sunnuntaina, marraskuuta 06, 2022

Tuoksuuko amerikkalaiseen nenään sota Iranista?

w |2376|370692|i

.


Kuva:https://www.kaleva.fi/poikkeuksellinen-voimannaytos-usalta-kolme-lentotu/1887393 - |4.

--

Kivulias suhde ~ https://yle.fi/uutiset/3-10844893 -, otsikoituna näin: 

"

Tällainen on ollut Yhdysvaltain Iran-suhteiden vuoristorata – ydinkumppanista pahan akselin kautta ydinsopuun ja uuteen kriisiin

" -toimittajana Jussi Nurminen.


***


..


~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009175530.html -, otsikoituna näin:

"Yhdysvaltojen saamat tiedustelu­tiedot: Iran saattaa suunnitella hyökkäystä Saudi-Arabiaan"
-toimittajana Tomi Pyy.

.
Muslimimaailma mullistuu -

.. shiiat ja sunnit ottavat | ehkä ottavat yhteen, haluten ratkaista vuosisataiset riidat erimielisyydestä siitä mikä olisikaan sitä pyhintä islamilaisuutta.

Uskonsodat ovat aina osallisilleen pyhiä, eikä niihin olisi muiden ulkoisten syytä sekaantua millään lailla, vaan antaa arvo kunkin aidolle uskolle.Nyt amerikkalaiset ennustelevat jo Iranin hyökkäystä Saudi-Arabiaan -

.. kaksi islamin valtiota, vahvoja ja vaikuttavia tahoillansa. Molemmilla on tukijansa - Iranin takana seisoo ainakin tarpeiden mukaisesti Venäjä (kytkökset Syyriaan |1 ja yllättäen Israeliin |2) ja saudien perinteellinen "ystävä" on ollut Yhdysvallat |3 - öljyn himossaan.


..
Katsohttps://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2eaafee1-548c-4dbe-b0a5-06da83b55641 -, IL-otsikoituna näin:
"Huoli Iranin hyökkäyksestä Saudi-Arabiaan kasvaa – asiantuntija: ”Tämä ruutitynnyri voi räjähtää pian”"
-IL-toimittajana Antti Halonen.


.
Lähi-idässä on nyt kutoutumassa tilanne, joka yhdessä asekalistelun Korean niemimaalle yhdistettynä |4 - unohtamatta pakote-sotaa Ukrainassa, slaavien keskinäisenä voimainkoetteluna -

.. aiheuttavat yhdessä kolminaisuuden, joka enteilee huonosti hoidettuna jopa III Maailmansotaa, jossa itä ottaa mittaa lännestä ja sen maailmallisesta vähemmistöisyydestä.

Näin idän ja lännen vastakkain asettelu johtaisi tilanteeseen, josta alkaisi länsihegemonian |5 vuosisatainen purku ja maailmastamme ehkä suursodan kautta tulisi rampautunut moniarvoisuuden maailma, jossa kolonialismi kirjoitetaan aivan uudella tavalla.

..

Katsotaan tilannetta lähihistoriasta ---
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006104950.html -


AIKAIKKUNA 14.5.2019 - 17:20 - Uho nousee Atlantin takaa

Monille tullee mieleen Irak vuonna 2003. Tuolloin US haki hyökkäyslupaa YK' lta. Ei tippunut, "vankoista todisteista huolimatta" - myöhemmin todisteet osoittautuivat vääriksi - eikä Irakista löytynyt US-väitettyjä joukkotuhoaseita.


Nuoremman US pr. George W. Bushin piti saada oma kunnon sota, jota juhlia. Bush Junior juhlikin, mutta aivan liian aikaisin. Sota kesti yli 10 vuotta, syntyi ISIS |6 ja Irak vaipui täyteen kaaokseen ---[US] Nyt US' n mielestä Iranissa tuoksuu ydinase*,

.. ja sopimuskin on huono - maailman huonoin, jos [aiempaa] US pr. Donald Trumppia kuuntelee. Pieni historiakertaus:

Aikanaan Irak kävi rajun vuosikausia kestäneen sodan Irania vastaan - US ja erityisesti PUM Donald Rumsfield oli silloisen Irakin vahvan miehen Saddam Husseinin paras ystävä ja aseellinen tukija. Toki US tuki Iran-contra skandaalissa vielä varmuuden vuoksi Iraniakin - tuntuu oudolta, mutta se on tätä yksipuolista suurvaltapolitiikkaa- ehkä oli tarkoitus heikentää molempia sodan osapuolia?


Myöhemmin US kävi epäsuorasti teloituttamassa Saddamin -

.. "rakkaus on katoavaista - kun hyöty on syöty, on kohde hyödytön" -kertoo vanha kiinalainen sanonta.

Nyt Kiina, Venäjä ja EU ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä Iranin kanssa tekemäänsä sopimukseen, jolla estetään Iranin ydinase, vaikka sen arkkiviholliseksi sanotulla Israelilla ydinase on - de facto. US suojelee Israelia - pahoilta voimilta.

[Tänään: USA on palaamassa Iranin sopimukseen, kun Trump vaihtui nykyiseen us-presidentti Joe Biden' iin]

.

|*https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/05/tuoksuuko-iranissa-ydinase-ii.html

.--
Jälleen AIKAIKKUNAaan --

Nyt US UM Mike Pompeo hakee Venäjältä jo etukäteislupaa hyökkäykselle, jos iranilaiset käyvät amerikkalaisten kimppuun tai uhkaavat amerikkalaisten etupiirioikeuksia - joka ilmeisesti puolen pallonpuoliskon sijasta onkin koko Maapallo (?)

Venäjä ei antanut aikanaan 2003 US' lle hyökkäyslupaa Irakiin, eikä varmaan nytkään - eikä Kiinakaan. Näinkö US joutuu jälleen sotaan vain omin luvin, kuten 2003 ja Syyriaan 2013/2014. Mikä ajaa amerikkalaisia sotimaan? Vai tehoaako nyt trumppistinen uusnormaali:

"Uhkaa, kiristä ja pakota"?

..
~ https://yle.fi/uutiset/3-10781532 -
"NYT: Valkoisessa talossa esiteltiin suunnitelma lähettää 120 000 sotilasta Lähi-itään"
-toimittajana Yrjö Kokkonen.

..
Minne maailma onkaan menossa -

.. kolme kriisipesäkettä ja Suomi ajelehtii kansalta kysymättä lännen sotakoneeseen - Natoon, vierusvaltiomme Venäjän jäädessä aitojen taakse ja näin mahdollisuutemme olla mukana tämän maailman suurimman energia-, raaka-aine- kuin ravintopotentiaalin** virroissa jää käsiemme ulottumattomiin.

.

| **https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/4a4029a7-096d-3193-807c-2e129878a44a - 

.

Kärsiikö nyt vanhan sanonnan mukaisesti ajattelemattomasta valtiojohdosta koko valtioruumis - suomalaisena kansakuntana?

Tämä jää toistaiseksi vastausta vaille, vaikka ennustettavissa on tylyjä aikoja, ..

..ellei nyt synny riittävä konsensus ydinasesuurvaltojen kesken - yhdistettynä Kiinalla, tänään jo maailman suurimpana taloutena (IMF: bkt/PPP vuodesta 2016)

.

Olisiko vihdoin aika päästä sanomaan: "Ei enää koskaan"?


..
90355

..


|  145  SUOMI24  264 |  7  TIEDE  8  |  VU  |  Vapaa sana  |  FB  |  FB BLOG  |  Twitter  | 


..Ei kommentteja: