maanantaina, syyskuuta 02, 2019

Neuvosto-Karjalassa Stalinin vainot - liioiteltua totuutta?




...
HS:

Hilda Majander lähti 18-vuotiaana Amerikkaan ja näytti siellä kauniilta ja onnelliselta, mutta miksi hän katosi Neuvostoliittoon?

.
Ilkka Luoma 

2 - Josif Stalin katseli muutoinkin kaikkea suurella epäluulolla mikä sijaitsi suuren neuvostovaltion rajamailla - tunnetusti slaavilaisuus liukuu suomalaisuuteen Karjalan korpimaisemissa ja sen laulumailla. Stalin kuitenkin katsoi erikoisin lasein Suomea ja suomalaisuutta - jäimme itsenäisiksi 1944 jälkeen. 
... 

Ehkä amerikan-suomalaiset kuvittelivat, että Neuvosto-Karjalassa olisi toteutunut Sisällissotamme 1918 punaisten toive tasa-arvoisesta työnteosta, jota viriteltiin vielä Stalinia osin harhauttaen ennen Talvisodan Mainilaa, jossa punainen kommunismi Suomesta Otto-Wille Kuusisen johdolla allekirjoitti jopa yhteistyön neuvostomaan kanssa 1939 - suomalaisuus voitti kuitenkin kommunismin ideaalisen, mutta mahdottoman yhtälön. 

Lähinnä Pohjanmaalta lähteneet valtamerimatkaajat olettivat saavansa Amerikoista työllä sellaisen vaurauden, jota ei tuolloin vahvasti sikiävässä Suomessa voinut kaikkien osalta saavuttaa. 

Kun Amerikoissa huomattiin, ettei se onni ja ahkeruuden palkinto niin helposti tullutkaan toivotun kokoisena - niin suunta kääntyi takaisin aatemaailmaan, jonka oletettiin syntyneen Neuvosto-Karjalaan. Petyttiin ja yllätyttiin - osa ryhtyi neuvostojen kannattajaksi ja ehkä maamiestensä enemmistön vastaiseksi. 

Stalin "pelkäsi" vakoilijoita, koska itse harrasti niitä hyvin paljon - ehkä varas toistaan varkaaksi luulee - tänäänkin.
E

...