keskiviikkona, huhtikuuta 01, 2020

HS: "Vallassa on se, joka päättää poikkeuslaista" -Kimmo Rentola



Photo by Ilkka Luoma (C) -Nikon D70 - 2004

...
HS:

Vallassa on se, joka päättää poikkeustilasta

Ei ole yhdentekevää, millaisen hallituksen alaisuudessa kohtaa kriisin.



IJL-kommentti --- 


[1] Valta on sillä, joka/ jonka päätökset projisoituvat käytäntöön eli toimintaan - oli se tapahtumana sitten oikea tai väärä

Tuon väärän ja oikean pohtiminen on suunnittelu- ja tietämyskysymys. Vaikutteiden pohdinnalle voidaan asettaa karkeasti ottaen kolme ajallista kulminaatiopistettä:

1) Ennakointi, 2) Tapahtumasarjan reaaliaikaseuranta ja reagointi ja 3) Jälkianalyysi, jossa tehdään vasta loppuraportti tapahtuneelle ja opiksi tulevaisuudelle.
...
Valta on kolmen kauppa: 1) Johtajallinen yksinvaltaisuus, 2) Parlamentaarinen demokratia, nykyään välikädellisenä ja 3) Valta on sattumalla, jota ohjaa evoluutio, niin sanottuna "antaa mennä" -mentaliteetilla, jossa kohtalo on valta. Sekamalleja esiintyy.

Kolmas, mikä pelaa muussa eläinkunnassa - systematiikkana vain reviiripuolustus, lisääntyminen ja jälkikasvun opastus lisääntymään - muu on ns. "oheispöhinää". Muulla eläinkunnalla on satojen miljoonien vuosien kohtalokokemus.

Kakkonen on lännestä vaadittua maailmallisuutta, tosin ihmispopulaation vähemmistönä. Demokratiaa on pääsäännön mukaan kahdenlaista: 1) Välillinen päätöskoneisto, jossa kansalaiset saavat äänensä kuuluviin vaaleissa, jos niissäkään riittävän laajasti. Se toinen voi olla tulevaisuutta, 2) Suorademokratia, jossa teknologian ja valistuneisuuden myötä tehdään "kreikkalaisia äänestyksiä reaaliajassa - torilla, "orjien jäädessä töihinsä".
.
Valta on suhteellista, ja todellisissa kriiseissä ykkösvaihtoehto voi olla se tehokkain - eli päätöskoneisto alistetaan pienelle ydinjoukolle, joka voi olla joko valistunut tai despoottinen. Historia osaa kertoa myös "hyvistä diktaattoreista".

Aikanaan kerrottiin Roomasta tarinaa, sen joutuessa sotahätätilaan pohjoisessa. Senaatin delegaatio meni edellisen keisarin luokse, joka oli pellollaan kyntämässä. "Me annamme sinulle kaiken vallan - pelasta valtakunta". Keisari kuittasi tehtävän, lähti, toteutti, voitti ja palasi heti pellolleen - kyntämään. Kekkosen viillos hautapaadessa on kyntämisen perikuva. >[2]


.


2 - Tähän HS/ Kimmo Rentolan valtakoneistotekstiin saadaan mahtumaan yksiviivainen ajatuskaavio tarkoitushakuisuudessaan, joka näkyy vastakkainasetteluna idän ja lännen välillä

Kiinassa puolue |* ei tee päätöksiä, vaan siellä oleva ylin johto yhdessä 'istuvan politbyroon' kanssa, kun on kyse suurista koko Kiinaa koskevista asioista.
.
|* HS-ote: " ... Ja vaikka päätöksen tekisi puolue niin kuin Kiinassa, käytännössä sekin on valtiojohto ... "

Istuvan politbyroon jokaisella jäsenellä (seitsemän miestä - tilaa on odottamassa jo kahdelle naiselle!) on omat esikuntansa - asiantuntuntijoina ja neuvonantajina |**). Muutoin päätökset tehdään monilla tasoilla, joissa on edustettuna enemmän tai vähemmän puolueihmisiä - sitoutuneina tai vähemmän sitoutuneina.


Meillä täällä lännessä hersytetään tuota Kiinan kommunistista puoluetta!
[Ikäänkuin muinoisena US-pelkona - mccarthyismina ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Joseph_McCarthy - - maailmallisesti levinnyttä kommunismin uhkaa vastaan]

Kiinassa on paljon muutakin. Kiinalainen valtakoneisto on suurimmalle osalle täällä olevista arvioitsijoista tuiki tuntematonta, osin vain luuuloille ja huhupuheille on tilaa (ehkä jokin muukin tarkoitushakuisuus pelaa taustalla - informaatiosota, jota lännestä trumpetoidaan 'West trolling manipulation' - ilmentymän voimistamana).

..
|** Istuvan politbyroon asiantuntijostot (kullakin seitsemästä omansa) käyttävät merkittävää tiedollista valtaa. Kukin asiantuntijosto on omansa - ne eivät keskustele keskenään!

Kukin neuvonantajisto palvelee vain omaa isäntää, tällöin seitsemällä miehellä on harvinaisen monipuolinen tietämys käytössään. On myös huomattavaa, että istuva politbyroo voi myös äänestää, jolloin enemmistö ratkaisee ja jos tilanne on 3-3, niin puheenjohtaja eli Xi Jinping päättää tilanteen.


Kiina on maailman vanhimpia yhtäjaksoisia korkeakulttuureja
EKSTRA [~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/03/asiantuntijoillekin-vaikeasti.html  -]

Kiinan valtajärjestelmässä on 'Keskustan valtakunnan' ominaisuuksia keisareiden ajoilta. Nykyaikaan nähden eräs keisarikausi oli merkittävä. Keisari Zhu Di' n (Yongle) aikakausi (1402-24), jonka päätteeksi tapahtui maailman suurimman osalta jotain ratkaisevaa ... e
...


Ei kommentteja: