keskiviikkona, joulukuuta 18, 2019

HS: "Coming soon!" - kansojen vaellukset ellei peräti valloitukset



*

...

HS:

Taide kommentoi natsismia


...
Ilkka Luoma 

Kerrassaan erinomaisesti laadittu kirjoitus; antaa jopa mielikuvitukselle tilaa. Varsinkin kuva "coming soon" on hätkähdyttävä, sillä se tuo kauniisti esille "kansojen vaellukset". Tänään "vaellus" tapahtuu kaupantekona ja työpaikkojen sekä työntekijöiden liikuntoina. Business hakee edullisinta paikkaa ja toveri taas työmahdollisuuksia paremmista paikoista.

Tosiasiat: Kiina (mihin "coming soon") ertityisesti viittaa - edustaa maailmastamme osuutta 1,4/7,8 - esimerkiksi EU' n osalta britit vielä mukana on vastaavasti ~ 0,5/7,8. Onkin siis selvää, että väkirikkaimmat maat - Kiina ja Intia edustanevat jo ylihuomenna 2,8/7,8 osuudella sitä suurinta kansainvaellusten liikuntoa.

Mutta! Kun nyt tiedämme missä "museossa" tämä coming soon sijaitsee - herää kysymys verrannosta, jossa Saksan kolmas valtakunta haki "lebensraumia" - lähinnä idästä - Neuvostoliitosta, jonne Saksa yhdessä liittolaistensa kanssa julisti peräti tuhoamissodan - piti saada tilaa valtiasrodulle!

Kolmas valtakunta hävisi. Tuossa häviön pelissä oli vain kaksi voittajaa: USA ja vieläkin enemmän Neuvostoliitto. No, Neuvostoliitto hajosi US-presidentti Ronald Reaganin "pahan valtakuntana" ja tilalle astui Venäjä. Venäjä on osa Eurooppaa, mutta myös suuri osa Aasian manteretta - yhdessä Kiinan kanssa.

Samaan aikaan EU-Eurooppa vaikkapa Suomena lisääntyy kantaväestönä hälyttävän vähäisesti. Sanotaan, että viimeinen blondi kuolee Ilomantsin korvessa joskus vuonna 2200. Mene ja tiedä, mutta kiinalaiset asemoituvat helposti maahan kuin maahan. He sopeutuvat - ovat siis evoluution "lempilapsia", sillä evoluution pyhin toimintakaava on sopeuma!

Nyt USA - illassaan olevana maailmanpoliisina on sopeuttanut muuta maailmaa - vahvalla ja hyökkäyshenkisellä armeijalla. Sen tarina on päättymässä, kun US-presidentti Donald Trump olisi tuomassa sotilaansa kotiin - rakentamaan Suurta Amerikkaa. Saman aikaan Kiina ilmoittaa, ettei maailmaa voi yhdestä valtiosta määrätä. Pallomme on muutumassa moninapaisemmaksi.

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Ovatko Suomen Uruguayhin perustamat sellutehtaat nykypäivän kolonialismia? Tällainen on järjestelmällisen hyväksikäytön historia
Ilkka Luoma 16.12. 10:13
Vapaa, rajaton ja voittohaluinen yritystoiminta - lähinnä suurteollisuutena hakee aina edullisinta tuotantovaltiota - mielellään sellaiselta alueelta, jossa on suuri kysyntä heti tehtaan ovien takana!

Näin muodoin noin 25 vuotta sitten läntinen suurteollisuus ensiaaltona siirsi työtä, valmistusta ja markkinointia Kiinaan - lähinnä kolmen syyn vuoksi:

1) Halpa ja ahkera toveri, joka ei ainakaan vielä lakkoile, 2) Maailman suurin uinunut ja nyt jo paljolti toteutunut ostovoima ja markkinapotentiaali - "heti tehtaan oven takana" ja 3) Alussaan olemattomat ympäristölait - oli helppo työntää ympäristöjälki Kiinaan - tuotannon lähteille, vaikka kulutus tapahtui myös lähtömaissa.

Oliko tämä vapaan markkinatalouden ja voittohakuisen liike-elämän kolonialismia, niin päättökööt sen lukija. Tosiasia oli se, että muun muassa Suomesta Nokia Oyj - huippuvuosinaan - teki valtavat voitot juuri Kiinasta.

Toki sekin, että oli kerran vuosiluku, jolloin ~250 miljoonaa kiinalaista piti taskuissaan nokialaista - yhtäaikaa. Tämä lienee maailmanennätys, jota on vaikea rikkoa, vaikka kiinalaiset ovat omineet kännykkävalmistuksen - maailmallisesti - haltuunsa.

Asialla on myös toinen puoli. Kiina hyötyi tästä uudesta reformista, jonka edesmennyt Kiinan "suuri mies" Deng Xiaoping aloitti: "Menkää ja rikastukaan" - nyt arvuutellaan 40 vuotta myöhemmin mitä tuo "rikastuminen" oikein tarkoittikaan!

Kiinassa palkat ovat nousseet suuresti - eniten maailmassa ja Kiinasta on tullut maailman suurin kuluttaja, silti henkilökohtaisen asukasmitatun ympäristöjäljen ollen vielä vähäinen verattuna vaikkapa suomalaisiin.

Kiina hyötyi myös tuotekehityksen, prosessiosaamisen ja erityisesti liukuhihnan ja robotiikan alueilla, ollen tänään robotoitunein valtio maailmassa. Toisaalta käsityö on karkaamassa "hanhiparven lentona" vieläkin edullisempiin toverimaihin - Vietnamiin, Laosiin, Bangladeshiin jne ---

Mikä onkaan kolonialismia? USA' n trumppistinen "Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikka?

...