tiistaina, joulukuuta 17, 2019

Nato - sotilasliitto kurkistaa omaan rotkoonsa

...

HS

Sotilasliitto kurkisti rotkoon ja saattoi taas piristyä siitä


...

Ilkka Luoma 

Josif Stalinin Neuvostoliitto oli kiistaton II Maailmansodan voittajavaltio, oikeastaan vain US' n rinnalla. Muut hävisivät. Stalin voitti kaiken, paitsi itsensä. Nato perustettiin Länsi-Eurooppaan patoamaan luotua ja todettua uhkaa - kommunismin leviämistä vastaan.

Neuvostoliitto oli kasvanut liian suureksi; tarvittiin toinen voittajavaltio, USA länsi-eurooppalaisten tueksi, ylläpitämäään läntistä yhteiskuntajärjestystä. Elettiin US-mccarthyismin* aikaa - oli suuri pelko kommunismin leviämisestä.
...

Kun Nato oli aseistettu ja luotu, teki Neuvostoliitto oman vastineen: Varsovan liiton, joka hajosi Neuvostoliiton romahduksen myötä - US-presidentti Ronald Reaganin "pahan valtakunta** -projekti" - Tähtien sota -virityksineen oli kommunismille liikaa.

Varsovan liitto purkautui, tuolloin aivovirkeä Nato olisi myös pitänyt purkaa itsensä, mutta ei, vaan silloin lännenmies näki mahdollisuutensa - oli lähdettävä idän retkelle - levittämään läntisen kulttuurin näkökulmaa myös slaavimaihin - entiseen Varsovan liittoon.

Varmentamattomien todistein ydinasesuurvaltajohtajat olivat sitoutuneet tiettyihin ehtoihin, joista ei kuitenkaan välitetty. Nato laajeni - houkutteluin ja lupauksin. Näin Eurooppa jaettiin kahtia - uudelleeen, vaikka rautaesirippu oli kaadettu! Oli lopulta kysymys idän ja lännen välisestä vastakkainasettelusta.

Nyt Ranskan presidentti Emmanuel Macronin "aivokuollut Nato"
|1 on hoksannut myös Atlantin ja Pohjois-Euroopan uhkaksi Kiinan - maailman suurimman talouden (bkt/PPP - IMF 2014/-15). Edelleen tässä kiihtyy lännen ja idän vastakkainasettuminen, varsinkin nyt, kun Kiina ja Venäjä näyttävät löytävän enemmän toisiaan.
...

Ranska on nyt hoksannut tämän kehityspiirteen
|2, jossa Kiina on "ottamassa taskuunsa" maailman suurimman raaka-ainelähteen - Venäjän, joka on osa Eurooppaa, suurelta osin. Ranskalla oli jo Tsaarien aikana suhteet Venäjään ja nyt Macron ehkä herättelee tuota vanhaa eurooppalaisuutta yhdistävää ulkopolitiikkaa. Venäjä on parempi pitää Euroopassa.
...
...


...

Ei kommentteja: