perjantaina, syyskuuta 20, 2019

Häämöttääkö kapitalismille lopun alku?




...
  • HS

  • Kapitalismi kasvoi kieroon ja uhkaa nyt horjuttaa jopa demokratiaa, kirjoitti Financial Times – Mikä meni vikaan?

    Ilkka Luoma 
    Päivän sana on "tasaistuminen" - niin kapitalisaation (pääomahallinnan* ja sen tuottovaateiden) kuin ympäristöllisen jalanjäljen osalta - per capita. Eikä vain ihmiskunnan osalta - vaan evolutiivisesti katsottuna koko biosfäärin näkökulmasta. Evoluutio ei näe vain ihmistä - eikä ludetta - vaan kokonaisuuden, jossa kiertävä biomassa, niin "elävänä kuin kuolleena" edustaa elollisesti jatkuvakierrollista järjestelmää.

    Tuossa jatkuvakierrollisessa järjestelmässä ihminen on lähes häviävän pieni biomassa - valtamerien viherplanktonin muodostaessa yhden suurimmista. Me ihmiset taas edustamme muurahaispopulaatioiden massakokoluokkaa. Ihmisistä muutama hassu prosentti edustaa puolta sen tasevaurauden omistuksesta, jolla aikaansaadaan taloudellisia liikkeitä ja sen mukaisia ympäristöjälkiä. Millaisen vastuun tuosta biosfäriin vaikuttavasta ympäristöjalanjäljestä tämä hassu muutama prosentti edustaa - kuka kertoo?

    Näin ajatellen onkin viisasta, että kapitalistit pääomahallitsijoina ja koroilla ja/tai arvonnousuilla eläjistä joutuvat kantamaan progressiivista vastuuta ympäristöstä, joka elättää niin kapitalistin kuin 'mahatma gandihilaiset', jonka henkilönimiinkarnaation syntymästä tulee täyteen 150 vuotta 2.10.2019.

    Ehkä Intian suuri mies ja rauhanomaisen kapinan keksijä Mahatma Gandhi omasi sangen pienen ympäristöjäljen - ainakaan hänen stressitasoaan ei liiallinen taseomaisuus ollut nostamassa.

    Tänään Suomessa on käymässä Intian ulkoministeri, joka puhui eduskunnan pikkuparlamentissa aamupäivällä - hän edusti valtiota, jossa valtava läntisesti ajateltu talouden köyhyys ja yltiökokoinen rikkaus kohtaavat vastakohtaisuuksina.

    Intiassa oli vielä joitain vuosikymmeniä sitten kastilaitos, joka meillä ilmenee maallisena näyttö- ja vertailutaloutena, joita ponnistaa eteenpäin kasvuhokemallinen talousajattelu.

    *PS. Pääomiin voimme laskea muutakin kuin arvopaperit - niin maa-alueet, materiaalivarannot kuin vedenkäyttöhallinta ovat pääomia - ja ehkä huomenna henkinen viisaus!
  • Kapitalismi kasvoi kieroon ja uhkaa nyt horjuttaa jopa demokratiaa, kirjoitti Financial Times – Mikä meni vikaan?

    Ilkka Luoma 
    Kapitalismi on ilmiö siinä kuin mikä tahansa muu - ihmisperäisen kilpailun ja näyttö- sekä vertailutalouden yhdentymänä. Me haluamme lisää - vallalla on yllättävästi - demokratiastamme huolimatta - väkevän vahva kasvuhokema. Pitää saada lisää - nopeammin. Näinkö se menee, kyllä - sillä evoluutio "ohjaa" tavallansa, noudattaen vuosimiljoonaisia menetelmiä sopeuttaessaan lajikehitystä ja ylläpitääkseen reviiripuolustusta.

    Reviiripuolustukseen kuuluu myös elintilan valtaaminen, hallinta ja kasvun ihannointi. Kasvun mentaliteetti on evoluutiossa sisäänrakennettuna - pitää olla kykyinen, ja yleensä suurempi on tehokkaampi -ainakin autojen hevosvoimavertailussa. Siis pitää kasvaa - kuten kunnon kapitalistille pääomien hallintavalta ja ostovoiman kykyisyyden näyttövalta. Siis suuremmaksi. Kapitalistilla on todennäköisesti hirmuinen ympäristöjälki - teoistaan ja näytöistään muille, että täältä se lähtee.

    Hiukan provosoidusti, mutta valitettavasti totta. Evoluutio määritti meille vain yhden teon - ja se on lisääntyminen; meidän on saatava jatko omalle geenistöllemme - näin "määrää" evoluutio, joka samalla pitää itseään kuolemattomana - aina haman aluista lukien!

    Pääoma on ilmiö, jolla osoitetaan taloudellista valtaa ja se ylittää demokratian rajat omassa rajattomuudessaan. Pääoma kutoo verkkoja kaikkialle - yhdistäen rahallisen voiman kudelmaksi, jossa voidaan olla välittämättä laillisesti rajallisista laeista. Globalisaatio on kapitalistin ystävä - perustelulla vapaasta tahdosta tehdä valintoja - vapaan sanan mentaliteetilla.

    Raja tuli vastaan ja kansalaismedia tullee hoitamaan loput eli suuri massa nousee ympäristöongelmien kaverina barrikaadeille ja estää pääomien rajattoman leviämisen ja taseomaisuuksien rajautumisen suurina erinä yhä vähemmille.

    On alkanut tasaistamisen aikakausi, jolle ympäristö heittää ylävitosia, jos massat ymmärtävät vähentämisen merkityksen kokonaisuutena. Kasvun taloudellinen aika on ohi - nyt pitää osata nähdä metsä puilta.

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000006245952.html -

...