lauantaina, tammikuuta 18, 2020

Fortumin diplomatiaa ja liiketoimia - älykkäästi?




...

I

Fortumin tahra levisi


...
Ilkka Luoma 

Moskovasta saadun tiedon mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin oli sanonut hymyillen, että Fortum ja suomalaiset olivat ymmärtäneet itselleen pitkäaikaisen menestyksen ja suosituimmuuden - muussakin kuin vain energialiiketoimessa. Lause on kiintoisa, sillä Fortum ja tämän toimitusjohtaja Pekka Lundmark tiesi tarkoin, että Uniper on yksi Nordstream II putkiparihankkeen rahoittajista - sekin tiedetään, että Nordstream I ja II ovat Putinin lempilapsia.

Aikanaan Nordstream I yhdisti Venäjää ja Saksaa - mukaan toimintaan tullen myös entinen Saksan liittokansleri Gerhardt Schröder. Niin kauan kuin Nordstream putkipareissa virtaa kaasua - ei käyttäjävaltioiden ja Venäjän väleissä ole kitkaa eikä uhkaa. Putki yhdistää ja rauhoittaa. USA tietää tämän - lisäksi US haluaa kiihkeästi, että EU ostaa LNG-särötyskaasua Atlantin takaa laivakuljetuksin Yhdysvalloista.

Fortum teki liiketoiminnallisesti itselleen erinomaisen businessaihion, tuli vesienergiaa, ja tuli hiilivoimalaitos, joka voitanee muuttaa "uudella keksinnöllä" helposti Nordstream-maakaasua polttavaksi, jolloin kahdesta pahasta saadaan käyttöön se vähemmän paha - väliajaksi ennen jotain "mullistavaa energiaa" - mitä se sitten onkaan!

Mutta! Suurin hyöty Fortumille tulee pääsystä Venäjän energiamarkkinoille - turvatummin. Sanotaan jo, että Uniper-päätöksen jälkeen Fortum on saanut erityisleiman edesauttamaan liiketoimia Venäjällä. Fortum tietää myös, että Venäjä on oikotie Kiinan markkinoille - esimerkiksi kivihiilivoimaloiden muuttamisessa maakaasukäyttöisiksi, siis millainen tieto, idea ja keksintö Fortumilla onkaan?

Tässä kohdin Fortumin valtio-omistaja pääsi hienosti "hoitamaan ulkopolitiikkaa" - sekaantumatta itse liiketoimiin. Kun aikanaan tehtiin päätöksiä Nordstream-kaasuputkista- oli se Suomelle kevyt operaatio - kysymys oli ympäristönäkökulmasta, ei politiikasta, kuten se on voimallisesti USA' sta käsin, joka jopa uhkaa tuon Nordstreamin käyttäjiä/ puolustajia omilla mahdollisilla pakotteilla.

...

II

Uniper avaa pian suuren hiili­voimalan kivi­hiilestä luopuvaan Saksaan – Fortum sai jätti­kaupasta kolauksen maineelleen


...
Ilkka Luoma 
Fortum teki liiketoimia, ja samalla edesauttoi diplomaattisesti Suomen ulkopolitiikka!

Hyvässä on joskus "roskia", mutta toimivalla Fortum-johdolla lienee keinot putsata nuo roskat. Eräs keino voisi olla muuttaa hiilivoimalaitos maakaasulle - sekin väliajaksi, mutta sellaiseksi väliajaksi, jolloin saadaan voimala maksamaan itsensä - sekin riittäisi.

Fortumin toimenpiteet ovat kuin liike-elämän huippuoppaasta lisättynä naapurivaltion ulkomaandiplomatialla - ja tämä kaikki valtio-omistajan "pyytämättä/ käskemättä" mitään!

Fortumilla on myös melkoisia sijoituksia Venäjän energiamarkkinoille - kaukoviisas johtaja haluaa huolehtia aiemmista sijoituksista, jotta tuottaisivat. Nuo Fortumin liiketoimet Venäjälle ulottuvat jo kuuluisan Mikael Liliuksen aikoihin - ja nyt näin Pekka Lundmark pesi kolleegalleen puhtaan ladun.

Eikä tässä vielä kaikki. Nyt Suomi on omistaja-valtionakin mukana mutkan kautta Venäjää ja Saksaa yhdistävässä Nordstream kaasuputkissa - tämäkin oli viisas päätös ja se tuli Uniperin mukana kuin Manulle illallinen.

Näin on saatu Venäjän presidentti Vladimir Putinin huomio Fortumin kauaskantoisiin ja ystävällismielisiin liiketoimiin. Tuo ei voi olla haittaamatta siihen, että jo Liliuksen aikaiset sijoitukset alkavat tuottamaan paremmin.

Liike-elämä on älyä, kauaskatseisuutta ja nokkeluutta tuottaa
omistajille osinkoja - ja valtiomme tarvitsee yhä kipeämmin rahaa liike-elämästä, kun verokertymäputki kutistuu. Poliitikot mielellään jakavat äänestäjilleen noita valtio-omistusosinkoja! 

Venäjän energiamarkkina on eräs suurimmista - se on tarpeellista EU' lle ja nykyään myös Kiinalle, jonne Lundmarkin katse ehkä tähyää. Kiina on täynnä kivihiilivoimalaitoksia, jotka ehkä voidaan osaksi saneerata maakaasukäyttöisiksi, ja näin vähentää ilmastokuormaa, kunnes väliajan jälkeen jokin "ihm-energia" valtaa loputtoman energianälkämme, kun vähentäminenkään ei näytä onnistuvan.

Jäämme odottamaan uusia Fortum-avauksia juuri Venäjältä, ja mitä enemmän noita liiketoimia on - niin silloin on yhä vähemmän aikaa uhkailla itärajallamme.

...

Ei kommentteja: