tiistaina, tammikuuta 17, 2023

Johtaminen on taitolaji - sitä ei ole monille suotu!

 |2437|385232|z


Piirros: ~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000009301821.html


***



ESS-artikkeli täältä ~ https://www.ess.fi/uutissuomalainen/5641851 -, otsikoituna näin: "HS: Yli 60 prosenttia suomalaisista kaipaa politiikkaan vahvoja johtajia"
-toimittajana Markus Mattlar.

HS-korjaus prosenttilukuihin: "Valtaosa vastanneista kaipasi vahvoja johtajia",
- löytyy linkin ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009313990.html - alta.




Johtajuus on suotu laajana hyväksyntänä vain hyvin harvoille
[ .. sanotaan kuitenkin, ettei valtaa saada, vaan se otetaan - tai ..? ..]

Näin se on varmaankin sermien takaisessa arkitodellisuudessa. Se otetaan oveluudella, nokkeluudella, kieroiluilla, petoksilla, mutta myös asiaperäisyydellä, karismalla ja johtajuudella.

Erityisesti kriisissä positiivisesti sanottuna rahvas eli kansan suurin osa kaipaa vahvaa johtajaa |1, jolle myönnetään ajan virratessa hiukan kuin automaattisesti valtatekijät ja -ominaisuudet. Usein näin. Historia kertoo myös hyviä johtajia olleen - suurellakin vallankäytöllä varustettuna.
.
|1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/09/johtaja.html -, otsikoituna näin: "Johtaja"
.


Ehkä paras esimerkki olisi Saksasta, vuodelta 1933, kun kansallissosialistit ottivat eittämättä karismaattisen johtajansa Adolf Hitlerin otteilla demokratian jälkeisen vallan.

Tuo NSDAP' n ('Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue' -suomennettuna) "kaappaus" tapahtui noin 40 prosentin demokratiasta (demokraattisten päätösten päättyessä tuohon viimeiseen vuoden 1933 vapaaseen vaaliin*), lopun ollessa jo hyvin tiedettyä kansallista voimaa, saksalaisuuden ylistystä ja lopulta tuho, jossa liika valta oli tehnyt tehtävänsä - loputtomana uskona omaan täyteen mieltyvyyteen omista voimista, jotka lopulta uupuivat nollille.



Tänään tietous on kasvanut - olemme historiamme lukeneet

Mutta kansakunnan muisti on lyhyt, vain vaalilupausten annon mittainen. Ehkä jälleen, kun vääjäämätön kriisi astuu askeleen kohden täyttä hallitsemattomuutta - astuvat samalla tarjolle vahvat johtajat.

Autoritääriset johtajat eivät laajemmin kysele, mutta turvautuvat lähipiirin uskollisuuteen, neuvoihin, ajatuksiin ja ehdotuksiin - kunkin johtajan omien mielihalujen puitteissa. Näinkö? Kyllä - kriiseissä näin.

Ei tarvitse kuin kurkata omaan historiaamme 1940 talvella ja 1941-44 loppukesään - marsalkka C.G.E. Mannerheimin käskyvalta oli ylivertainen, vaikka olivat eduskunta ja presidenttikin olemassa.

..
Meillä täällä Suomessa pitäisi olla malttia olla sekaantumatta muiden itsenäisten omiin päätöksiin - kukin päätös siis aina omien johtajuuksien valtapyyteiden ja kansallisten etujen ja hyötyjen yhteissummana - rikkomatta ulkosuhteita.



Aikanaan ruotsalaiset olivat kaukaa viisaita

Pelasivat pelejään 1939-1944 niin liittoutuneiden kuin Saksan kolmannen valtakunnan etuja hyödyntäen, niin itselle kuin kumppaneilleen. Ruotsi välttyi turvallisen selkämme takana sodilta - viimeisen ollen tietoinen irtautuminen Venäjän tsaarin rajanaapuruudesta vuonna 1809.



Niin mikä onkaan sitten sitä oikeaa johtajuutta?

Onko se kansallinen etujen valvonta ja niiden kehittäminen omavaraisuuden ja itsellisyyden suuntaan - vai sitten yhteistyöllinen, pisimmillään liittovaltiokehitys vaikkapa läntisen eurooppalaisuuden kehitysvirtana, jossa lopulta pienet kansallisvaltiot menettävät omaa itsenäisyyttä - kuten on jo nyt tapahtunut.



Johtajuus vahvana komponenttina tarkoittaa usein kirkasta oman reviirin hyväksyntää

..
EKSTRA
Kuinka moni näistä koulukiusaajista on myöhemmällä iällään aikuiselämän kiusaajia sekä vallanhimossaan jatkaneet pyrkyryyttään johtajistoon saakka.

Johtajapeli on useasti kyynärpääpeli, jossa henkinen puukotus on arkea. Pyrkyryyttä esiintyy ylimmissäkin johtajakerroksissa. Entä millainen johtaja on lapsuuden koulukiusaaja? Jatkuu täältä:
https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/11/kuinka-moni-koulukiusaaja.html -

.
EKSTRA 2
Nyt rikekivet ovat pieniä, liikkeellä eivät ole karisma eikä johtajuus
[ … paavillinen karisma ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/paavi-oli-yhtenisyyden-luoja-ja.html - ]

Meillä ei ole pelkoa enemmästä, ehkä vain yhden populistipuolueen hajoamisesta, jota sitäkin voidaan pitää ideologia-evoluutiona, jos perussuomalaisissa mitä ideologiaa aidosti onkaan/ olikaan [?]

Vaarallisimpia tai haluttavimpia ovat sellaiset nousevat ryhmät, joilla on johtaja ja hänellä karisma sekä voima vaikuttaa suoraan ihmisiin, saaden heidät uskomaan yhteisen tavoitteen hyödyllisyydestä niin itselle, ryhmälle kuin sille haaveelle, joka on saattanut elää koko siihen saakka eletyn elämän ajan!

Tänään perussuomalaiset ja kansanedustaja Jussi Halla-ahon |e karnevalisoitunut ulostulo, juuri nyt |E - vähän ennen eduskuntavaaleja - johtajuutta IKL-henkeen ja vereen? Onko Jussilla karismaa?

PS.
Presidentti Urho Kekkonen - kansakuntansa johtaja
"”Kansalaisen paras kausi elettiin Kekkosen aikana” -mielipidekirjoitusotsikko Kaarlo Nordlund (C) -lainaus HS' sta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilkkaluoma/162987-kansalaisen-paras-kausi-elettiin-kekkosen-aikana/ -



.

* Valokuva kirjasta - 



Saksan kolmannen valtakunnan johtaja Adolf Hitlerin viesti Stalingradiin sotamarsalkka Friedrich Paulukselle (joka myös vastaa Hitlerille - kursiivisti) - silmiin pistää kursiivista sana "länsimaiden pelastamiseksi" - niin? - Entä tänään, kun katsomme Stalingradin, nykyisen Volgogradin etupihalle Ukrainaan!




101741


--


2

Ei kommentteja: