lauantaina, marraskuuta 05, 2022

Kasvun loppu ja sen hokeminenkaan ei enää auta!

e |2368|370625|ii

.


Piirros löytyy monen muun aiheeseen kuuluvan lisäksi täältä: ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -, Yle-otsikoituna näin: 

"

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys – tutki, kuka päästöistä oikeastaan on vastuussa

" -toimittajana Seppo Heikkinen.Kasvuhokema on nyt ohi ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009177824.html -, otsikoituna näin: 

"

Kasvun rajat ovat tulleet vastaan

-kirjoittajina kansalaisosaajat Tuula Helne ja Toni Ruuska.


***


..


[U] Kasvuhokema on tapissa - on vähentämisen aika*

Luonto, joka meidät kaikki lopulta elättää biologiana, lisääntymisenä ja meille tuntemattomasti evoluution ohjaksissa on aloittanut korjaussarjan, mutta mitä ja keitä kohtaan - jätetään lukijoiden ja aiheuttajien harkintaan.

HS-otsikko: 

"

Asiantuntija: Hiilinielut romahtivat, mutta hallituksen tuore raportti ei ota sitä riittävän vakavasti

"
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009161818.html -

HS ote: " .. Tavoitteeseen pääsemistä vaikeuttaa kuitenkin hiilinielujen romahtaminen, jonka syyksi on arvioitu esimerkiksi runsaita hakkuita ja metsien kasvun hidastumista .. " -HS-toimittajana Anni Keski-Heikkilä.

--
Poliitikot, kansanedustajaehdokkaat, talousmiehet ja ostovoiman makuun päässeet julistavat kasvun autuutta ja kaikkivoipaisuutta niin hyvinvoinnille kuin elämän materialistiselle helpottamiselle –Herää vain yksi ainoa tavallisen kansalaisen kysymys:
Kuinka kauan rajallisuudesta voidaan nyhtää, sen romahtamatta?

---
Miksi me sumutamme kasvunhypetyksellä itseämme? Miksi me emme halua ymmärtää, että ympäröivä luonto voi antaa vain tietyn määrän elinvoimaa per vuosi?

[Fil. & kosmologia 18012009 .. alussa oli vain olematon piste, se räjähti alkuräjähdyksenä** - syntyi jostain täysin meille käsittämättömästä syystä 'alkutihentymä kahden olemattoman välille' 1/. Kasvun fysiikka oli näin synnytetty. Noin 13,8 miljardia vuotta onkin sitten kasvua, räjähdystä ja uudelleen kasvua - mitattuna, koettuna ja lopulta ahdistuneena - "vain evoluutio katsoo harkitsevaisena, mutta määrätietoisena" .. ]
.
|**https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/10/alkurajahdys-herattaa-mielikuvituksen.html -
.

Läntinen markkinatalous huomasi hyödylliseksi etsiä kustannustehokkainta valmistusta suurimpien markkinoiden keskeltä - voitonteko mielissä. 


Syntyi Kiina ilmiö -

.. maailmanhistorian suurin kasvurykäys on koettu 30 vuoden aikana Kiinassa, jossa edesmennyt pieni suuri mies Deng Xiaoping 2/ vapautti kiinalaiset "rikastumaan".Taloustieteilijöiden ennustama ja varoittama globaali kriisi on nyt läsnä kaikkialla

Länsi-ihminen väsyi ja väsytti myös yhteiskuntajärjestelmänsä 3/. Japanissakin huomattiin, että kahden hengen talouden kahteen toilettiin ei voinut enää hankkia viidettä ja kuudetta sähköhammasharjaa.

Suomessa aikoinaan muun muassa valtiovarainministeri Jyrki Katainen valoi uskoa kansalaisiin kasvun autuudesta 4/ ~ onneksi kuluttamisen jalolle näyttötaloussäädylle. Oli usko loputtomaan kasvuun, sen aikaansaamaan työhön ja siitä kehkeytyvään ostovoiman lisäykseen ~ onneksi valmistusjärjestelmille lisäämään investointeja suurempiin lukujen ja massojen määriin. Kasvu oli kaiken mittari.Kasvu on luontaista

Dinosaurukset kasvoivat yli mittojensa - vielä, täysin varmistamattomista syistä kasvu saavutti huipun, ja tyrannosauruksia kohtasi loppu. Pieni lajisto - nisäkkäät jäivät sopivan pieninä eloon, aloittaen oman kasvunsa - tämän päivän lopputuloksena muun muassa me ihmiset.


Nisäkkäänä ihminen on saavuttanut kasvunsa rajat

niin omansa (länsihousujen vyönreiät ovat loppuneet) kuin manipuloimansa ympäristön. Ihminen siirsi, muunsi, räjäytti ja yhdisteli materioita ja energiaa suuremmat määrät kuin aikaisemmat lajistot koko historiansa aikana yhteensä. Kulutimme mm. 150 vuodessa muuntunutta historiaelämää öljynä, hiilenä ja kaasuna sen määrän, jonka valmistamiseen ympäristöltä meni 15 miljoonaa vuotta.Kasvu on läntisen talouselämän perushokema ja päämäärä

Kasvua on aina saatava, sillä kasvuosalla entiseen nähden suoritetaan investoinnit, jotta aikaisempi tuotanto säilyy ja lisääntyy budjettiprosenttien mukaisesti. Lopulta markkinatalous hoksasi, että on tehokasta valvoa mittareilla kasvua kvartaalivuosittain.


.

Näyttötalousmaailma ja ihmisen vuosi neljännesosittui

.Me paketoimme jo paketteja paketteihin!

Markkinamekanismit oppivat pakkaamaan kaiken pakkauksiin. Valmistus, hyötysuhde ja kate olivat säännöstö, josta saatiin parametrit huomisen kasvulle ja sen lisääntyvälle tavoittelulle. Ikiaikainen esillepano houkutteena loivat mainonnan, jossa luvattiin löytää tarpeita yli elämän tarpeiden.

Ihminen maalasi itsensä 5/ kuten eläinkunnan urokset loivat ulokkeet, lihakset, näyttövälineet ja harjakset kiinnittämään naaraiden huomion taisteltaessa ikiaikaisesta lisääntymisestä. Näin mm. syntyi oppi tupla- jopa quatropakoputkista, leikkimökin kokoista pihagrilleistä kuin heinäladon mittaisista citymaastureista.Koko elävä biosfäärijärjestelmä on luotu lisääntymiselle,

ja hallitsemattomana se on kasvua jatkumolla, jonka estää vain vihollisen hyökkäys tai raivoava viruksien valtakunta 6/, joka jostain ohjatusti ottaa vallan ja suorittaa sopivan likvidoinnin terminoiden liiaksi elintilaa harmoniasta vallanneet.Kasvu onkin luontainen termi neutraalitaloudessa!


--
PS. Kasvun loputtua palaamme juurillemme
https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/03/kasvun-loputtua-palaamme-juurillemme.html -

PPS. Mutta kaikkiaan ja lopulta universumissamme ei ole kuin tihentymät ja harventumat ja niiden väliset vetovoimat!
https://www.tiede.fi/keskustelu/75785/kaiken-kysymys-ja-siihen-vastaus -


PPPS

~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/17614103/kuinka-kay-kasvuhokemalliselle-kulutusjuhlalle
.

..
89222

..


|  45  SUOMI24  123  |  TIEDE  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  |  57  SUOMI24  196  |2

(Kasvu onkin luontainen termi neutraalitaloudessa!)

Luonnossa se toimii, koska estolääkitys syntyy tasapainosta nähdä kokonaisuus. Elämällä on vihollisensa. Ihminen loi systeemit ja tarpeen kasvattaa ikäänsä, elämän helpottamista ja itse itselleen suotuaan ikiaikaista oikeutta olla luomakunnan herra, vieläpä siunattuna. Kasvu sai hegemonia-arvon.Lopulta aina, ja todella aina,

kasvua seuraa räjähdys; joko se on henkinen päättöhoito tai sitten se on aikajaksottainen liian massiivisen massakeskittymän lopullinen tuho (supernova) atomitasolle muodostuakseen jälleen kasvuksi.

Aivan alun Big Bang ongelmasta, selittämätön kahden olemattoman hiukkasen yhtymisestä seuraa vuosimiljardinen "synti", jota kasvuksi voidaan sanoa - yksiselitteisesti. Lohtu on toki se, että liian suuret ovat aina pirstoutuneet.Talous on kasvun huumassa nyt globaalissa kriisissä

Kiinalla on suuri rooli, mitä huomenna tapahtuu. Mitä Kiinan Deng Xiaoping todella tarkoitti sanoessaan kansalaisilleen: "Menkää ja rikastukaa" - tarkoittiko hän maallista vai henkistä rikastumista?

Huomaako Kiinan kansa, makeaa länsihedelmää riittävästi maistettuaan, että heidän vuosituhantinen historia ohjaakin henkiseen täyttymykseen, ajatuksen ja mielen tasapainoon ja ymmärrykseen suurimmasta voimasta, jota voidaan kutsua harmonian rikkaudeksi ympäristönsä kanssa?

 


Mitä neutraalitalous tarkoittaakaan?

--

Ei kommentteja: