tiistaina, elokuuta 13, 2019

Kuinka laatumedia HS uutisoi yksipuolisuudellaan - Venäjästä








...

HS

Arkangelissa tuhoutui Putinin mainostama ydin­käyttöinen risteily­ohjus, kertoo amerikkalais­lehti: ”Otaksumme, että venäläisillä on vaikeuksia”

.

Ilkka Luoma 

Kiintoisa tapa informoida tapahtumaa, johon itse laatumedialla ei ole mitään tarkkaa tietoa (vain peilaus venäläisten omista tiedonannoista) - tosin tässä media olettaa amerikkalaisten tietävän lähes kaiken, jopa miten ja milloin Venäjän laivasto tekee mitäkin lastausta ja purkua - juuri tähän liittyen.

Lisää tarkistuksen alaista infromointia - kuten toteamus, että amerikkalaiset olisivat kehittäneet saman tyyppistä laitteistoa jo 1950- ja -60-luvuilla, mutta huomattuaan kehitystyön tuottavan vain vähän hyötyjä, jos sitäkään - niin keskeytettiin.

"US-ydinmoottorin" kehitystyön keskeytyksen syynä saattoi olla myöskin osaamattomuus/ tietämättömyys tai jokin ylivoimainen teknologinen ongelma - tuohon aikaan Neuvostoliitto oli mannertenvälisyydessä edellä - oli Sputnik 1, oli ensimmäinen avaruuslentäjä - niin miehenä kuin naisena jne --- Googlaus ei tuo tuolle amerikkalaistiedolle mitään uskottavaa todistetta, mutta ehkä medialla on tarkemmat ja hienostuneemmat tietolähteet?

Uutisjutun informaatio on paljolti amerikkalaisperäistä ja poikkeuksetta liki halventavaa - ikään kuin tuolla Venäjällä ei mitään osattaisi.

Niin tai näin, herää kysymys millaista olisikaan laatumedia kaikki näkökulmat huomioivana journalismina - tässäkin, jossa tiedot ovat lähes täysin otaksumia, väitteitä, luuloja ja arvailuja ...

Joku venäjänkielentaitoinen voisi kahlata venäläistä mediaa tästä tapahtumasta ja tuoda sieltä toisen puolen näkökulmia - täydentämään tätä selvästi yksipuolisuuteen viittaavaa uutisointitapaa.

Ei kommentteja: