keskiviikkona, syyskuuta 30, 2020

Kaikki ovat palkkansa arvoisia - tietoinen "alipalkkaus on kriminalisoitava" -PM Sanna Marin

[2009.]

Kuva: ~ https://www.verkkouutiset.fi/sanna-marin-vaatii-alipalkkauksen-kriminalisointia/


*

...

HS

Pääministeri Marin: Alipalkkaus kriminalisoitava ja ulkomaista työvoimaa polkeva ”riistotalous” lopetettava

..
Lukijakommentit 1 & 2

Ilkka Luoma 
1 - Jo parikymmentä vuotta sitten oli hienostunut liikeidea alentaa kokonaispalkkakustannuksia

Luova talousratkaisu oli voittopyyteinen, jota ryyditti mahdollisuus päästä keskelle maailman suurinta sisämarkkinapotentiaalia - moni yritys matkasi Kiinaan - lähinnä kolmen syyn vuoksi:

1) Hyvin edullinen, ahkera, uteliaasti oppiva toveri, joka ei omannut lakkoiluoikeutta, 2) Heti tehtaan oven takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali ja 3) Alussaan liki olemattomat ympäristölait, jotka mahdollistivat ei vain työpaikkojen siirtymisen Kiinaan
|1, vaan myös tuotantojätteidemme ja niiden ympäristöjäljen siirron kiinalaisten taskuihin. Näin se meni - siis alennettiin luovasti kokonaispalkkakustannuksia.


Nyt PM Sanna Marin nostaa reippaasti kissan pöydälle


Ennen oli ja ilmeisesti nykyäänkin sammutetuin lyhdyin on "sosiaalidemokraattinen internationaali", joka oli/ on kesytetysti sallivampi versio proletariaatin diktatuurista, jossa olisi haluttu valloittaa marssisävelin koko työtätekevien maailma yhden mallin taakse - nostamaan toverit valta-asemaan, jo siksikin, että heitä oli eniten - olisiko se ollut myöhemmän demokratiaraiteen esivalintaa aikanaan - jäi näkemättä.
.

Btw. Tänään toverien huomatessa joukkovoimansa kuluttajina -voisivat näin kohentaa omaa osaansa tässä repeytyvässä maailmassa käyttämällä tarvittaessa keskitettyä ostovoimaa tai olla sitä käyttämättä!
.


PM Marin tarttuu napakasti epäkohtaan, joka on ollut de facto kilpailutekijä yritys- ja yrittäjäelämälle

Halpa toveri idästä, selvästi pienempien palkkojen maista on ollut houkute pärjätä kilpailussa - polkien palkkoja. Halpatoverit ovat mahdollistaneet voittojen kasvamisen ja ainakin kilpailuvalttien kohentamisen. Ennen se haettiin Kiinasta - nyt yhä enemmän se haetaan tuontitoverien niskavilloista, sillä usein muun muassa ukrainalainen saa kuitenkin enemmän kuin kotimassaan >

.

HS: "

Pääministeri Marin: Alipalkkaus kriminalisoitava ja ulkomaista työvoimaa polkeva ”riistotalous” lopetettava

"

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006650765.html  - 

.

Pääministeri Marin: Alipalkkaus kriminalisoitava ja ulkomaista työvoimaa polkeva ”riistotalous” lopetettava

..
Ilkka Luoma 

2 - Osaamisesta maksetaan - ja työnlaadusta

Lisäksi työteliäisyys on eräs avain, jos osataan laadukkaasti ja turhia vitkastelematta - on se suuri etu työn teettäjälle. Kun monet työtehtävät ovat siirtyneet vierastovereille, ei se voi olla kokonaan laadutonta - muutoin ei pärjää kilpailussa, tai sitten ollaan monopolissa, tai sellaisissa työtehtävissä, joihin ei yksinkertaisesti haluta. Näitähän on - ei tarvitse kuin katsoa "ympärille" - niin huomaa toverien ryhmäytymisen työtehtävittäin.


Yritysmaailma Elää omistajille, joiden tahtotila on voitto ja osingonjako

Vastuu kokonaisvaltaisesti saattaa olla vielä useimmille vierasta. Toki on positiivista, että joillain uuden alueen aloilla ollaan huomattu kokonaisvaltaisuus ja lattiatoverien atk-pöytienkin takaa olevan aidosti tuotannontekijöitä, joista kannattaa pitää huolta!

Arvostus kädentaitoihin voisi nousta, sillä tiettyjä "käsitöitä" ei voida robotoida, sen sijaan tiettyjä "korkeampaa osaamista vaativia" tehtäväkuvia voidaan automatisoida roboteille ja tekoälylle.


Sanna on nyt oikeilla jäljillä - on aika nostaa työtätekevän luottamusta yritystoimintaan!

Nyt on korkea aika ryhtyä tasoittamaan - ainakin - EU-Euroopan osalta tätä vinoutunutta palkkausjunailujen epäkohtaa, vaikka näin yrityselämä nostaa "älämölön", kun heidän kilpailutekijöihin sekaannutaan.

Lopulta yritykselle ja yrittäjälle on kullanarvoista lojaali, vastuullinen ja yrittäjänkin Elämää ymmärtävä toveri, kuluttajavoiman haltijana (!), joka voisi olla huomenna jo osa yhdessä tehdyn työn voitonjakoa. 
Mutta myös toverillista vastuuta, jos ja kun välillä yrityksellä tai yrittäjällä menee huonosti. Opitaan vähentäminen ja luotetaan huomiseen yhdessä - näin voitetaan suhdannekuopat ja lamakaudet. e
.
|1 " ... Ero [nykyisyydestä] finanssikriisiin ja sitä seuranneeseen vuosikymmenen mittaiseen taaperrukseen on [Jukka] Palokankaan mukaan se, että siihen aikaan suomalaisyritykset alkoivat siirtää tuotantoa Aasiaan. Tuotantokapasiteetti väheni vientiteollisuudessa pahimmillaan viidenneksellä, ja vuoteen 2017 mennessä hävisi 90 000 työpaikkaa ... - Se oli hirvittävä menetys Suomelle ... " -Kauppapolitiikka 3-2020, sivu 18- (Sami Laakso)

...

Ilkka Luoma

 

Ei kommentteja: