keskiviikkona, huhtikuuta 29, 2020

Lentokone on kiireen merkki - täytyy päästä nopeammin yhä useampiin kohteisiin



*

...
HS: "...Lentoalalta kuuluu nyt huolestuttavia uutisia lähes joka päivä ..."

Kommentti --- 
Nopeus tuo ulottuvuuden yhä kauemmaksi. Lentokoneita on yhtäaikaa ilmassa keskimäärin tuhansia - maailmamme ilmakehässä, ja jokainen niistä imee valtavalla voimalla meitä ihmisiä ja hengittävää biosfääriä elättävää happea. Lentokoneen moottorit sammuvat ilman Elämälle välttämätöntä "räjähdysainetta" - happea!

Me viritimme oman kellotaajuutemme kasvuhokeman tahdissa ylitse meitä kaikkia säätävän evoluution oman vuosisatamiljoonaisen elämää tahdistavan kellotaajuuden.
Lentokone on huipputeknologinen kokonaistuote, joka luo valtavasti työpaikkoja, liike-elämän kasvua, voittoja sekä pitkiä alihankintaketjuja, jotka ne jo vaikkapa "vain" siipisalkojen tekona Suomessa on sekin huipputeknogiaa ja vaatii erityisosaamista ja tarkkaan valittuja raaka-aineita. Tätähän kaikki haluavat - selluloosasta lentokoneiden siipisalkoihin!
Lentokoneteollisuus on monien valtioiden lempilapsi - US' ssa valtion monin tavoin tukema Boeing, EU-Euroopassa Airbus, jota myös tuetaan niin paljon valtioiden tahoilta, että amerikkalaisten kesken on melkoinen kädenvääntö käynnissä.
Kaukana idässä maailman suurin liukuhihna ja vientivaltio Kiina nousee omalla matkustajalentokonetuotannollaan näiden kahden rinnalle.

Ei vain lentokoneet, vaan kaikki niiden tarvitsemat oheispalvelut. Peking-Tianjinin uusi lentokenttä työllistää kaikkiaan 240 000 ihmistä! Ja puskee ihmisiä läpi automaatiokäsittelyn - miljoonia ja miljoonia. Me haluamme lentää - se avaa maailmaamme. Olemme uteliaita - pitää nähdä enemmän, nopeammin ja yhä kauempaa.

Luonto ei kiitä. Lentäminen on evoluution luoma järjestys tietyille eliökunnan kohteille - linnuille, joiden lentämisen hyötysuhde on kaukana edellä omista koneistamme. Linnut eivät saastuta, ne ovat sopeutuneet biosfäärilliseen kokonaiseloon, eivätkä kuluta yhtään enempää kuin on niiden biomassapaino kokonaisuudesta. Entä me ihmiset, miten kulutusjälkemme meitä elättävään luontoympäristöön?

...

Ei kommentteja: