sunnuntaina, syyskuuta 13, 2020

Kiina ottaa osuutensa ja näin vähentää maailmallista amerikkalaisuutta


Kuva: ~ https://www.verkkouutiset.fi/kiinan-laivasto-esittelee-uusia-aluksiaan/ 


*

...
1 - Tänään Kiina tarjoaa kaupallisena mahdollisuutena oman kuvansa maailmalliseksi vaihtoehdoksi amerikkalaiselle valtahegemonialle, jonka esiintyminä ovat maailmanvaluutta US-dollari ja tiivis sotimisen tahti - jo koko tämän vuosituhannen alun - alkaen Afganistanista 2001- ja jatkuen Syyriaan 2013, senkin jatkuessa - unohtamatta Irakia 2003- .

Vaalitaktisista syistä US Army on nyt vetäytymässä Irakista - US-presidentti Donald Trumpin viivästyneenä, mutta tarkkaan mietittynä vaalilupauksena ja sen täyttämisenä, ainakin osittain. Ehkä koemme kohta samaa Korean niemimaalta!?

Kiinalaisuus on eräs maailman vanhimmista jatkuvista korkeakulttuureista, ollen noin 4000-vuotias, kun taas US-mentaliteetti valkoisten johdattelemana on noin 400 vuotias.

Kiina oli jo 600 vuotta sitten maailmallinen valtias, niin Formosalla (Taiwan), Kiinan merellä - ja aina Malagan salmista Afrikkaan asti. Elettiin keisari Zhu Di' n aikakautta, jolloin Kiinan valtavat dzonkki-laivastot purjehtivat "kaikkialla maailmassa".

Pienenä kuriositeetina mainittakoon, kun keisari Zhu kuoli, sulkivat Kiinan kungfutselaiset mandariinit (virkamiehet) Kiinan rajat ja alkoi keskittyminen omiin asioihin- olisiko tästä huomisen osviittaa nykykiinalaiseen tapaan nähdä maailma, kun heidän maailmaosuus on jo ~1,4/7,8 - vastaavasti USA' n on ~0,33/7,8. Mitä tämä merkitsee maailmalliselle kaupalla ja Silkkiteille, joissa virtaa kiinalaista tavaraa - maailman suurimmilta liukuhihnoilta, joilta saa kohta "mitä tahansa".


US on maailman suurin asekauppias, ollut jo parikymmentä vuotta

US satsaa eniten verovarojaan ympärimaailmallisen taistelukyvyn ylläpitoon - samoin US on sotinein valtion viimeisen 70 vuoden aikana - unohtamatta Korean niemimaata ja Vietnamia - näiden ollen edelleen Kiinan suoranaisia rajanaapureita.

Kiinan laivastoa ei olla nähty USA' n rannikkovesillä - ainakaan vielä >2


.
HS: "

Kiina on kuin ahdistettu tiikeri, joka kalistelee häkkinsä kaltereita – Siksi se jyristelee naapuriensa merirajoilla kovempaa kuin koskaan

"

.

  • 2 - Viimeiset ydinasevallan sotalaivat liki Amerikan rannikkoa olivat neuvostoliittolaisia - Kuuban kriisin aikana 1960-luvun alkutaipaleella - Kuuban pyytäessä apua, kun US-rahoitteinen, aseistama ja sotainen maihinnousuyritys oli epäonnistunut Kuuban Sikojen lahdella.


  • Kiina hakee omaa paikkaansa - oikeutettuna

    Kiina on maailman suurin talous (bkt/PPP- IMF 2014), se on myös suurin vientivaltio, eikä ole velkaa ulos, vain sisällään. Kiinan tuotteet ylläpitävät osaltansa merkittävää roolia, että esimerkiksi meidän vientitoiminta on osaltansa kilpailukykyistä. Kiina elää kaupasta.

    US on valtavassa alijäämässä Kiinan kanssa - amerikkalaiset ostavat niin paljon kiinalaista tavaraa, että Trump näkee sen jo kansallisena uhkana. Trump jopa kokee Koronan olevan epäsuora Kiinan "hyökkäys maailmalle". Syytteitä sinkoilee, kuten väitteitä monin selittein, mutta ainkin toistaiseksi ilman todisteita (Huawei).


  • Entä itse Kiina ja sen lähialueet?

    Kiina pitää kiinni oikeuksistaan kulkea ja turvata kulkemisensa, kuten muutkin suurvallat. Kiinan sotilasvoima maailman merillä on vähäinen US' han verrattuna. USA' lla on sotilastukikohtia kaikkialla maailmassamme sekä ylivertainen laivaston taisteluvoima - monine lentotukialuksineen.


  • USA elää trumppistista uhkauksien, kiristämisten ja pakottamisten aikakautta

    US haluaa ylläpitää 1900-luvulla hankkimaansa maailmahegemoniaa, ja nyt se käy väkivoimalliseen vastakkainasetteluun muuta maailmaa vastaan - Kiina taas hakee vain osuuttaan, joka on tuo ~1,4/7,8. EU' n vastaava on noin 0,44/7,8.

    Yhdysvaltojen suurin pelko on Venäjän (se toinen ydinasesuurvalta) ja Kiinan lähentyminen - niin kauppana, raaka-aineita, makeana vetenä kuin sotilaallisestikin. Mikäli nämä kaksi aloillaan maailman suurinta löytää oikeasti toisensa on se liiaksi US' lle. Siksi US lyö pönkää Venäjän ovelle, ettei EU avaa sitä kokonaan - se ei sovi amerikkalaiselle maailmahegemonian ärhäkkäästi hyökkäävälle puolustautumiselle. e

..

Ei kommentteja: