maanantaina, marraskuuta 07, 2022

Kun Kiina löysi maailman -

i |2378|370789|exe

.


Terrakotta-armeija löysi Suomen ja Helsingin - kuva IJL(C)


*** 


..

 - alkoi lännen johtama vastakkain asettelu idän kanssa!

USA heräsi liian myöhään - Kiina nousi maailman suurimmaksi taloudeksi

- jo vuonna 2016 - tätähän ei läntinen media vahingossakaan enää informoi, vaan korostaa Yhdysvaltain ykkössuuruutta - pelkkänä USD-pohjaisena BKT-bruttokansantuotteena!

IMF:
BKT/PPP, katso https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 -, otsikoituna 4.12.2014 näin:"
Se on tapahtunut: Kiinasta tuli maailman suurin talous"--
PROLOGI - Maailma on taloudeltaan ja paljolti juuri sodiltaan ollut viimeisen 60 vuoden ajan ollut kahden kauppa -

.. erityisesti ja ylivoimaisesti sotineimpana Yhdysvallat, sitten muut, kuten Neuvostoliitto/Venäjä, Iran-Irak .. konfliktiherkkyytenä nousee Israel yllättäen kärkikaartiin!Kaupassa Kiina on noussut vientivaltioiden ykköseksi,

.. ohittaen Saksan jo vuosikausia sitten, puhutaankin jo Kiinan olevan maailman tehdas, joka valmistaa lähes kaikkea - kännyköistä aurinkokennoihin ja lasten leluista vaatteisiin, unohtamatta sähköautoja ja niiden akkuja.

-
TAPAHTUMA JUURI NYT!
Tämän tyyppiset teot eivät paranna | edistä maailmallisia kauppasuhteita, näistä vyöryy useimmiten jälkiseuraukset!

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009177143.html -, otsikoituna näin:
"Kanada määräsi kolme kiinalais­yritystä ulos kriittisten mineraalien hankkeista"
-HS-toimittajana Pekka Mykkänen.--
Kiinassa valmistuu enemmän ylempiä insinöörejä kuin US' ssa, EU' ssa ja Venäjällä yhteensä -

.. vuodessa reilut 300 tuhatta insinööriä. Syy tähän on kirkas, Kiinan väkiluku edustaa maailmastamme jo noin 1,4/8 osuutta ihmiskunnastamme. Tämä ensiluku on enemmän kuin koko läntinen hegemoniassaan toistaiseksi kieriskelevä länsi yhteensä.
.

Kiina ei hae yksinapaisuuden länsihegemoniallisuuden luomaa kitkaa ja vastahankaa koko muulta maailmalta -

.. vaan haluaa edustaa kantaa, jossa yksi valtio ei voi enää johtaa |1, jopa määrätä tavoillansa, sodillakin uhkaamalla - muita eri kulttuurillisia - ja arvomaailmallisia yhteiskuntajärjestelmiä. Sinällään täydellistä ihmisyhteiskuntaahan ei ole toistaiseksi edes olemassa.

Kiina hakee moninapaista ja moniarvoista ihmiskunnan yhtenäisyyttä korostavaa tapaa päästä korjaamaan meidän kaikkien luomia virheitä ja haittoja, esimerkiksi meitä kaikkia elättävän luontobiologian osalta.

Nyt Euroopan unioni yrittäen uuden luojana, mutta kipuillen koettaa löytää ratkaisua Yhdysvaltojen ja Kiinan väliltä |2 - EU voisi olla se kolmas tekijä tässä moniarvoisuuden tavoittelussa.

Tähän moniarvoisuuden tavoitteluun voisi kuulua myös uusajattelu jälleen Venäjän osalta, joka on monien tekijöiden osalta maailman suurin raaka-aine-, energia-, hiilinielu- (?) ja ravintotuotannon potentiaalinen varasto ja mahdollisuus.
.
|2https://yle.fi/uutiset/3-12672674 -, Yle-otsikoituna näin:
"Asiantuntija A-Talkissa: ”Yhdysvaltojen ja Kiinan kilpailu on riski EU:lle, mikäli joudumme valitsemaan kisassa puolemme”"
-toimittajana Hinni Aarninsalo.

.
Saksa on jo ymmärtänyt Venäjän merkityksen EU-Euroopalle ja juuri itselleen - Saksalle, joka tietää hyvin tarkasti mitä merkitsee sota venäläisiä vastaan! |3.Ehkä Saksa ei halua Venäjän ja Kiinan enää enemmälti lähentyvän toisiaan?

Näin Venäjän suuruus olisi myös mahdollisuus muille valtioille, jos vain osattaisiin nähdä asiat oikeassa mittakaavassa, eikä sekaannuttaisi yhden hegemoniallisuuden näkökulmista toisten sisäisiin omiin asioihin ja tekijöihin.

Meneillään oleva Venäjään liittyvä EU-pakotteiden ja takavarikointien ohdake on vihmomassa juuri EU-kansalaisia ja raottamassa railoa itse EU-valtioiden väleille.


Miksi ammuimme omiin nilkkoihimme ja sahaamme oksaa, jolla istumme?

..
EU katsoo nyt pahalla silmällä Saksan irtiottoa yksisilmäisestä lännen hegemoniallisuudesta, Saksan ymmärtäen kolme alun perustosiasiaa, jotka nostivat osiltansa Kiinan maailman suurimmaksi de facto kauppavaikuttajaksi.

Saksa oivaltaa, että Kiinan ja Venäjän ajassaan tietoistarkoituksellinen "liitto" vie lännen tuotantokoneistolta kehittyvien ja kehitysmaiden markkinoita -

.. muun muassa Afrikasta, ja tätä kehitystä Saksa ei maailman yhtenä suurimmista vientivaltioista halua. Siispä Saksan liittokansleri Olaf Sholtz suuntasi valtio- ja työvierailun Kiinaan |4 selostamaan Saksan periaatetta hyväksyä maailmaamme rauhanomaisesti moninapaisuuden ja -arvoisuuden periaate tunnustaen valtioiden erilaiset kulttuurit ja perinteet kuin elämän tavat.

.
VÄLI-INFO - Vastuumedia voisi tässä kohdin tehdä luettelon sodista joihin Yhdysvallat ja Kiina ovat ottaneet osaa - viimeiseltä 70 vuodelta!
.

Saksa tunnustuksellaan moninapaisuudesta voi näin sekaantumatta toisten vieraiden sisäisiin asioihin tuoda esille kysyttäessä sen omia arvomaailmoja ja maailmankuvia. Näin Sholtz voisi esitellä ajatuksia Saksan sananvapaudesta, ihmisarvoista kuin demokratiasta - 


 .. kuitenkin valtiosta, joka tuntee yksinvaltiuden hyödyt ja haitat, seuraukset kuin menettelytavat


Eino Kaila ja kolmas valtakunta ~ https://journal.fi/tt/article/view/204

..
90545

..


|  140  SUOMI24  264  |  144  TIEDE  568  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  | FB BLOG  |  Twitter  |  222 SUOMI24 751 |

.


Suomalaista poliitikon lyhytnäköisyyttä, jota voidaan ehkä jo kutsua arkityhmyydeksi tai jo kuoppafilosofiasta, josta ei yletytä edes maailmaan avautuvalle reunalle ---


"

Marinin mukaan olemme liian riippuvaisia Kiinasta, mutta voiko siitä irtautua? Ei kannata, sanoo professori

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009169838.html -, HS-toimittajana Veera Pennanen.


.
2


HISTORIAINFO - Tähän eräs pieni, mutta Kiinalle merkityksellinen tapahtuma 1930-luvulta, jolloin Japani Kiinan näkökulmasta aloitteli jo II Maailmansotaa - Mantshurian valloituksena:

Kun Japani pommitti Kiinaa, huomasivat tuolloiset kiinalaiset erään oivan keinon välttyä japanilaisten pommituksilta - laitettiin Saksan kolmannen valtakunnan hakaristilippu katolle ja kas - näin Japanin pommit eivät tippuneet tuohon kohteeseen!

.
Meillä Yle-media huutaa Kiinalle propagandavoittoa!
[
https://yle.fi/uutiset/3-12043017/64-3-118684 -, toimittajana Katriina Töyrylä ]


Tämä on läntistä mediamanipulaatiota asiakokonaisuuden häivytyksenä todellisuudesta, jossa Kiina etenee kaikkialla ja juuri BRICS- ja SOC-järjestöjen |5 myötä kehittyvissä - ja kehitysmaissa.

.

|5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/09/maailma-on-yha-syvemmassa.html

.Maailmankauppa tulee lisääntymään erityisesti näihin maailmallisen väestöenemmistöisyyksien suuntiin! -tosin länsi ajaa jo omaa protektionismia - Kiinan ylivoiman edessä.

Kehitysmaakauppakohteisiin Kiina panostaa erityisesti ja investoinnit läntiseen maailmaan tulevat vähenemään - tämä päätös tehtiin jo alatasolla Pekingissä huomattaessa EU- ja US-pakotteet ja takavarikoinnit Venäjää vastaan keväästä 2022. Tämä menettelytapa vahvistettiin äsken päättyneessä Kiinan viisivuotislinjauksessa - kohden Kiinan 100-vuotisjuhlaa vuonna 2049 sen nykyisyytenä - kuitenkin huomioiden Kiinan vuosituhantinen kehityskaari |6.

Kiina vähentänee hiljalleen monien tekijöiden osalta yhteistyötä lännen kanssa ja nyt saattaa käydä niin, että Kiinan ja Saksan suhde jää yhdeksi ainoista toimivista kauppasuhteista lännen kanssa. Kiina on joutunut | joutuu pohtimaan tarkoin luottamustaan läntisiin valtioihin.


.

! -- Kiina ei aja itselleen uutta yhden navan maailmallis- ja arvomaailmahegemoniaa -- !

.

Luottamus lähtee aina lopulta omasta valtiosta -

.. näin Kiina rakentaa esimerkiksi viisi "maailman suurinta" mikrosirutehdasta - tuottaen itselleen ja kumppaneilleen (täyden) omavaraisuuden näiden sirujen osalta, jotka ovat täyttämässä robotoituvan ja tekoälyistyvän algoritmien kyllästämän maailmamme -

.. hyvää vai huonoa, onkin jo filosofinen kysymys, johon ehkä Elon Musk voisi antaa oman vastauksensa.

--
NOUSUN VOIMA - kumpuaa lännen eduksi Kiinan osalta kolmesta osatekijästä, jotka tuottivat läntisille yhtiöille kasvaneen liikevaihdon ja lisääntyneet voitot:

1. Kiinalainen edullinen, ahkera ja lakkoilematon toveri liukuhihnalla.
2. Heti Kiinassa olevan tehtaan oven takana maailman suurin markkinapotentiaali - yhtenäisenä toiminta-alueena.
3. Alussaan Kiinan olemattomat ympäristölait, jotka mahdollistivat ison hädän tekemisen kiinalaisten taskuihin.


Näiden syiden vuoksi alkoi pari-kolme vuosikymmentä sitten läntinen yritysryntäys valmistamaan Kiinaan kaiken laista - esimerkiksi kännyköistä (Apple) autoihin (Volkswagen) -

.. Nokia oli aikanaan erinomaisen esimerkki tapahtuneesta.Nyt ymmärrämme myös kiinalaisten itse hyötyneen näistä yrityselämän siirtymistä Kiinaan! Hyöty on saatu ja näin onkin lännen oltava hyvin varovainen omissa Kiinan pakotteissaan |7 -

.. puhumattakaan Kiinan tai kiinalaisten omaisuuserien takavarikoinneista - sillä näin toimien punnus saattaisi osua pahasti länsimaiden omiin pyrkimyksiin.
.
|7 Case Huawei ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/79691/huawein-ylivoimaa-koetetaan-torpata-epareiluin-keinoin -
.Saksa oivalsi ensimmäisenä moninapaisen maailman ja näin hakee nyt itselleen hyötyä tästä oivalluksesta -

.. ollaan liki varmoja muun EU' n hoksaavan saman ja hylkäävän yksinapaisen puolisokean ja huomista näkemättömän marionettimaisen US-seurailun - lopulta haitaksi itselleen, näinkö?

--
US-ydinaseet EU-Euroopassa eivät lisää kauppaa, yhteistyötä ja sopuisuutta koko muun enemmistöisen maailman kanssa, jota Kiina katselee jo vilpittömin mielin. Toki Kiinan pitäessä omat edut tavoitteissaan. Paras oma hyötyhän on tuottaa myös toiselle puolelle etuja, menestystä ja hyötyjä -

.. vuosisatainen läntinen (jälki)kolonialismin kaltainen vain omien etujen hamuaminen ei ole enää tie kohden maailmallisuutta korjaamaan meidän kaikkien yhteisiä virheitä, jotka kohtaamme elinympäristössämme, ilmastonmuutoksen ollen vain yksi merkittävä ilmentymä, josta juuri tästä ..

~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -

.. voidaan katsoa kiihkotta vastuukysymyksiä, jotka koskettelevat meitä kaikkia kumuloitumina ja biologisympäristöllisinä vastuina per asukas | kuluttajahenkilö |8.

Kiina onkin tehnyt ympäristönsä eteen jotain, jonka jopa US NASA osaa tunnustaa: 

~ https://yle.fi/uutiset/3-10668517 -

Kiina ja Intia vihertyvät - NASA
--
EPILOGI - Onkin aika päättää voimallinen länsiohjattu idän ja lännen välinen vastakkain asettelu https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - , se ei tuota hyötyä edes lännelle, vaan tämä edelleen myös puolisokea ajattelutapa ajaa maailmaamme kiihtyvästi suurta maailmallissodan uhkaa kohden |9.

--
Lännen on nyt opittava, ettei sen yhden opintosuunnan hegemoniallisuus ole enää pienenä väestövähemmistöisyytenä etu ja hyöty läntisten valtioiden tulevalle menestykselle.

--3Enää ei kannata lännestä koettaa opettaa sellaisia väestöenemmistöisyyksiä, jotka eivät edes halua läntistä oppia | mallia oman hyvin pitkäjänteisen perinnehistoriansa tilalle - ainakaan väkisin ja us-sodilla uhkaillen!On kyse pikemminkin kysyttäessä oman esimerkin anto,

.. tässä Saksa on nyt opintoputkessa, joka on tänä vuonna hoksattu Saksan ajatushautomoissa. Ehkä näin ja tämä on voitto moniarvoiselle |10 ihmisyyden maailmalle, jossa myös lännestä erilaiset | erilliset osaavat kehittää omaa yhteiskuntamalliaan ja sen toiminnallisuuden rakennetta - omin keinoin ja arvoin.

.

|10https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/03/ukraina-on-vain-sivujuonne-muuttuvan.html

.--
PS. Elämmekö jo kiinalaista vuosisataa -kuten tunnettu amerikkalainen laatuaviisi The Newsweek totesi eräässä jo vuosien takaisessa kansilehdessään - katso |kuva 2 ja linkki ~ https://www.newsweek.com/gop-senator-warns-china-century-reveals-plan-unravel-us-beijing-ties-1519739 -

.
PPS. Kiina oli edellisen kerran "maailman löytäjä - keisari Zhu Di' n aikana
|11, jolloin Kiina löysi maailman. Tuolloin oli suurien löytöretkien aika - ennen Kolumbusta.

Eunukki-amiraali Zheng He
|12 purjehti jättimäisillä dzonkkilaivastoillaan ympäri "silloista maailmaa" - katso 'ei kaikin kohdin niin dokumentaarinen' Gavin Menzies: "1421 - Kun Kiina löysi maailman" |ee

.

|11 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Yongle_Emperor -

|12https://en.wikipedia.org/wiki/Zheng_He -  

|eehttps://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001787610.html

.


PPPS.  Saksa haluaa ylläpitää moniarvoisia kauppasuhteita kaikkiin ilmansuuntiin Euroopan suurimapan taloutena ja nettomaksajana, silti suomalainen media haluaa rakentaa tähänkin idän ja lännen välistä vastakkain asettelun uhkaa - ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/3ae3d399-d8a5-4a86-a0b0-e1a66dcb20f4 -, IL-otsikoituna näin: 


"

Näkökulma: Scholzin Saksa uhkaa toistaa Venäjä-virheet Kiinan kanssa –

" -IL-toimittajana Joonas Lehtonen.
|kuva 2.

***


222 ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/17000545/miksi-kiina-on-meille-niin-uhkaava-ja-pelottava---emme-tunne-kiinalaisuutta! - 752

Mutta!

Kun Yongle emperor' in Zhu Di kuoli, huomasivat Kiinan mandariinit (=virkamiehet) noiden löytöretkien tulleen liian kuluttaviksi

.. ja näin Kiinan tuolloiset rajat laitettiin kiinni ja Kiina aloitti omiin asioihin keskittymisen - ehkä tuolta ajanjaksolta saakka kumpuaa tämä eräs Kiinan merkittävimmistä elämän periaatteista olla sekaantumatta muiden itsenäisten omiin sisäisiin asioihin - ehkä?

Entä nyt, tuohon edelliseen rinnastaen -

.. onko Kiinan nykyinen "kaupallinen maailmanvalloitus" käynyt | käymässä liian kalliiksi itse Kiinalle ja sen ~1400 miljoonalle kansalaiselle?


-entä toiminta- ja osallistumisrajat, mihin ne laitetaan ja keiden kanssa ollaan "samalla hiekkalaatikolla" - siinä meidän vähille todellisille kiina-asiantuntijoille |13 visainen kysymys!--
PPPPS. Ehkä Kiina keskittyy omalla hitaan kiiruhtamisen mallilla hakien uutta kehityslinjaa omaan arvomaailmaansa, jossa "menkää ja rikastukaa" |14 (Deng Xiaoping) kehote saa aivan uuden tyyppisen merkityksen, jota alun alkaenkin Deng oli kiinalaismerkkiensä takaa lopulta tarkoittanut!

.

|13https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/ojensiko-kiina-katensa-kenelle.html

|14https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/07/mita-deng-xiaopingin-kehote-menkaa-ja.html - 

.
.

LOPPUKANEETTI


Mao Zedong oli puhemies - ainoana kiinalaisjohtajana, Deng' llä [ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/06/yksilsuoritus-joka-ji-elmn-tienanmenin.html - ] ei ole erityisnimitystä, hänen suuresta merkityksestään huolimatta ja nyt Xi Jinping on nousemassa Kiinan valtakoneiston tahdosta kolmannelle kaudelle johtamaan Kiinaa ja sen seitsenhenkistä miehisesti istuvaa politbyroota, joka edelleen odottaa kahta naisjäsentä .. |15.

.

|15https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/katselemme-lantisin-lasein-nousevaa.html

.--
e


4 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

I e-mail:

Lähetetty: maanantai 7. marraskuuta 2022 9:10

Vastaanottaja: Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; sanna.marin@vnk.fi; ville.skinnari@formin.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi; pekka.haavisto@formin.fi; paavo.vayrynen@paavovayrynen.fi

Kopio: Pekka Mykkänen; Sami Sillanpää; hinni.aarninsalo@yle.fi; veera.pennanen@hs.fi; katriina.toyryla@yle.fi; joonas.lehtonen@iltalehti.fi; kirsi.crowley@yle.fi; Mari Manninen

Aihe: Kansalaiskirjoitus: Kun Kiina löysi maailman -


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

II e-mail:

Lähetetty: maanantai 7. marraskuuta 2022 9:20

Vastaanottaja: antti.rinne@eduskunta.fi; antti.kaikkonen@defmin.fi; antti.lindtman@eduskunta.fi; matti.vanhanen@eduskunta.fi; juho.eerola@eduskunta.fi; juho.romakkaniemi@chamber.fi

Kopio: jyrki.kallio@fiia.fi; jyrki.katainen@sitra.fi; matti.nojonen@ulapland.fi; mikael.mattlin@utu.fi; mikael.pentikainen@yrittajat.fi; Risto E. J. Penttilä; olli.rehn@bof.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Kun Kiina löysi maailman -


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

III e-mail:

Lähetetty: maanantai 7. marraskuuta 2022 9:25

Vastaanottaja: petteri.orpo@eduskunta.fi; riikka.purra@eduskunta.fi; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; Saramo Jussi; kai.mykkanen@eduskunta.fi; ville.tavio@eduskunta.fi; ville.niinisto@europarl.europa.eu

Kopio: tytti.tuppurainen@vnk.fi; mika.aaltola@fiia.fi; markku.kangaspuro@helsinki.fi; jyri.hakamies@ek.fi; antton.ronnholm@sdp.fi; charly.salonius-pasternak@fiia.fi; teija.tiilikainen@hybridcoe.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Kun Kiina löysi maailman -


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

IV e-mail:

Lähetetty: maanantai 7. marraskuuta 2022 9:32

Vastaanottaja: annika.saarikko@vm.fi; anu.vehvilainen@eduskunta.fi; esa.makinen@hs.fi; merja.yla-anttila@yle.fi; merja.kyllonen@eduskunta.fi; li.andersson@minedu.fi; eero.heinaluoma@europarl.europa.eu

Kopio: mauri.pekkarinen@europarl.europa.eu; teuvo.hakkarainen@europarl.europa.eu; timo.pa.miettinen@helsinki.fi; timo.harakka@lvm.fi; timo.heinonen@eduskunta.fi; harry.harkimo@eduskunta.fi; leena.meri@eduskunta.fi

Aihe: II : Kansalaiskirjoitus: Kun Kiina löysi maailman -


..