keskiviikkona, marraskuuta 02, 2022

Naamakirja eli Facebook kaiken muuttaa voi!

 |2375|370365|xi

.


Kuva: ~ https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/facebook-vaihtaa-nimensa-mutta-se-varsinainen-uutinen-on-muutoksen-syy-tasta-metaversumissa-on-kyse/8269230#gs.hj5v4f  -, MTV-otsikoituna näin: 

"

Facebook vaihtaa nimensä, mutta se varsinainen uutinen on muutoksen syy – tästä "metaversumissa" on kyse

" -MTV3 toimittajana Ville Järveläinen.


***


..

Twitteröityykö Facebook vastustamaan TikTokkia?

"Starlink-tesla-miljardööri Elon Musk |0 on päättänyt haastaa Facebook' in - osti saudien tuella Twitterin - entä Naamakirja, joka kaiken olisi voinut muuttaa? |1.
..
[24] FB on runsauden sarvi, tietopankki, huhupankki - manipulaattori sekä moderoinnin koekenttä ja me käyttäjät "maksamme" sen katselemalla junailtuja mainoksia - jonkin tekoälypohjaisen miellyttävyysalgoritmin sykkeessä - kellotaajuudella, jota metajohtaja Mark Zuckerberg haluaa säätää oman algoritminsa paineessa ---Mikä onkaan sitten Elon Musk' in toiminnallinen "kellotaajuus" haluissaan muuttaa maailmaa?
.
YLE-linkki https://yle.fi/uutiset/74-20001424 -, otsikoituna näin: "Matkalla metaversumiin – itseään etsivällä teknojätillä on edessään kivinen polku" -toimittajana Teemu Hallamaa.
--
|0https://www.hs.fi/visio/art-2000009172837.html -, HS-otsikoituna näin: "Ylihintaan ostettu Twitter valmistautuu irtisanomisiin" -HS-toimittajana Juha-Pekka Raeste.
.
|1https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/07/naamakirja-kaiken-muuttaa-voi.html -, otsikoituna näin: "Naamakirja kaiken muuttaa voi!" -IJL-BLOG.
.
|1https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/11/facebook-ja-perinnemedia-muistuttavat.html -, otsikoituna näin: "Facebook ja perinnemedia muistuttavat toisiaan!" -IJL-BLOG.
.

Arvioimme Facebook ilmiötä useiden vuosien takaa näin:

(Netissä ihmisten kesken leviää ilmiö Facebook - "Naamakirja", jossa tehdään sitä mitä on aina tehty. Uutisointi seurailee kansalaisten omaa suoravaikuttamista, uutisvälitystä ja seurustelupäiväkirjaa)

[ .. ihminen sosiaalisena eläimenä haluaa hyväksyntää, osallistumista ja joukkoon kuulumista. Internet kaikkien verkkojen äitinä yhdistelee ujommankin äänettömänä tai äänekkäänä, nimellä tai ilman sitä. Naamakirjassa puhutaan vapaasti, avoimesti ja osin salaisuuksia varjelematta .. ]

Niskavaivat ja PC:n äärellä syödyt snacksruoat ovat suurin uhka terveydelle - vastapainoksi saamme "naamakirjoista" - tunnetaan mm. Facebook -ilmiönä - henkistä tyydytystä kisassa ystäväkirjan paisumisesta merkiksi, että olemme huomioidut ja hyväksytyt .. jonnekin.Amerikkalainen opiskelija hikeentyi,

.. kun ei löytänyt opiskeluyliopistonsa opiskelijaluetteloita mistään - vapaasti ja helposti. Kirjoitti tietokoneella muutaman ohjelmarivin ja pyysi "kalastusverkkoonsa" ihmisiä kertomaan itsestään ja etsimään muita harhailevia yksinäisiä. Lista opiskelijoista rakentui. Myöhemmin koodinkirjoittaja sai Facebook yhteisöstään satoja miljoonia, kun luopui muutamasta prosentista sen omistuksesta.Mitä tämä paljon puhuttu "Naamakirja" oikein on?

Facebook ja muut vastaavat ovat yksinkertaisesti kohtaamisareenoita, joissa haetaan tunnettuutta, erikoistumista ja esilläoloa - kukin vapaaehtoisesti tavallansa.

Tietonsa ja tekemisensä saa kukin ilmaista sillä vapaus- ja avoimuusasteella, mikä itselle ja omalle persoonalle parhaalta tuntuu. Facebook on avatun elämän areena, jossa käyttäjät ilmaantuvat omin erityispiirtein "kehiin" etsimään muita - tuttuja ja ehkä tuntemattomiakin.Hiljainen tieto, yhteisöllisyys ja tallenteet jälkipolville

Parhaillaan työelämää vaivaa "hiljaisen tiedon" karkaaminen eläkkeelle. Hiljaista tietoa on kaikissa ikäluokissa, ei vain suurissa.

Itse suuri sininen, IBM - tuo tietokoneyhtiö, joka muuttui palveluoperaattoriksi yhdistelemään osaamista, rahavirtoja ja ihmisiä rakennutti oman "facebook' insa" omaan sisäiseen verkkoonsa. Naamakirjat ovat jo arkipäivää IBM sadoille tuhansille työntekijöille.IBM koki murroksensa samoihin aikoihin kuin kotoinen Nokiamme,

.. 1990-luvun alkutaipaleella. IBM oli aaltonsa pohjalla - nyt, kuten Nokiakin - aaltonsa huipulla. IBM hyväksyi tosiasian, että ihmiset kaikilla tasoilla tekevät (osatekijä)liiketoimintaa ja asiakaspalvelun, eivät organisaatiot tai käskytykset korkeuksista.

Kaiken ideaksi syntyi avoimuus, uteliaisuus ja yhteenkuuluvuus kuin keskustelu anarkistiskollektivisteina - "löydä lisää omaan - siitä voi syntyä uutta ja saan vahvistetta itselleni - olinko oikealla vai väärällä tiellä".

--- IBM hyväksyi ihmisen oikeasti osaksi IBM-yhteisöä sen kaikilta päätöstasoilta.


Tekijöille annettiin arvo -

.. ryhmät IBM:n sisällä kehittivät vapaasti muotoutuen kehitysprojekteiksi, joille esimiehet antoivat edellytysten täyttyessä rahoituksen. Malli oli aivan uusi. Mallia tuki oma sisäinen "naamakirja" - koska se innosti avaamaan mieliä, ideoita ja näin innovaatioille oli tie viitoitettu.

Jatkuvasti monimutkaistuva ja ympäristövaikutteissaan keskinäisriippuvainen (?) maailma vaatii yhä suurempia panoksia ymmärtää, oivaltaa ja haluta tehdä yhteisesti synergiaa ja harmoniaa ratkaisuiksi, kuin itse yksin siihen pystyisi.

Huomista maailmaa tehdään jo nyt yksityisten kansalaisten toimesta netissä ja näissä "naamakirjoissa", joissa ryhmätyö hakee nyt suuntiaan ja menetelmiään -
.. ollen tiensä alkutaipaleella.

Informaatioteollisuuden rakenne, pohja ja esivaiheperustukset ovat jo valmiina.

..
90096

..


|  42  SUOMI24  122  |  TIEDE  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  |  SUOMI24  |


..2

Tarpeemme salata asioita |2 heikkenee, koska olemme ymmärtäneet, että vain yhä suurempi yhteen hiileen puhaltava keskitetty vapaan tiedonmuodostuksen "frame" -kehys, voi ratkoa jatkuvasti suurentuvia yleismaailmallisia ongelmia |3, jotka eivät ole enää yksittäisten maiden, vaan koko globaalin yhteisön yhteisiä.
.
|2https://www.tiede.fi/keskustelu/74408/vakoilua-ja-paljastuksia-miksi-me-salaamme -
|3https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -, YLE-otsikoituna näin:

"Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys – tutki, kuka päästöistä oikeastaan on vastuussa"
-toimittajana Seppo Heikkinen.

-- Tämä yllä oleva aihealue jos mikä antaa ajattelemisen aihetta - yli rajojen, kokien kollektiivista yhteisvastuuta tehdä systemaattisesti ja aikuisten oikeasti jotain - koko ihmiskunnan eduksi. Ehkä kehittyvät some-alustat edistävät tätä kehityssuuntaa?
.


..
Maailma on verkottunut,

.. ja sitä hyödyntävät nämä tekoälyrobotoidut somealustat kiihdyttiminä kokea moninaisuus, mutta erillisryhmissään korostaa omaa rajallista, osin laajasti näköalatonta luuloylivertaisuutta -reviirillisenä ilmiönä! |4 - -tänään jo puhutaan idän ja lännen välisestä vastakkain asettelusta |5.

.. luoden samalla kilpailua perinnemedialle, joka välikädellisenä toimijana saattaa jäädä kansalaistoimituksellisten uusmedioiden - suoramedioiden |6 - jalkoihin -välittöminä alustoina tiedon, huhun, ilkeämielisyyden kuin rohkaisevuuden tuottajilta suoraan tiedon ja informaation kuluttajille - käyttäjille.
--
Miten sitten ylikansalliset - kulttuureja paljolti alussaan ymmärtämättömät rahantekijät osaavat huomioida elinpiiri- ja perintötekijäeroavaisuudet toisistaan ja onko näin valmisteilla kaaos, joka lopulta sulkee kansallisia rajoja turvaten näin omanlaisiaan tapoja elää ja vaikuttaa omiensa keskuudessa -

-- katso kiinalainen maailmankuvaperspektiivi!

..
Ehkä "twitteri" Elon Musk ja "metailija" Mark Zuckerberg ovat sittenkin käyneet keskinäisen ja salaisen vuoropuhelun "somemaailman vaikuttavuuden jakamisesta",

.. sillä kiinalainen TikTok etenee huimaa vauhtia -

.. alkaen lapsista, nuorista ja päätyen omalla evoluutiollaan lopulta aikuismaiseenkin "tiktokkailuun" -- aukoen samalla rajoja lopullisella idealla ettemme sekaannu muiden vieraiden omiin sisäisiin asioihin -tämä lienee se evoluution perimmäinen tarkoitus reviiritavoitteissaan ja -taisteluissaan, jotka ovat hallinneet biologista maailmaamme jo vuosimiljoonat!Siinäpä vasta moninapaisuuden ja -arvoisuuden ymmärrys- tai ymmärtämättömyyden vyyhti -länteen opittavaksi ja omaksuttavaksi!

--


Viitteet:


|4https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/12/reviirien-hallinnalla-omavaraisuuden.html

|5 ~ [673 .. https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy  .. 4149 - ]

|6https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/06/vihaa-valhetta-ja-muunnelmia.html


.
e

Ei kommentteja: