lauantaina, joulukuuta 21, 2013

Entä jos kaikki velat nollataan?

Olemme itsekkin lainassa täällä – keneltä tai mistä? **] Elämme edellisten molekyyleillä ja atomeilla – jokaisella hengenvedolla vedet muutamia happiatomeja, joita käyttivät esimerkiksi jo Cleopatra ja Galileo Galilei. Ihmiset sieluineen tulevat - menevät ja laina-atomit pysyvät. Olemme siis lainaolijoita. Maksammeko elämästämme korkoa?

Eräs tunnettu talousviisas pohti vakavasti kysymystä, jossa talousmaailman kaikki velat nollattaisiin – mitä tapahtuisi, kuka hyötyisi ja kuka häviäisi. Velka mitataan rahassa – harvemmin materiaaleina. Rahassa mitattava velka on helposti nollattavissa. Miten ylijäämäänsä lainanneille korvattaisiin menetykset, vai ovatko ne edes menetyksiä [fil.] Paljon velanantoa on myös synnytetty tyhjästä!

Kaikissa tilanteissa olemme velkaa biosfäärille/ hiilielämän maapallolliselle elonkehälle – nimenomaan biomaterialainoista, joita muuntelimme yhä suuremmalla määrällä energiaa ja samalla heikentäen muun biomassan eloa ja lisääntymistä. Tässä on koko olevaisuuden rasiteyhtälön perusmuuttujat – olemme rikkoneet biomassojen vuosimiljoonaiset keskinäissuhdekaavat!


Velanotolla on mahdollistettu nykyinen talouskasvu,

joka onkin siis näennäistä ja lainaa toisaalta. Tuo laina maksetaan aina takaisin – kun se luonnolta on lopulta otettu. ”Rahalla saa ja hevosella pääsee”, on tunnettu sanonta. Kuitenkin nykyinen talous on olemassa olevien resurssien edestakaisin pyörittelyä, muuntelulla, joka lopulta käy ylivoimaisen hankalaksi itse evoluution ohjastamalle biosfäärin biodiversiteetille (=monimuotoisuudelle).Ostamme velalla so. toisen tekemällä työllä,

josta on jäänyt ylijäämää velkaosan verran – materiaaleja, energiaa, palveluita ja luontorakenteita, vaikka esimerkiksi eloa tuottava maa ei meille yksinomaan kuulu. Velka on ostovoiman siirtoa – kiihdyttäen meteriamuutoksia ja energiankäyttöä. Nyt emme ota kantaa työnteon tai tekemättömyyden moraaliin.

...
Entä, jos tosiaan nollaamme kaikki rahalliset velat – koko maapallolta?

Samalla meidän pitäisi yhtenäistää valuutta yhdeksi ja tasaistaa ansainta samasta työstä ostovoimaltaan samanarvoiseksi – kaikissa valtioissa. Näin syntyvä todellisen niukkuuden jako tasaistuisi ja se onkin jo sotia aiheuttava tekijä, koska pidämme kiinni saavutetuista eduista ja näyttää olevan selvää, että toisilla pitää olla enemmän – elämmehän kilpailutekijänä näyttö- ja vertailutaloutta.


Miksi syntyi raha, miksi syntyi lainananto ja lopulta pankit,

joiden toimintamallit ovat kehittyneet tekemään rahaa so. säädeltyä ostovoimaa voittotavoitteella, ilman mitään verrantoa reaalimaailmaan. Reaalimaailmalla tarkoitetaan vastikkeellisuutta johonkin mittamateriaaliin – kuten se oli aikanaan vaihtosuhteena kultaan. Sanotaankin, että ”raha tulee rahan luokse”.


Mittaamme itseämme muihin muun muassa varallisuudella,

siis omaisuudella, mitä olemme saaaneet hankittua mitä erilaisimmilla tavoilla – moraaliakaan aina tunnustamatta. Elämän arvokkuus on materialisoitunut, ja tätä kehitystä on edesauttanut jopa katteeton velanotto, kun lainanantajat ovat ottaneet riskejä – hamutessaan löysälle toimettomalle rahalle lisätuottoa.


Velka on aina ylijäämää, jota ei itse velanantajana haluta kuluttaa ostamiseen

Velanannosta on syntynyt elinkeino, jossa ei ole mitään tekemistä luontoreaaliteettien kanssa. Lainapaperissa on vähän vitamiineja kuten niitä ei ole seteleissäkään. Me siis haluamme näyttöefektiä esitettävänä ostovoimana ja sen käyttönä. Velka lisää tätä maskuliinista tuntoa – olemme ikäänkuin erottuvia muista ”vähävaraisemmista” -jotenkin kykeneväisempiä.


Lopulta kaikkien velka nollautuu viimeisellä matkalla viimeiseen asuinsijaan – hautausmaalle

Perintönä voi jättää velkaa, tosin sen lainvoimaisuus ei aina päde – ellei perijän nimi ole velkapapereissa. Perintö voidaan ulosmitata velkojen maksamiseksi ja jos varallisuutta ei ole, niin velat jäävät lopullisesti maksamatta.

Pitäisikö materiaaliset ja ostovoimaiset perinnötkin kieltää? Saammehan perinnöksi sen tärkeimmän ilman rahallista velkaa – geenit, ja rakennekaavat, jotta meistä syntyisi ”loputtoman elämän jatkajia*] - laina-atomeilla suurien tähtien räjähdyksi! **]


*] Kirjoituksia mitä on seurannut kun materialismi, sen tavoittelusta johtuva häiriintyneisyys ja ymmärtämättömyys ovat johtaneet – emme ole ymmärtäneet mitä on biosfäärin yhden elämän filosofia ja jatkumo, jossa kuolemaa seuraa jatkuva elämä ---
Resurssiymmärtämätön kasvuhuuto ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136865-resurssiymmartamaton-kasvuhuuto -
Kemikalisoituneet ihimset ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136809-kemikalisoituneet-ihmiset -
Pienen Eerikan hätähuuto! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136731-pienen-eerikan-karsimysnaytelma -


**] Supernovat synnyttivät ne atomit, jotka toivat meille loputtoman elämän paetakseen joskus lähtökohtiinsa ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Supernova - [wiki] – täältä ovat perimmäiset lainamme lähteneet! Ja tähän kohtaan he, jotka haluavat uskoa johonkin ylevymmyyteen, voivat asettaa jumalan – kukin uskonsa ja näkemyksensä [ ~ http://jontikka.blogspot.fi/2013/02/saikeiden-takaa-evolutiivinen.html – BLOG_jontikka] mukaisesti.

...
HUOM!
Tulee myös muistaa, että pankkien ottolainaus yleisöltä (=tallettajilta) on velkaa - pankki on velkaa tänään erittäin paljon aivan tavallisille usein velattomille eläkeläisille, joilla raha makaa nollakorkotileillä - mahdollistaen muun muassa pankkien velanannon (=antolainaus) muille - lähinnä nuoremmille, esimerkiksi asuntoihin jne --- entä nämä talletusvelat, pitääkö nekin nollata!?


...
Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fi
https://www.facebook.com/first.ilkka


AL USVf [306] – IL

BLOG 28112 _ 2735 [JON]
---19122013---

doc.: velka_19122013.doc – OpenOffice Writer

576 | 5319

621 | 5721

Ei kommentteja: