sunnuntaina, huhtikuuta 12, 2020

HS: "Haloo, onko siellä Yuval?"




...
HS

Haloo, onko siellä Yuval?


~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006470059.html  -

..
IJL-kommentti 11042020 ---

1 - Valvonta kriteerittömänä ilman kansalaishyväksyntää (millaista?) on valtaapitävän uteliaisuuden ääri-ilmentymä. Ihminen on evoluution tuotteistamana utelias.

Uteliaisuus on kehityksen tae, joko ihmisnäkökulmaisesti hyödyllisenä tai hyödyttömänä. Voimmeko sanoa, että evoluutiokin on utelias, kun osaa tehdä sopeumallisia muutoksia ohjastamiinsa eliöihin? Lopulta on vaikea määrittää hyödyllisyys tai hyödyttömyys, sillä aina on joku, jonka suunnitelmiin ei toteutettu menetelmä sovi.

Monella tavalla ansiokkaaseen HS-tarkasteluun tässä sisältyy vakava puute, joko tieten tai huomaamatta

Yuval Noah Harari näyttää unohtavan evoluution tarkoituksenmukaisuuden kilpailullisena sopeuttajana. Tähän osuu hyvin HS-ote - Hararilta: " ... Tiede edistyy nopeammin kuin virusten ja bakteerien evoluutio ... ". Tuo toteamus on uskalias ja kuvastanee ihmisen ylivertaisuuden mieltymänä itseään ohjaten, luontokehitystä vastaan!

Aivan ensimmäiseksi tiedämme viruksien olleen täällä pallollamme jo alun hämäristä saakka - ennen mitään eläimellistä elämää. Virukset ovat samaisen evoluution "ohjauksessa" kuin me ihmiset.


Miten voimme tutkailla sellaista vastaan, joka määrittää meille tulevaisuuden?

Oletammeko kykymme niin syvälle esimerkiksi genetiikkaan, että "korvaamme" evoluution vuosimiljardisen kokemusperinnön? Harari ei varmaankaan toivo vastakkainasettumista?

Ihmisperäinen toiminta on syvältä historian saatosta, vähintäänkin poltinraudoitettuna perintönä hyvin reviirillistä, jossa rajoja vedetään - erityisesti kansallisten tavoitteiden mukaisesti. Näin ollen ulkoisina rajanvetäjinä olemme tehneet raskaita virheitä - vaikkapa Hararia todennäköisesti kiinnostavassa Lähi-idän |1 rajanpiirroissa, jo sadan vuoden takaa (Sykes ja Picot *).
.
|1https://www.tiede.fi/keskustelu/7703/ketju/eiko_israel_nae_rauhanmahdollisuutta_aitansa_takaa?changed=1586563015 - [184|21938]


Harari vetoaa ylikansalliseen rajattomuuteen ja yhteistyöhön

Kaunista, mutta ideaalista - ollen ehkä sitä suurinta populismia, vailla kansallista otetta mistään ilmansuunnasta. Vähäosainen mielellään tosin näkee rajattomuutta varakkaampaansa nähden! >


.


2 - Toive yhdistyvästä ihmiskunnasta voi olla ideaalia, sillä reviiripuolustus on väkevä ilmiö; siitä ei vain haluta puhua - se leimataan populismiksi täällä Euroopassakin, jossa EU on ominut Euroopan omakseen - huomaamatta sen suurimman olevan osa oikeaa Eurooppaa. EU on väkevä reviiripuolustaja, oman läntisen yhteiskuntamallinsa levittämisen puolustajana.

Eläinkunta, jonka perinteet, historia ja suoraviivainen evoluutio on satojen miljoonien vuosien mittainen - elää oman muuntuvan mallinsa mukaan, jossa evoluutio toteuttaa tehokkaasti reviirillistä ravintohankintaa, jotta lisääntyminen olisi vakaasti toteutuvaa. Tuossa evoluutio-ohjauksessa vahvemman laki on voitokas - kolmijalkainen leopardi ei pitkälle pötki, se joutuu nopeasti biologiseen kiertoon.

Ihmiskunnan itsekäs tapahtumaketju näkyy kasvuhokeman monikertana - ympäristön sellaisena muutoksena, jossa ihmisperäisen toiminallisuuden kellotaajuus laukkaa ravissa, kun evoluution vastaava on hitaiden muuttujien kävelyssä. Hararin toteamus sitaattilauseena tuolta ylempää on itsevarmana kohtalonomainen?

Ihmisen itsevarmuus itsekkyytenä on rikkonut evoluution sopeumallisen kilpailutilanteen suhteettomuutena. Tuo suhteettomuus on irronnut meidän omasta "elollisuuden lokerostamme", jonka mitoitus tulisi perustua omaan ihmiskunnan populaatiolliseen kierrossa olevaan biomassaan.

Onko Harari irronnut luontoyhteydestään?

Olettaako Harari, että säkenöivä kykymme ylittää evoluution kyvyt rakentaa biosfääriä, josta olemme häviävän pieni osa, sekä yksi uusimmista evoluution prototyypeistä.

Emme tunne edes viruksien kehityskaarta, muuta kuin sen, että ovat aina läsnä sellaisin tehtäväkuvin, joita emme saata ymmärtää. Viruksien alkuhämärä on sanan mukaisesti meille täydessä pimennossa.

Virus ei tapa, vaan sen toiminnan tuloksena syntyy tapahtumasarjoja, jotka saattavat ilmentyä isäntäkasvin kuolemana. Virus ei edes "tiedä" mitään tuosta kuolemasta, vain sen, että "täytyy jatkaa matkaa ... "

Ihminen tappaa tietoisesti. e
...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/16342429/hs-haloo-onko-siella-yuval -
.