sunnuntaina, elokuuta 04, 2019

Onko Yhdysvallat sairas yhteiskunta - jatkuvat joukkomurhat





...


HS:

Useita ihmisiä on kuollut ammuskelussa ostoskeskuksessa Texasissa Yhdysvalloissa

.
Ilkka Luoma 

Miksi USA' ssa rehottaa väkivalta? Miksi se kulminoituu myös massamurhiin ja joukkotappoihin - silmittömänä tapahtumaketjuna? Onko tämä joukkoihin kohdistuva väkivalta sairaan yhteiskunnan merkki? 

Voi olla sairas, mutta kohdistuen ytimenään ongelmakasaumiin, jossa näyttelevät huumeet, mieliala, mielenterveys ja yleinen väkivallan "hyväksyminen" maailman hegemoniapoliisina. Kahtiajakautuneisuuskaan maailman kulutusmekassa ei liene ainakaan helpottamassa väkivallan suitsemista. 

Jokainen on lukenut uutisoinnista USA' n sodista kaukana omilta rajoiltaan - Afganistan, Irak, Libya, Syyria ... alkaen kaukaa Korean niemimaalta ja kohdistuen erityisesti Vietnamiin, joka ei ollut US' n asia - miksi USA sekaantuu muiden asioihin? Olivatko nuo muut esitetyt valtiot US' n omia sisäisiä asioita? 

Voisiko olla niin, että nämä jatkuvat amerikkalaissodat tai edellä mainittuihin sekaantuminen alentavat väkivallan aloituskynnystä ja nostavat helpommin aseen - usein sarjatuliaseen - surmaamisen tilanteeseen? 

Ehkä, mutta tosiasia on se, että US' ssa on eniten sotaveteraaneja sellaisista sodista, jotka eivät liity omaan maahan, vaan sotiin vieraissa maissa vieraita kohtaan. Esiintyykö tämän myötä poikkeuksellisen paljon hätähuutoväkivaltaa, kun mikään muu ei enää riitä? Vakava kysymys, joka on uskallettava ottaa esille, siksi tuhoavaa tämä massamurhien aalto on. 

US pr. Donald Trump haluaa tuoda omat sotilaat maailmalta pois. Olisiko se tervehdyttävä toimi niin omalle maalle kuin koko maailmalle. Luemme liki jatkuvasti näistä sodista, joissa US natojohtajana on osallisena - kehittääkseen omaa armeijaansa kaikkialle, ollen valmiuksissa taistelupuolustamaan "vapaata sanaa, demokratiaa, vapaata kauppaa ja kilpailullista markkinataloutta". Miten tähän suhtautuu trumppismi? 

Entä amerikkalainen väkivalta? Miten siihen vaikuttaa yhteiskuntamentaliteetti, jossa "revolveria saa kantaa vyöllä", missä kotia saa puolustaa asein ja josta on valtiona kehittynyt maailman suurin asekauppias.


...

Ei kommentteja: