keskiviikkona, syyskuuta 02, 2020

Navalnyi myrkytettiin - Saksan liittokansleri Merkel kovana

 



...

HS

Liitto­kansleri Merkel: Aleksei Navalnyi yritettiin murhata novitšok-hermo­myrkyllä, Venäjän vastattava vakaviin kysymyksiin – ”Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää”, sanoo presidentti Niinistö


..
Ilkka Luoma 

Presidenttimme Sauli Niinistö kertoi, että Saksasta tulleen tiedon pohjalta venäläisen opposiopoliitikon Aleksei Navalnyi' n myrkytys 'kemiallisella aseella' on järkyttävää.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii jyrkän painokkaasti Venäjää, ja epäsuorasti viitaten jopa Kremliä antamaan selonteon tuosta Novitschok-myrkyn käytöstä Navalnyi' hin.

Voisiko Sauli Niinistö pitää järkyttävänä US-presidentti Donald Trumpin antamaa tappokäskyä iranilaisen korkean upseerin osalta - vieläpä vieraalle maalle, kun USAF-drone iski raketti-iskulla Qassim Suleimanin autosaattueeseen - murhaten Qassimin.

Entä pitäisikö Angela Merkelin vaatia USA' lta nyt tarkan selostuksen mihin todisteisiin ja vaikuttimiin viitaten US-presidentti antoi selvän murhakäskyn vieraan valtion maaperälle. Niin, miten on suhteellisuus?

Navalnyi sai myrkyn ilmeisesti Venäjän Tomskin kaupungissa. Myrkyn sirottelijaa ei tiedetä, nyt syyteryöppy on jo lähtenyt liikkeelle, ilman todisteiden julkisuutta. Kreml ilmoittaa, ettei heille ole tullut mitään tutkimuksia, todisteita tai muuta selvitystä, että juuri Novitschok olisi kyseessä.

Pitäisikö odottaa vankkoja ja julkisia todisteita?


Toisekseen Venäjällä tehty rikos käsitellään venäläisessä tuomioistuimessa ja tuomiot julistetaan sieltä. Missä pitäisi tuo iranilaisen Qassimin murha oikeudellisesti käsitellä - Irakissa, Iranissa vai USA' ssa? Miten presidentti Niinistö ja liittokansleri Merkel tätä tulkitsisivat?


...

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Kannattaa lukea - ei maksumuuria!
https://yle.fi/uutiset/3-11524597

"Tutkimusjohtaja Hanna Smith: Tavoitteena oli ehkä saada Navalnyi ulos Venäjältä, muttei surmata häntä" -YLE
.

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
UPI-FIIA' n eli Ukopoliittisen instituutin pitäisi olla puolueeton tutkimuslaitos, joka tuottaa mahdollisimman tuoretta ja paikkansa pitävää faktaa analysoituna eduskunnalle, hallitukselle ja Suomen kansalaisille.

Millaisiin todisteisiin tässä UPI' n tutkija viittaa, kun saa HS-otsikon noin selvästi ja kirjaimellisesti esitetyksi syyllisen - valtiollisen toimijan eli Venäjän valtion?

Se on vain varmaa, että tämä tapahtuma, rikos (mahdollinen tappo- tai murhayritys, kuitenkin vakaasti vahingoittamisrikos) kulminoitui Venäjällä, jonka myötä se kirkastui yksipuolisen informoinnin myötä kansainväliseksi asiaksi syyttelyineen, vaikka mitään todisteita tekijästä ei ole - ainakaan julkisesti esille tuotuna.

Miten vastaava uutisointi Irakista, jossa US-presidentti Donald Trumpin käskystä suoritettiin ulkomaalaisen drone-iskumurha, kyseessä Irakissa iranilaisen vallankumouskaartin upseerin Qassim Suleimani' n murha. Miten tuossa tapauksessa läntinen media reagoi? Miten ulkovallat reagoivat, ja mitä valtiot - EU valtioryhmänä, Kiina ja Venäjä - entä Intia, näissä kolmessa viimeisessä ollen jopa lähes puolet Maapallon asukkaista.

Onko läntinen media ja nyt tässä UPI juossut jo asian edelle - osoittaessaan ilman esitettyjä todisteita valtion - Venäjän valtion tuon myrkytyksen toteuttajaksi?

Miksi tässäkin käydään informaatiosotaa - idän ja lännen välisenä kamppailuna?

Missä valtiossa tuo Aleksei Navalnyi' n myrkytys, tutkinnan jälkeen - tulisi oikeudellisesti suorittaa, entä minkä valtion edustajat tekevät tutkimuksen - sama kysymys Suleimanin murhan selvittely ja oikeuskäsittely, missä olisivat - Irakissa, Iranissa vai USA' ssa?

UPI on tai pitäisi olla arvostettu tutkimuslaitos, jonka tuottaman tiedon tulisi antaa pohjaa eduskunnan tietopohjaksi, myös tältä osin, jotta kansanedustajat puhe- ja mielipideoikeutensa puitteissa voisivat ottaa kantaa mahdollisimman hyvin informoituina, ja jotta meidän nouseva arvostus puolueettomana valtiona saisi vastakaikua maailmalta.
.
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006622270.html -

HS: "Venäjä-asiantuntija Navalnyin myrkytyksestä: ”On aivan selvää, että taustalla ovat valtiolliset toimijat”
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila toivoo EU:lta vahvoja toimia."
.