tiistaina, joulukuuta 24, 2019

Kasvuhokeman mahdottomuus*


...

HS:

Professorin mielestä Suomen talouden suuri ongelma on liika nojaaminen teollisuuteen: ”Ruotsi on täysin ylivoimainen Suomeen verrattuna”


...
Ilkka Luoma 

Tunnetusti koko läntinen kuin itäinen talousjärjestelmä perustuu materiaaleihin ja energiaan sekä nykyään ympäristöheräämisen myötä materiahyötysuhteiden hallintaan kuin energiankäytön tehostamiseen. Koko maailmantalous perustuu noiden kahden tekijän kokonaisuuteen. Kaikki muu on hienosäätöä, kirjanpitoa, voittopyydettä ja kasvuhokeman kulttuuria, kun pitää saada lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä.

Ylättäen talousasiantuntijat - jopa Sixten Korkman, jota pidetään talousasioiden unilukkarina ja ymmärtäjänä - hokevat talouden kasvua.

Kasvu on lisäämistä - siis enemmän, nopeammin ja jne ... . Olisiko hyväksi pätevien taloushokijoiden käydä jokin ympäristöbiologian perusoppikurssi, josta huomattaisiin soveltaa rajallisuutta loputtoman kasvun hoentaan.


Maapallo on varannoiltaan mitattavissa oleva, siis rajallinen - emme vain tiedä lopputulosta
[ ... 5] Kasvuhokema! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kasvuhokema-on-saavuttanut-maalliset.html - ]

Energiaa on sinällään saatavilla Auringosta "loputtomasti", kunnes sekin rajähtää vieden meidät höyrystyneinä avaruuden tuuliin - atomeina ja molekyyleinä - sitten joskus. Ehkä olisimme atomeina uuden syntypohjia - sitten joskus?

Biologia, joka elättää meidät kaikki, ihmisetkin, on vieläkin rajallisempi sinällään kasvussa oleva elämänmahdollistaja. Alussahan ei ollut biologiaa, vaan se muodostui meille tuntemattomasta syystä alkuaineista, jotka ovat "ikuisia" - eivätkä lopulta nekään.

Nyt biosfääri, joka antaa kaikelle kasvun - syntymästä kuolemaan ja uudelleen syntymään -on kierrossa. Tuo kierto on evoluution ohjeistama ja tämä emer.prof. Matti Pohjolankin talouspohdinta pohjautuu tuohon evoluution mahtikäskyyn - lisääntyä!

Talous on myös ihmiskädellistä työtä, saada siis palkkaa tekemästään, jotta voi osallistua kulutusjuhlaan, jolla on siis tuo kasvunhokema. Pitää saada lisää jne ... .

Maallinen elintaso on jo lännessä niin korkealla, että jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset kuluttaisivat kuten me suomalaiset tai amerikkalaiset - tarvitsisimme 2-3 Maapalloa lisää. Se lienee kiinalaisellekin mahdotonta?
.
"Bloomberg: Yhdysvalloissa rikottiin kaikkien aikojen ostosennätys" -HS

...
Kasvuhokemassa meitä pissitään silmään!

Ei kommentteja: