keskiviikkona, elokuuta 14, 2019

Jos Kiina lähettää sotavoimaa rauhoittamaan HK' n mellakointia




...

HS-analyysi: Mitä tapahtuisi, jos Kiina päättäisi lähettää sota­joukkonsa Hong­kongin kaduille? Ainakin yksi kuolisi: itse kaupunki

.
Ilkka Luoma 

Kiina ei tunnetusti puutu eikä sekaannu toisten itsenäisten vieraiden sisäisiin asioihin - se on ollut kiinalainen tapa ja yhteiskuntamalli jo satojen vuosien ajan. 

Kiina sen sijaan tarjoaa kaupallisia mahdollisuuksia - myös omaksi edukseen ... ehkä tavoitellen virallisesti win-win tilannetta. Entä Kiinan oma sisäinen yhteiskuntapolitiikka - Englantia jo varoitettiin sekaantumasta Hongkongin asioihin. 

Kiinalla on sopimusoikeus huolehtia Hongkongin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Kiina ei tule sietämään ulkoa sekaantumista sen omiin asioihin. Pekingillä on velvollisuus palauttaa rauha HK' hon. 

Hongkong nauttii sopimusoikeutta ennalta ilmoitettuihin mielenosoituksiin, mutta ei ex tempore mellakoihin, vallankin, jos niitä tuetaan ulkoa, kuten tässä on jo mahdollisuus - tai ainakin Kiinan keskushallinto sen tietää ja toimii sen mukaisesti. Nyt mellakat häiritsevät tavallisten hongkongilaisten rauhaa ja turvallisuutta. Tämän turvan Kiina tulee palauttamaan. 

Voisimme arvata, että nyt Peking odottaa kaksi-kolme päivää, ja jos laittomat mellakat päättyvät ja rauha palaa HK' n kaduille - asia jää siihen ja joitain muutoksia tehdään ja mellakoitsijoiden johtajat rangaistaan HK' n oikeuslaitoksessa - ehkä rouva Lam saa Pekingistä uuden paremman tehtävän ja tilalle valiintuu sopiva hongkongilainen. 

Se on kuitenkin selvää, että Peking päättää nuo mellakat ja takaa tavallisten hongkongilaisten turvallisuuden - se kuuluu erityistalousaluesopimukseen. 

Läntisestä mediasta maalataan, että lännestä (mikä edustaa maailmastamme noin suhdelukua 1,3/7,9) tuotetaan pakotteita, kuten US-presidentti Donald Trump nyt - tosin Trump peruu/ siirtää tullikorotuksiaan, koska hoksasi, että Kiina tuottaa suuren osan amerikkalaisten vapaaehtoisesti ostamista arjen tuotteista. 

Kiinaa on jo vaikea uhkailla, kiristää ja pakottaa - toisin päin on vaikea sanoa, Kiina kannattaa periaatteessa vapaata kauppaa, koska se on kilpailukykyinen ja sen tavoite on saada puntit tasan lännen kanssa.

Ei kommentteja: