perjantaina, elokuuta 02, 2019

Oikeusvaltioperiaate - maailmanlaajuisena ilmiönä!




...

HS:

Unkari väittää, ettei oikeusvaltiolle ole määritelmää – Ei pidä paikkaansa, sanoo professori


...
Ilkka Luoma 

Nyt paljon puheena oleva oikeusvaltioperiaate on läntisen maailmanjärjestyksen näkemys vallitsevasta juuri lännessä olevasta periaatteesta - tunnetusti lännen näkemys yhteiskuntamallista edustaa noin 1,2 - 1,6/ 7,9 maapallon väestöstä. Siis suurin osa pallomme väestöstä on jotain muuta kuin läntistä valtakoneistoa. 

Onkin kiintoisaa tietää miten suurin osa pallomme väestöstä kokee ja näkee oman oikeusvaltioperiaatteen, joka edustaisi heidän omia yhteiskuntamallejaan - hyviä monia erilaisia yhteiskuntamalleja. 

Kulttuurit, kielet ja uskonnot vaihtelevat - samoin näkemys miten oikeutta jaetaan, miten pääsee puolustamaan itseään syytteen kohdalla, tai miten vähemmistö voi valvoa etujaan - kuten se miten oikeuslaitoksen jäsenistöä valitaan. 

Jos on liittynyt EU' hun, tuntuisi loogiselta, että on hyväksytty tavat, mallit, direktiivit ja oikeusvaltioperiaatekin - kun nimet on EU-Brysselin papereihin liittymisenä laittanut. Tässä kimpoaa nyt tulille slaavilainen maailmannäkemys - ottaen haastetta länsi-eurooppalaisesta tavasta kokea ja nähdä oikeus ja oikeudet. On kysymys periaatteista - se on vallalla, minkä enemmistö, perinne tai "aina ollut näin" -periaate viitoittavat. 

Unkari voi erota EU' sta ja hakea itselleen mieluisampaa liittoa - mistä? Siinäpä kysymys, ehkä BRICS-maat, ehkä Kiinan ympärille muodostuva liittoutuma. Jos Unkari eroaa, lankeaa sille suuri lasku, sillä EU-Bryssel ei varmasti perimättä jätä Unkarin saamaa suurta EU-tulontasausta vuosien aikana. 

Oikeusvaltioperiaate on vaihdellut historiassaan - Hammurabista kansallissosialismiin ja kaikki sieltä välistä. Lännessä puhutaan paljon demokratiasta ja vähemmistöistä. Tarkoittaako se esimerkiksi Suomessa perussuomalaisten osalta vapaata sanaa ja vähemmistösuojaa, kun nyt PS on enemmänkin enemmistöjen ikeessä - kuten myös laatumedian hienostuneissa hampaissa. 

Millainen oikeusvaltioperiaate vallitsee Kiinassa, Intiassa ja Afrikassa - noin yleensä; näistä maista on ihmisiä jo suhdelukuna 3,8/7,9.

...
.

Ei kommentteja: