keskiviikkona, huhtikuuta 01, 2020

HS: Kiinan vuosikymmeniä jatkunut talouskasvu voi pysähtyä tänä vuonna kokonaan





...
HS: Kiinan vuosikymmeniä jatkunut talouskasvu voi pysähtyä tänä vuonna kokonaan

https://www.hs.fi/talous/art-2000006458669.html  - 

..
Ilkka Luoma HS-kommentti 1.4.2020 - 9:49 --- [FB]

1 - Olen käynyt joulukuussa - kerran vuodessa, Suomen Pankin erinomaisen BOFIT-osaston Kiina-informaatioissa. SP tarjoaa hienon mahdollisuuden päästä lähemmäksi Kiinaa.

Vajaat kymmenkunta kertaa on BOFIT' in asiantuntijat arvioineet Kiinan talouden, ellei nyt romahtamista, niin ainakin selvää laskusuhdannetta ... Ennustukset eivät ole tähän mennessä toteutuneet, kun yhden %-luvun osalta.

Tuo luku on kansantuotteen kasvu. Kiinan Keskushallinto on aina viisivuotissuunnitelmissaan määritellyt vuosikasvun, jonka tulee toteutua "suhteellisen tarkasti" - nykyään noin kuusi prosenttia.

Kiina aloitti 40 vuotta sitten kuuluisan "Menkää ja rikastukaa" reformin; sen aikaisen johtajan Deng Xiaoping' in kehotteena. Tuo kehote toimi, ja vuosina 2014-15 Kiina astui taloudeltaan maailman suurimmaksi (bkt/PPP - IMF 2014/-15). PPP tarkoittaa ostovoimakorjattua bkt' ta, joka on puhdistettu valuuttavaihteluista - nythän tyypillisesti bkt ilmoitetaan US-dollareina.

Tuo "täysin oikein ennustettu" prosenttiluku alkoi yli 10 prosentista, "Menkää ja rikastukaa"-reformin alkuvuosina. Hiljalleen tuo luku pienenee, jo siitäkin pakosta, ettei itse lukuarvo voi missään kasvaa "loputtomiin samalla prosentilla" - vaan se alenee, ollen tälle vuodelle noin 4,8 - johtuen kahden-kolmen kuukauden "talouskuopasta", mutta tuo kuoppa on täytettävissä ja nyt odotamme miten Keskushallinto tuon loppuvuoden määrää.

Määräykselle ja sen toteutumiselle on kiinalainen realiteettinsa. Kiinassa sen 1398 miljoonan kansakunnan ansioista - on maailman suurin sisämarkkinapotentiaali. On huomattavaa, että kiinalaisittainkin Kiinassa on 850 miljoonaa "vähätuloista" ihmistä. Hekin haluavat noiden keskiluokkaisten 350 miljoonan joukkoon. Hyväosaisia, jos tällaista sanaa saa ja voi käyttää - on Kiinassa noin 80 miljoonaa.

Kiinassa on hyvin paljon rakennettavaa. Kiina aikoo hypätä parin läntisen yhteiskuntajärjestyksen kehitysvaiheen yli, sillä Kiinassa on kaikessa hiljaisuudessa alkanut "Vihertyvä Kiina" -reformi. >[2]

..
10599 [24] - [FB] | [TIEDE]

.




...

Ei kommentteja: