lauantaina, helmikuuta 04, 2023

Mihin universaali ymmärryskykymme päättyy?

i|2440|387786|exKuva: ~ https://www.eso.org/public/finland/images/potw2023a/

"Vuonna 2016 neljän maailmanluokan tähtivalokuvaajan ja videokuvaajan tiimi matkusti ESO:n Paranalin observatoriolle Chileen. Heidän tavoitteensa oli kerätä hämmästyttäviä näkymiä maailmankaikkeudesta ultrateräväpiirtona (UHD) ja fulldome-muodoissa. Nämä ovat täydellisiä käytettäväksi planetaariossa! Muutaman viikon aikana valokuvaajat keräsivät UHD-kuviafulldome-aikasarjoja360-asteen panoraamakuvia ja vielä paljon enemmän keräten suuren joukon henkeäsalpaavia otoksia ympäristöstään"


***Maailmankaikkeutemme raja-aidat ja äärettömyyden käsitevaikeus

Mittakaavat - meille liian ylivoimaisia ymmärtää?


[ ~ https://bigthink.com/starts-with-a-bang/comprehend-size-universe/ - BT-otsikoltaan näin: "Kysy Ethanilta: Kuinka voimme ymmärtää maailmankaikkeuden koon?" -Google-käännös englannista]Maailmankaikkeus |1 eli universumi on niin suuri (ääretön?), sen ollen lopulta kuitenkin häviävän pieni (olematon?)!

Voisimme yrittää tuota yllättävää väitettä todistaa alkuräjähdyksellä |2, jossa kaikki se mikä muodostaa nyt synnytti maailmankaikkeuden - poksahduksena äärettömän lyhyessä ajassa neulanreiästä tuoden tiedon täyden sisällön |e jostain sellaisesta johon meidän mielikuvitus ei enää yllä -nykytietoarvion mukaan.
.
|e ~ https://yle.fi/a/3-6485551 - Esko Valtaoja: "Kaiken käsikirja"

|e ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/04/kaiken-kysymys-ja-siihen-vastaus.html
.Emme tiedä alun ja lopun universumi-todellisuutta, vaikka sekin yllättäen on jo olemassa - täytenä faktana, kunhan vain saamme siitä ymmärrysotteen -odottaen näin tämän faktan löytäjäänsä.

Nyt yritämme hahmottaa tuon universumin "alun ja lopun" välimaastoa (rajallista historiaa), sen ollen jotenkin meidän normaalien käsityskyvyn puitteissa -

.. ainakin siltä osin miten koetamme elää nykyhetkessä, hetkessä joka saattaa sisältää sen totuuden myös alusta ja lopusta. Ehkä ajan hetki |3 nyt onkin osa tuota olemattomuutta matkalla äärettömyyksiin?
.
|3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/05/bloggaajan-kommentointia-helsingin.html - HS-lukijakommentti numero 6! -varsinaisen tämän ydinaiheen vierestä ..

 
HS-otsikoituna näin:
"Aika ei katoa, vaikka tapahtumia perutaan"
-löytyy linkin ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006493995.html -alta.--
Appelsiinilla on kuori - eräänlainen elektronien vertauskuvallinen kuoripallo siemenien suojaksi - välimaastossa on paljon hedelmälihaa, joka sisältää ravintoa Elämälle - vrt. elektronien vaikute ytimiinsä?

Tuo hedelmäliha on ratkaiseva välimaasto niin appelsiinille kuin atomille, jonka ydintä kiertää elektronit, nuo kummajaiset, joiden yhtäaikaista paikkaa ja nopeutta liikkeenä ei voida tietää.Mutta kaikkinensa niin appelsiini kuin atomi saavat jatkuvuutensa juuri energiasta, mikä sisältyy välimaastoon - atomien osalta osa energiajärjestelmästä syntyy elektronien hyppiessä kuorelta toiselle - hypintä voi ulottua myös atomista toiseen (=sähkövirtana).Appelsiini lisääntyy evoluution tahdittamana ja ohjaamana ytimessä olevien siemeniensä kautta, mutta vaatien niille levityksen, joka taas syntyy itse hedelmän houkuttelevuudesta niille -

-"heille", jotka sitä ravinnon himossaan haluavat ja tarvitsevat!

Yhdeltä vaihtoehdoltaan muun biologisen eliökunnan suolistoihinsa syödyt appelsiinin siemenet kiertyvät lopulta maaperään ja näin jatkavat appelsiinin matkaa -- evoluution toimintamallina, joka on luotu jostain?*

--
Atomien osalta sen "siemenet" - ytimet ovat myös kiertokulussa jonkin systeemin ohjauksessa*, tälle ohjaukselle voidaan antaa nimitys vaikkapa jumaluus, varsinkin kun emme siitä tiedä käytännössä juuri mitään.

Atomien ytimet sijaitsevat "hyvin kaukana" elektronien kuorista, joissa yksinkertaisuus suurimmillaan toteutuu yhden elektronin vedyssä, joita on kuitenkin ylivertainen enemmistö atomiesiintymistä koko maailmankaikkeudessamme! Kertooko tämä yksinkertaistuminen "maailmanlopun lähestymisestä?"

Onko vetyatomien "hedelmäliha" energiana kiihtyvästi syötävän universumin hätkähdyttävä tosiasia loppuun kulumisen tiestä, joka lähestyy meitä ihmisiäkin vääjäämättömästi -

.. eikä vain yhtenä yhden ihmisen psyykeen loppuu palamisena (stressinä) |4 tai ihmiskunnan loppuna;

- Aurinkomme räjähtäessä noin muutamien miljardien vuosien päästä - sen ollen vain (mitattava?) hetki - suuruuden äärettömyydessä kuin pienuuden ja ajan |3 (!) olemattomuudessa?Atomien ytimet ovat kuin hedelmien siemeniä!

Ydin muodostaa kaikkeuden. Tässä yhä edelleen arvailemme niin hedelmän siemenien rakennetta, kuin sen kykyä luoda uutta Elämän kiertoon, joka hyödyntää olemassa olevaa biomassaa ja näin tehden meistäkin entisen elämän kuvajaisia.

Ainakin arvailemme kaikkeutta atomien osalta, jotka ovat ymmärtämässämme biologisessa kierrossakin atomeina muuttumattomia (kunnes hajoavat - puoliintumisaikakäsite |ee) - ja varsinkin atomien ytimet, joiden tuntemattomuus aiheuttaa jopa stressiä tiedehenkilöissä!
.
|ee ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Puoliintumisaika -
.

Painutaan atomien ytimien |5 ominaisuuksiin -

tämän ollen hauskaa, sillä kukaan ei tiedä tässä vaiheessa varmasti mitä siellä tapahtuu ja mitä siellä on (tosin tiedämme neutronit |6 ja protonit |7 ja erityisesti neutronien hyvin pitkän "elämän - hajoamattomuutena") - arvellaan myös kvarkkeja |8 "ylös ja alas" kuin kvarkkien pinnan alaisen elämän olevan jousien sinfoniallista värähtelyä (String Theory - säieteoria |9) - ja nyt mielikuvitus liikkeelle!
.
|9 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/String_theory -
.Universaalia sinfoniaa!

Maailmankaikkeus appelsiinien ja atomien osalta voi ollakin vaihtoehdoltaan myös täyttä harhaa - mittakaavojen vuoksi, jotka eivät meille oikein tahdo avautua - niiden jättiläismäisten kokoerojen vuoksi.


101853


|  91  SUOMI24  537  |   SUOMI24  | 


 

2

Olevaisuus asuu säikeissä, joiden tahdittamassa sinfoniassa elämme


- kaikki, aivan kaikki pienimmästä viruksesta suurimpiin galakseihin ja niiden jätti-aurinkoihin - unohtamatta mitään sellaista, joita tiedehenkilömme uteliaisuuden |10 ajamina ovat oivaltaneet -

- mustat aukot |11, neutronitähdet |12, kvasaarit |13, pulsarit |14 - vain joitain mainitaksemme.

|10 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/04/miksi-jotkut-ovat-uteliaampia-kuin.html -
|10 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/09/uteliaisuus-johtaa-kykyyn-ymmrt-enemmn.html -
|11 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/01/elaman-synty.html - !! -liittyen käänteisesti Elämän alkuperään !!Sinfonia tahdittaa viruksen kuin galaksin elämää -

.. kiertoisuutta vaikuttavuutena, niin ihmisiin kuin galaksien keskinäisyyden vetovoimavaikutteisiin |15. Ehkä String - Säie onkin vetovoimien alkulähde - ja tuo vetovoima on kaiken alku ja loppu.

|15 .. tässä kohdin voimme pohtia vetovoimia atomien sisällä - liittyen ytimen ja elektronien väliseen vuorovaikutukseen.


Säikeet antavat meille oivan oikotien ymmärtää kaikki tyhjäksi lupaukseksi huomisesta tai maailmanlopusta jota ei sitäkään ole, vain ihmismielellinen mielikuvitus, kun mittakaavakykymmekin on jo niin vajavainen?Säie on kuin kuminauha, jolla on vain pituus tai muu ulottuvuus, mutta ei "poikkileikkausta"?

["Tiedämme pituuden olevan ilman muita ulottuvuuksia tilavuudeltaan nolla - tosin mysteeriksi ja totuudeksi jäänee se energia |16, joka värähtelee ihmissielujemme syvyyksistä, kun tuo sielukin on "vain" energiaa värähtelynä - esialkunaan synapsit! Entä kierteinen säie, jossa kierteisyys tihentyminä ja harventumina (kuten ylemmissä esiintymiskerroksissa ilmentyvä vetovoimatekijöiden tihentymät ja harventumat ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/12/tihentymista-ja-harventumista-oppi.html -   määrittää sinfonian tahdin?]

.
|16 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Energia -
Albert Einstein maalasi kaavan E=mc2 (toiseen), joka todistelee energian ja mitattavan massan "yhteenkuuluvuuden" .. ja näin lopulta Einstein saattoi antaa avun tietämättömyyteemme:

"Kaikki se mitä koet, voi olla massaa ja/tai energiaa, mutta olevaistuen "viimeisellä portilla" vain elämämmekin värähteleväksi sinfoniaksi, joka aina lopulta päätyy katoavaisuuteen, joko "neulanreikään" takaisin tai sitten loputtomaan, ikuiseen - ajattomaan tyhjyyteen - laajenemisena, jolle ei näy meille käsitteellistä loppua!


Ja näin katoava massa on käyttänyt kaiken energiansa matkalla tyhjyyteen!"


"Säikeiden nollatilavuus" antaa kyvyn nähdä olemattomuus -

.. massattomuus, joka poistaa myös ajan käsitteen, senkin ollen vain mielikuvitustamme, kun emme ymmärrä kaikkea ja näin tarvitsemme vilpittömästi uskonnon |17 ja jumaluuden avuksemme olla ja elää arkitodellisuudessa pelkoinemme ja toiveinemme ajan lyhyestä historiasta, jota muistella ennen loppua!

|17 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/04/uskonto-on-valistunut.html -


--
* Universumin käyttöjärjestelmä herättää kaikki uskovaiset, .. uskoisin, sillä se antaa ylitsekulkevan armon, suvaitsevaisuuden kuin ymmärryksen johonkin sellaiseen, mihin meillä ei ole nyt riittävää tietoa ja kykyä ymmärtää arkijärkisen tiedehenkilömäisesti .. ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/08/mustassa-aukon-pohjalla-absoluuttinen.html -


--
PS.
Mihin päädyimme - emme oikeastaan mihinkään, sillä mielikuvitus teki stopin jo noissa sinfoniallisissa värähtelyissä, joita jousien viesti usein meille niin melankolisina sävelinä korviimme heijastuvat, mutta jäihän meille uskonnot turvaksemme pelolta tietämättömyydestämme!


..
eEi kommentteja: