Kuva: ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/sanna-marin-nyt-punnitaan-loytyyko-yrityksilta-yhteiskuntavastuuta-vai-eiko-sita-loydy/1f0914ce-005f-44b1-b781-41ae61f9b28c -
*
...
HS
Pääministeri Marin Talouselämässä: ”Emme voi luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä”
..
Lukijakommentit 1 & 2
Ilkka Luoma
Kuitenkin työnantaja/yritys johtajina huolehtivat työntekijöistään, jos he ovat tuottava osa liiketoiminnan yhä pitenevässä ja monimutkaistuvassa tapahtumasarjassa - osana voitonmuodostajia.
Tehdyn/ teetetyn työn täytyy tuottaa - tuottamatonta työtä ei voi olla -näin perustelee nykyinen kilpailutilanteessa oleva markkinatalous, joka esimerkiksi Suomessa osakeyhtiölain myötä keskittyy huolehtimaan osakkeenomistajista ja heille muodostuvista voitoista eli osingonjaoista - olihan alun sijoituksissa otettu riskejä.
Jos taas työnteko tuotantolinjoilla on muodostunut rasitteeksi - on edessä yt' een jälkeinen lomautus, irtisanominen ja/tai ulkoistaminen. Moni toveri voi pitää yllättäen paikkansa, jos hän vaihtaa verokorttinsa arvonlisäverolliseen laskutukseen - eli Sopimussuhteeseen liike-elämän tavoin - tällöin ei ole irtisanomisia eikä ikäviä jälkivelvollisuuksia/ eikä henkilösivukuluja - kunhan vain pysytään Sopimuksissa.
Ympäristövastuuta kannetaan aina ja vain tehokkaasti kysynnän puitteista!
Jos toveri eli kuluttaja hoksaa omien valintojen olevan ainoita seurattavia tapahtumia voittoa tavoitteleville yrityksille, niin hän (=toveri eli kuluttaja) huomaa olevansa kuningas/ kuningatar valinnoillaan - ostajahan on aina oikeassa.
Boikotit ovat tehokas tapa laittaa yritys nöyrään asentoon kuluttajan edessä. Näin myös ajetaan yrityksiä ympäristöä huolehtivalle linjalle. Ympäristövastuu nousee esille juuri kysynnän tekijöistä. Jos toveri haluaa vain ympäristösertifioitua tavaraa ja palvelua - niin siihen kilpailutekijät pakottavat kaikki yritykset, ellei kyseessä ole monopoli.
Tosiasia on se, että 'yritys joutuu katsomaan työntekijää vain yhtenä tuotannontekijänä', jota saneerataan, ehkä joskus vuosihuolletaan >
Pääministeri Marin Talouselämässä: ”Emme voi luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä”
Pääministeri Marin Talouselämässä: ”Emme voi luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä”
Yrityselämä on eräs osa-alue asiantuntijoiden moninaisesta seurakunnasta, mutta vain osa. Yritystoimintaa voidaan harjoittaa myös valtion taholta, jopa väliajoin "tuottamattomasti" - jos hyväksytään perusasiaksi ihmisen tekemä työ - ja sen jatkuvuus. Työn tulisikin olla valtioin erityisessä huolehdinnassa - näin suurmies ja presidentti Urho Kekkonen aikanaan pohti. Täystyöllisyys tuottaa vähiten levottomia ongelmia yhteiskunnalle.
Maailman suurin kansakunta populaationa ja taloutena - myös suurimpana markkinana ylläpitää suuria valtion yhtiöitä
Kiina ylläpitää liiketoiminnallisesti tuottamattomia tehtaita, vain sen takia, että kansalaisille on työtä - tuota voidaan kutsua huolehtimiseksi, mutta myös esteeksi, ettei toimeton kansalainen ja toveri ryhdy "vaikeaksi" esimerkiksi vaatimaan erityishuomiota yhteiskunnalta - barrikaadeilla meluten. Työtön on rauhaton ja altis moninaisille houkutteille - myös ulkoa ohjatuille manoovereille.
PM Marin avaa aivan uutta peliä vastuuseen - vastuuseen ihmisestä
Tuo vastuu on näkynyt erinomaisesti siinä, miten Marinin NNV-hallitus* on hoitanut tätä ylimainostettua ja -medioitua Korona-kriisiä. Sanna valitsi 'Elämän ensin' - eikä ruotsalaisittain 'Talous edellä' -linjauksen. Tulokset ovat framilla, mutta peli on kesken - Koronan Covid19-taudin osalta. Taudin kuva voi muuttua.
Sanna jatkaa valittua linjaa ja uskaltaa avata taistelun loputonta ja maatonta rahaa vastaan - ihmisyys kirittäjänä ja huoli huomisesta, miten itse ihminen ja meitä kaikkia Elättävä luontobiologia jaksaa Elättää meidät kaikki.
Avaus on tehty, vähentäminen on edessä ja se tarkoittaa kasvuhokemallisen näyttö- ja vertailutalouden laantumista luonnon edessä, joka todellakin Elättää meidät kaikki - myös kuponginleikkaajat. e