, joka mandatoitiin palestiinalaisille) - jaettu monille pyhä Jerusalem, jota Israel yksipuolisin teoin pitää "omanaan" - konfliktin siemenet itävät, mutta mikä olisi ratkaisu?

Entä muiden ulkopuolisten puuttumattomuus, ja annettaisiin alueen valtioiden itse ratkaista ongelmansa - ja USA' kin vetäytyisi massiivisen tuen antajan roolista - Israelin takaa>2 

https://www.tiede.fi/keskustelu/7703/ketju/eiko_israel_nae_rauhanmahdollisuutta_aitansa_takaa?changed=1566752150  - 21843 lukijakommenttia aina vuodesta 2006 - aktiivisesti - lähes päivittäin!
...


Ilkka Luoma 

2 - Entä Israelin de facto ydinaseet? Ovatko ne laillisia, ja mitkä valtiot aikanaan mahdollistivat noiden ydinaseiden olemassolon nykyisessä Israelissa? Ovat nuo Israelin atomiaseet alueellisen suursodan estin? Onko niin, että US-väitteiden takana Iranin mahdollisuudesta tehdä oma ydinase, onkin Israelista ujutettu provosoiva väite US-pr. Donald Trumpille? Onhan niin, että Trumpin vävypoika Jared Kushner on neuvontantajana Trumpin Israel-politiikalle.

Ylittikö Israel nyt jotain tällä hyökkäyksellään, mikä lietsoo entisestään alueen vastakkainasetteluja - lähinnä Iran- Saudi-Arabia "rintamalla", jossa US on liittoutunut vahvasti saudien puolelle ja nimennyt Iranin vallankumouskaartin terroristijärjestöksi.

Tässä olisi muistettava mitä Syyriassa tapahtui jo 2013 alkaen, kun US CIA aloiti laittomien syyrialaiskapinoitsijoiden aseistamisen - salaisena operaationa - ilman mitään kansainvälisen yhteisön mandaattia - kuten USAF pommitukset jo 2014. Iran on kutsuttuna Syyriassa sen laillisen hallinnon toimesta, kuten venäläisetkin vuodesta 2015.

Ovatko nämä Israelin yksipuolishyökkäykset hätävarjelun liioittelua, ja miksi muu maailma ei ryhdy toimenpiteisiin niiden lopettamiseksi - niin miksi ei ryhdy?

Olisiko niin, että Israelilla on joitain erioikeuksia muihin nähden - sen synkän historian vuoksi. Ketkä lopulta tukevat tätä Israelin jopa aggressiivista puolustautumista? E

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

FB ---

~ https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1199801760229749/ -

...