maanantaina, elokuuta 05, 2019

USA kiristää EU' ta Nordstream 2 kaasuputkien vuoksi



...

HS:

Lehdet: Itämeren kaasuputki ei valmistu aikataulussa – hankkeen eteen kasautuu esteitä


.
Ilkka Luoma 

EU tarvitsee yhä enemmän väliajaksi vähän vähemmän hiilidioksidia aikaansaavaa energiaa - putkimaakaasu on sitä - erityisesti Saksalle. Se on vähemmän ympäristöhaitallista kuin kaukaa valtamerien takaa laivakuljetettu LNG-kaasu, joka pakataan nesteytetyksi. 

US ajaa voimallisesti, jopa pakoteuhkauksin, että EU ostaisi siltä tätä vesisärötettyä LNG' tä, siksi US presidentti Donald Trump sättii venäläiskaasua ja Nordstream 2 putkea. Venäläiskaasu on liian kova kilpailija amerikkalaiselle LNG' lle ja siksi se pitää saada pois markkinoilta - tämäkö on sitä vapaata kilpailua, johon ainakin ilmeisesti EU pyrkii? 

Väitetään, että NS 2 on turvallisuusuhka. Entä Nordstream 1, jota pitkin on virrannut Saksaan jo vuosikausia häiriötöntä ja kiristämätöntä maakaasua - sovittuun hintaan, joka lienee edullisempaa kuin mitä amerikkalaiset tarjoavaisivat, jotta LNG olisi kannattavaa laivata Atlantin yli EU-Eurooppaan. 

Nyt EU saa osan venäläiskaasusta vielä ainakin tämän vuoden - Ukrainan läpi. Aiemmin Ukraina on kiristänyt tuolla kauttakululla ja ottanut omaan käyttöön EU-valtioiden kaasua, kun oma kaasulasku oli jäänyt maksamatta. EU on tiettävästi maksanut osaksi näitä Ukrainan kaasurästejä - suoraan Venäjän Gazpromille. 

Nyttemmin kaasun kulku on ollut vakaampaa, arvattavasti EU on kovistellut Kiovaa, ettei sulkuhanoihin kosketa, eikä EU' n kaasua oteta ukrainalaisten omaan käyttöön, ilman erillistä sopimista. 

EU kantaa huolta, etei Ukraina menettäisi kauttakulkupalkkioitaan kaasuputkistoista, jotka rakennettiin ja maksettiin aikanaan Moskovasta - Ukrainan ollessa osa Neuvostoliittoa. 

Pitääkö EU' n maksaa omasta kaasusta enemmän, jotta Ukraina ei menettäisi kauttakulkusopimustaan Venäjän kanssa. Kun NS 2 valmistuu, ei Venäjä tarvitse Ukrainan kauttakulkuputkistoja. Näin EU ja erityisesti Saksa saa kiristysvapaata kaasua edulliseen hintaan. Mainittakoon, että vielä vuonna 2008 Ukraina sai omaa kaasua Venäjältä noin puoleen hintaan siitä, mitä läntiset EU-maat omastaan maksoivat.

...

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
~ https://www.tiede.fi/keskustelu/82246/us-kiristaa-nordstream-2-kaasuputkipari-luo-uhkaa-eu-euroopalle-mutta-miten?changed=1565025820 -
.

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
~ https://www.tiede.fi/keskustelu/82477/miksi-venalais-saksalaista-nordstream-2-kaasuputkiparia-vastustetaan-juuri-nato?changed=1566223545 -
.