perjantaina, elokuuta 30, 2019

Korkeasti sivistyneet ymmärtävät tahdikkuuden ja diplomatian - China' s Culture




...

HS

Konfutse-instituutin johtaja kertoi välttelevänsä Kiinalle arkoja aiheita, Helsingin yliopiston mukaan tämä on normaalia kansainvälistä yhteistyötä

.
Ilkka Luoma 

On ilo havaita korkeasti koulutettujen ja ylimpien opinahjojen diplomaattiset periaatteet, olla sekaantumatta ja edes puuttumatta vieraiden omiin sisäisiin asioihin. 

Tämä on alkua hienostuneelle uusnormaalille hoidolle liittyen ulkopolitiikkaan. Tiede ja tiedeyhteisö oivaltaa yhteistyöhön liittyvän tietty kohteliaisuus ja tahdikkuus, sillä me tällä lännessä tai edes idän ja lännen vedenjakajalla - Suomessa - emme ole mikään maailmallinen enemmistö, joka "määräilee" tai ohjailee, edes itsekkäästi opastaa muita enemmistöisiä. 

Kiina edustaa maailmastamme 1,4/7,9 populaatio-osuutta. Meille EU-laisille jääkin suhdelukupari 0,52/7,9 (britit vielä mukana) - amerikkalaisille vieläkin vähemmän eli 0,32/7,9. 
... 

Kiina ei pakota meitä ketään ostamaan heidän tuotteitaan, Kiina ei pakota eikä tyrkytä meille heidän yhtä maapallollisen historian pisintä korkeakulttuuria, mutta on selvää, että Kiina haluaisi meidän ymmärtävän maailman jatkuvan itärajamme takanakin ja siitäkin vielä kauemmaksi. 

Tänään on meneillään harmiksemme myös median ylläpitämä, jopa osin puoluemediasta lietsottu idän ja lännen vastakkainasettelu ja väkevän voimakas läntisen hegemonian tuputus kaikkialle, vaikka voimme sanoa läntisen kulttuuripiirin edustavan ehkä noin suhdelukuparia 1,3/7,9, joka on vähemmän kuin yksistään kiinalaiset >
2 


...
Ilkka Luoma 
2 - Tiedeyhteisöt ovat myös vilpittömän uteliaita, ja haluavat tietää, tunnistaa - tuntea ja oppia ymmärtämään vieraita kulttuureja historioineen; olisihan se näkemyksellistä tajunnan laaja-alaistamista, jonnekin, missä vallitsee suuri enemmistö maailmastamme.

Vastakkainasettelun purkajina tiede- ja kulttuuripiirit voisivat ottaa uudisrakentajan roolin, josta poliitikot voisivat oivaltaa jotain sellaista, mikä opastaisi myös ymmärtämään erilaisia kauppatapoja ja menestymistä niissä . silkinhienoina teinä. 

Lännen pelko on käsinkosketeltavaa - amerikkalais-trumppistisena "uhkaa, kiristä ja pakota" -filosofiana - se ei kanna pitkälle maailman suurimpien edessä. 

Kärsivällisyyttä varmaan koetellaan rajojen molemmin puolin - mistä aloitamme tervehdyttämiskehityksen. 

Nyt joka tapauksessa yksinapaiset hegemoniatavoitteet ovat menneisyyttä - nyt kaupallisuudessa ja kohta sotilaallisessa maailmanjärjestyksessä.

...

Ei kommentteja: