sunnuntaina, syyskuuta 15, 2024

Tukholmasta Pietariin: Sprengtporten - historiavaikuttajamme

 SPREGT|2970|530739|PORTEN



Vaakuna ~ 

Friherrliga ätten Sprengtporten nr 275 †



PyrtRauhan tultua nuori kapteeni ei saanut pitkiin aikoihin vakituista virkaa. Virat oli yleensä varattu vakinaisten joukkojen upseereille, eikä ulkopuolisen ollut helppoa päästä niihin käsiksi, ei ainakaan ilman suuria rahoja. Sprengtporten kuului muun muassa Suomen puolustustehtäviä tarkastavaan komissioon 1766 ja suoritti monenlaisia tiedustelu- ja kartoitustehtäviä. Samalla hän perehtyi Ruotsin raja-alueisiin sekä idässä että lännessä ja saattoi sen perusteella pohtia alueelle sopivia taistelutapoja. Hänen tiedetään tutkineen tuona aikana paljon myös sotatieteellistä kirjallisuutta. Vasta 1770 Sprengtporten sai nimityksen majuriksi velipuolensa johtamaan Uudenmaan ja Hämeen kevyeen rakuunarykmenttiin. Samana vuonna suku korotettiin vapaaherralliseen arvoon, jonka johdosta sukunimi, joka tähän asti oli kirjoitettu muotoon Sprengtport, muuttui muotoon Sprengtporten.

Sprengtporten otti osaa niin sanotun vapauden ajan viimeisiin valtiopäiviin ja näki niiden kyvyttömyyden asioiden ratkaisussa. Niinpä hänen ei ollut vaikea yhtyä Jacob Magnus Sprengtportenin puuhiin tämän ryhtyessä avustamaan kuningas Kustaa III:n vallankaappausta 1772. Hän toimi tämän apuna Viaporin haltuunotossa sekä sen varusväen suostuttelemisessa kuninkaan puolelle. Tästä avusta kuningas ylensi hänet everstiluutnantiksi, mitä palkintoa hän piti liian vähäisenä. Seuraavana vuonna 1773 Sprengtporten sai everstin arvon, ja hänestä tehtiin kevyiden rakuunoitten komentaja tehtävästä katkeroituneena syrjään vetäytyneen velipuolensa jälkeen. Kaksi vuotta myöhemmin hänet määrättiin Savossa olevien kevyiden joukkojen komentajaksi. Hän sai alaisuuteensa Savon rykmentin ja sen jääkärijoukon, Karjalan ja Kymenkartanon läänin rakuunat sekä osia Hämeen ja Uudenmaan jalkaväestä. Näistä yhdessä muodostettiin Savon prikaati, jonka komentajana Sprengtporten siis toimi.

 - 

*****


Aikalainen G. M. Sprengtporten

(Ristiriitainen, keskustelua aiheuttava - mutta tärkeä osanen Suomen ja suomalaisuuden suuri historiavaikuttaja - Tukholman kuninkaan hovesita Pietarin Tsaarin juhlaslaihin --- )


Yle Areena .. Automia jäljillä .. "Keisarin jalomielisyyttä vai reaalipolitiikkaa, hyvää onnea vai taitavaa lobbausta? Neljä eurooppalaista tulkintaa Suomen erikoisasemasta vuonna 1809" ~ https://areena.yle.fi/1-10745 -

__ __
IJL-kommentti: " .. Meille syntyi ratkaiseva mahdollisuus, kun 1800-luvun mediaväki hoksasi tilata Jean Sibeliukselta edelleen sykähdyttävän sävelmän - näin syntyi Finlandia ja väkevä itsenäisyyskaipuu *. Sittemmin Neuvosto-Venäjän Vladimir Lenin ja Josif Stalin allekirjoittivat meille itsenäisyyden - virallisesti 4. tammikuuta 1918. .. | >

< | .. |* Itsenäisyytemme kaukainen protostartti luotiin jo 1700 -luvun lopulla, kun Georg Magnus Sprengtporten*] osasi sukkuloida oivasti Tukholman ja Pietarin väliä –kauaskantoista toimintaa – toivoisi sitä myös nykyhallitukseltamme.

Venäjän tsaari oivalsi myös, että perivihollisen Ruotsin ja Venäjän väliin tarvitaan vedenjakaja – ja siihen sopi hyvin ajatus - ”idästä ja lännestä” kotoisin olevat suomalaiset – omalle niemimaalleen! ... |

| .. "Elämä on" - tähän päättyvät usein tarinat ...




Mutta tarina jatkuu Magnus Wilhelm Armfelt' in > 

[ https://fi.wikipedia.org/wiki/Magnus_Wilhelm_Armfelt - ] aikalaisen - toisen tunnetun sotilaan ja upseerin Georg Magnus Sprengtporten' in [ https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/602 - | osilta -

-| https://fi.wikipedia.org/wiki/Georg_Magnus_Sprengtporten - ] < elämäntyöhön.



Sprengtporten oivaltaa eron (irtoamisen kuninkaan holhouksesta) Ruotsista, sen ainoaksi oikeaksi teoksi pyryssä omaan suomalaiseen itsenäisyyteen ja identiteettiin (!), --

.. ensialun itäiseen autonomiaan, omaan rahaan - jopa postimerkkiin ja Suomen Pankkiin (perustettu aiemmin kuin Venäjän Pankki!), näidenkin myötä piti hakea vauhtia itäisestä kulttuurista tsaarien ohjauksessa nähdä maailmaa sen kaikilta kanteilta ja periaatteilta, mitkä nyt tänään valtiojohdollisesti median ohjaamana sotaisena 1941-uhona ovat haihduttamassa taivaan tuuliin. .. | ..

.. | .. - kansansuosiossa aiemmin olleen PR Sauli Niinistön lausuman The Financial Times -aviisille:

"Olen suomalainen" |OS - tähän ei tarvitse kuin lisätä ikuinen lausuma sinivalkoisena äänenä:

"Suomi on hyvä maa, ja sitä puolustaa parhaiten suomalainen itse"
-edesmennyt Mannerheim-ristin ritari, jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth. .. -Isänmaan miehenä "

__
Seurauksia vieläkin kauemmaksi - siitä mitä Sprengtporten saattoi mielikuvinaan jo 1700-luvun lopulla hahmotella:

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/03/hs-pohjolan-liittovaltio-voisi.html - [530682]

- niin, olisiko Georg Magnuksen Sprengtporten' in ajatuskammio kyennyt jo hahmottaa laajaa 'Pohjoismaista liittokuntaa' - varsinkin, kun se olisi vienyt Suomen pois Ruotsin kuninkaan ikeestä ja luoda erinomaiset suhteet jo tulloin maailman siuurimpaan valtioon

.. - Tsaarin Venäjään, niin - tämä onkin aivan liian vähän tutkittu ajatusskenaario, miten meidän olisi suomalaisina voinut kuvitella käyvän! (?) Hyväksikö vai haitaksi?

____

Nyt olemme Euroopan Unionissa,

.. oma valuutta menetettynä ja vielä lisäksi tuhosimme idän suhteet Nato-kiihkoilun takia,

- idän kaupan menetimme ja päälle saimme raskaan taakan; amerikkalaisten liki jatkuvasta taistelu- ja sotaharjoitteluista (Lapissamme!), nyt jopa ydinasein |YA !

|YA ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/08/isot-eu-valtiot-ovat-oivaltaneet.html -
IJL-BLOG: "Isot EU-valtiot ovat oivaltaneet Venäjän olevan Euroopan suurin osa"


__ __ _
Kaiken päälle olemme jo epäsuorassa sodassa Ukrainassa!
- kun virallinen valtiojohtokin jo huutaa miltei falsetissa:



Venäjän täytyy hävitä!
-russofopistisen mission tietoistarkoituksellisesti uhosta - Naton selän takaa. , johon liianhetkellisesti ripustaudutaan; ympätötekijöitä huolimstta.


-onko tämä jo diplomatian aivoituksellista "tyhmyyttä, josta kärsii se kuuluisa kansakuntaruumis?"


.. .. ..
Olisiko US' n pitänyt hävitä kaikki hyökkäyssotansa - lähinnä kehitysmaihin (vuosina 2001-21), kun US Army ja USAF kävivät brutaalia täysipäiväistä hyökkäyssotaa liki 20 vuoden ajan! (?)

Millaisia sankitioita Euroopan Unioni (EU) asettikaan Yhdysvalloille; entä pakotteet, taka-varikot, boikotit ja jäädytykset - niin, tiedätkö?



__
PS. Loppuun tämä syvältä kiusauksien viidakoista oleva vilpitön kysymys - niin poliitikoil-lemme kuin täälläkin oleville lukijoille:


Milloin ja miten Venäjä on meitä Suomea ja suomalaisia sotilaallisesti uhannut?


Kuka kertoo?





__
158659


|  43   SUOMI24  331  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  .|  X  | FB TILANNE  |



Ei kommentteja: