Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? Ystävät - Tutkikaa itseänne, niin löytävälle avataan ...
Onkin kiintoisaa tietää miten suurin osa pallomme väestöstä kokee ja näkee oman oikeusvaltioperiaatteen, joka edustaisi heidän omia yhteiskuntamallejaan - hyviä monia erilaisia yhteiskuntamalleja.
Kulttuurit, kielet ja uskonnot vaihtelevat - samoin näkemys miten oikeutta jaetaan, miten pääsee puolustamaan itseään syytteen kohdalla, tai miten vähemmistö voi valvoa etujaan - kuten se miten oikeuslaitoksen jäsenistöä valitaan.
Jos on liittynyt EU' hun, tuntuisi loogiselta, että on hyväksytty tavat, mallit, direktiivit ja oikeusvaltioperiaatekin - kun nimet on EU-Brysselin papereihin liittymisenä laittanut. Tässä kimpoaa nyt tulille slaavilainen maailmannäkemys - ottaen haastetta länsi-eurooppalaisesta tavasta kokea ja nähdä oikeus ja oikeudet. On kysymys periaatteista - se on vallalla, minkä enemmistö, perinne tai "aina ollut näin" -periaate viitoittavat.
Unkari voi erota EU' sta ja hakea itselleen mieluisampaa liittoa - mistä? Siinäpä kysymys, ehkä BRICS-maat, ehkä Kiinan ympärille muodostuva liittoutuma. Jos Unkari eroaa, lankeaa sille suuri lasku, sillä EU-Bryssel ei varmasti perimättä jätä Unkarin saamaa suurta EU-tulontasausta vuosien aikana.
Oikeusvaltioperiaate on vaihdellut historiassaan - Hammurabista kansallissosialismiin ja kaikki sieltä välistä. Lännessä puhutaan paljon demokratiasta ja vähemmistöistä. Tarkoittaako se esimerkiksi Suomessa perussuomalaisten osalta vapaata sanaa ja vähemmistösuojaa, kun nyt PS on enemmänkin enemmistöjen ikeessä - kuten myös laatumedian hienostuneissa hampaissa.
Millainen oikeusvaltioperiaate vallitsee Kiinassa, Intiassa ja Afrikassa - noin yleensä; näistä maista on ihmisiä jo suhdelukuna 3,8/7,9.