sunnuntai, huhtikuuta 12, 2020

Elämää vai taloutta - Koronavirus ojentaa kättään vähentämiselle!



Elämä ja Liiketalous kohtaavat - mutta miten. Photo by IJL - 


...
Elämästä ja Liiketaloudesta

1 - Se kaikkien nykytalousorientoituneiden kysymys lienee Elämästä ja Liiketaloudesta
US-presidentti Donald Trump edustaa tuota 'The America First' businesta, joka armoittaa trumppistiseen - "uhkaa, kiristä ja pakota" -liiketalousoppiin, jossa USA' n edut ovat päällimmäisinä, ja kiitettävän rehellisesti, kainostelematta edes liittolaisia EU-Euroopassa.

Nyt Trump vähätteli Koronan maihinnousun yhteydessä evoluution vuosimiljardista voimaa Elämän muuttajana, sopeuttajana - niin yksilöille kuin kokonaisille lajeille - itseasiassa koko biosfäärilliselle elämälle, josta ihmiskunta on vähäisen pieni biomassaltaan, mutta ympäristöhaittajäljeltään varmasti Telluksemme suurin (?)

Trump on myös väkisin sopeuttaja, häijyssä merkityksessä - esimerkiksi sopii hänen ranchiltaan Floridassa antama käsky pommittaa ohjuksin Syyriaa - kyselemättä sen kummemmin keneltäkään mitään. Sen sijaan kuiskasi juuri tuolloin vieraana olleelle Kiinan presidentti Xi Jinpingille - jälkiruoan yhteydessä: "Aloitin juuri Syyrian pommitukset". Näin.


Ihmishenki on rahallisesti laskettu mittaamattomaksi

Pandemian mahdollisesti äityessä yli kriittisten rajojen, astuu voimaan prorisointi, sillä tehohoidolla on hintansa. Alkaa arvioiminen kenen henki on taloudellista säästää, ehkä veronmaksu ja kulutusvoimaa mitataan - siis paljolti odotettavissa olevaa elinikää. Muutoin parantumattomasti sairas jää armotta hännille - ehkä myötätuntoa sanallisesti saaden  >


..

HS

Asiantuntijoilla olisi Yhdysvalloille tie ulos epidemiasta, mutta Trump pohtii mieluummin talouden avaamista – ”Se on elämäni isoin päätös”


...
Ilkka Luoma 

Talous ja sen hallinta puree

2 - Nytkin jo Suomessa arvioidaan itse Koronan aiheuttamia suoranaisia vaikutuksia, mutta erityisesti välillisiä - karenteeneineen ja rajoitteineen. Nuo kaksi viimeistä merkitsevät kahta asiaa - ikävyyttä ihmisperäiselle taloudelle, sen toimeliaisuudelle ja rahan kierrolle. Toinen seikka on ympäristösäästö, kun jo nyt arviodaan liikkeen paikasta toiseen ja takaisin vähentyneen kolnannekselle!

Luonto ja biosfääri kiittävät - ilmanalakin kirkastuu, ja toivottavasti ajatusmaailmamme myös - nimittäin vähentämiseen - kasvuhokeman sijasta. Tämä on ehkä Trumpille kauhistus, jos amerikkalaiset eivät pääse enää kuluttamaan kuten ennen. US' ssa per capita on yksi maailman suurimmista ympäristönhaittajalanjäljistä.


Kenellä on oikeus kuluttaa ja kuinka paljon?

Herää kysymys, kenellä ja missäkin on oikeus millaiseen kulutukseen ja haittajäljen jättöön. Onko kiinalainen yhtä arvokas jäljen jättäjä kuin amerikkalainen. On arvioitu, että, jos kaikki kiinalaiset kuluttavat kuten amerikkalainen - tarvitsisimme 2-3 uutta Maapalloa. Tähän insinööri-ihmeeseen eivät edes Kiinasta joka vuosi valmistuvat 340 000 ylempää insinööriä pysty, vaikka muutoin taloudesta on operoitu maailman suurin (BKT/PPP - IMF 2014/-15).


Tehdäänkö muutos talouden näkökulmiimme?


Luovummeko kulutuksen kasvuodotuksista ja valitsemme vähentämisen? Voisimmeko keskimäärin tulla vähemmällä toimeen. Olisitko Sinä valmis?
e

..

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/16342460/elamasta-ja-liiketaloudesta -
.