keskiviikkona, joulukuuta 25, 2019

Pekingin tiekartta - trumppistinen kädenvääntö jaetussa Koreassa


Kädenvääntäjät - korealainen Kim jong-un ja amerikkalainen Donald Trump

...

HS:

Kolikko, joka oli keräilyharvinaisuus vain hetken

...


Ilkka Luoma 

Trumppistinen maailmanjärjestys on länsisilmin vähintäänkin erikoislaatuinen. EU' ta US-presidentti Donald Trump haluaa "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikalla kurittaa - vaatii lisää taisteluvoimarahoitusta EU-natovaltioilta - US ei halua enää olla "rauhantakuumies" -EU-Euroopalle; jokaisen on otettava osaa jotain uhkaa vastaan. Nyt tuota uhkaa on mediankin taholta maalattu lähinnä geopoliittisesti itään - Venäjän suuntaan.

Sitten Trump keksi ikuisuusprojektin - Korean niemimaan, jonka USA ja muinoinen Neuvostoliitto jakoivat kahdestaan kahtia nykyisen jakolinjan (valtiolinjan) kohdilta - siis jo vuonna 1945 - kysymättä itse siihen saakka yhtenäisiltä korealaisilta mitään. Sitten käytiin Koreansota, kun Neuvostoliitto ei estänyt sitä YK-turvaneuvostovetolla, syynä oli P.R.O.C Kiinan hyväksymättömyys YK' n jäseneksi.

1945 lähtien US-sotakone on ollut eteläisessä Koreassa - luoden uhkaa pohjoisen korealaisille. Vastineeksi tuolle ydinasesuurvallan uhalle Pohjois-Korea loi "joidenkin avustuksella" ydinaseen tai ainakin pelotteen niillä. Ohjuksellista ydinasetoimivuutta ei ole todistettu.

Trump haluaa tehdä Pohjois-Korean perimysjohtajasta Kim jong-un' sta kaverin, ehkä ystävän. Onnistuessaan Trump saattaa kuitata Nobelin rauhanmitalin - onhan niitä jaettu pienemmistäkin "rauhoista".

Kantona kaskessa on tässäkin idän ja lännen keskinäinen ymmärtämättömyys, ja vastakkainasettelun dilemma, kun lännenmies haluaa itsepäisesti pitää "maailman hallintaa" pienellä vähemmistöllään - populaatiosuhteella noin 1,1/7,8. Pelkka idän jättiläinen Kiina edustaa samalla verrannolla ~ 1,4/7,8 suhdetta.

Trump tietää Korean niemimaan rauhankehitykseen luodun
Pekingin tiekartan, jossa tavoitteina on poistaa kaikki ulkoiset sotavoimat pois koko Korean niemimaalta, tämän jälkeen pohjoisen korealaiset luopuvat ydinaseestaan - Kiinan avustuksella - sitten Rauhansopimus kaikkien korealaisten kesken - ja joskus sitten toinen korealainen yhteiskuntamalli haihtuu hiljalleen pois.

.
.
EKSTRA II -vuodelta 2018
EKSTRA – Historiaote Korean niemimaalta – alkaen juuri vuodesta 1945 – juurisyiden alkulähteeltä --- ~ https://maailmanhistoria.net/artikkelit/sota-loi-kaksi-koreaa –


… Korealaista kylmää sotaa – amerikkalaisjohteisena – juurisyyt ~ http://historianet.fi/sota/kylma-sota/kylma-sota-jatkuu-yha-korean-niemimaalla -

PS – Ovatko suomalaiset valmiit, jos pyyntö tulee järjestää tapaaminen Kimin ja Trumpin välillä – Suomi ja suomalaiset nauttivat suurta luottamusta kauko-idässä ja tiedetään kiinalaisten antaneen omia ystävällisiä neuvojaan korealaisille, ehkä presidentti Sauli Niinistökin ilmaisi yhteydenotossaan Trumpille valmiuksistamme järjestää puolueeton neuvottelupöytä täältä idän ja lännen vedenjakajalta – olemmehan ei-natovaltio – kansakuntamme suuren enemmistön tahdosta, jota Kiina arvostaa suuresti … elämme meille Suomelle nyt suurien mahdollisuuksien aikaa … ehkä ”ETYK 1975” toistuu nyt – yllättävällä tavalla. Vuosi sitten saatu verhottu pyyntö – Yle' n kautta ~ https://yle.fi/uutiset/3-9582419 -
...
TIEDE

Ei kommentteja: