torstaina, tammikuuta 23, 2020

Whatsapp ja WeChat - lännen ja idän kamppailu kansalaisviestinnästä


Kuva Helsingin Sanomista

HS:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006297363.html  - 

Whatsapp- 

...
Kommenttisekaantuminen yksittäiseen ja ehkä tietoisesti valittuun artikkelikuvaan. Nyt uutisen ydin oli Whatsapp, siis läntisen maailman - amerikkalaisen yrityksen massa-aplikaatio - kenelle tahansa. Whatsapp mainostaa olevansa "täysin salattu" - ehkä tai sitten todennäköisesti ei. No, eihän tässä mitään ihmeellistä! Mutta kuva, joka oli tekstissä, siinä oli ikonina myös WeChat.

WeChat on kiinalaisten vastine amerikkalaiselle Whatsapp' lle, ollen yhtä nokkela ja näppärä. Sattumalta tuossa kuvassa oli WeChatin kuvakkeen kohdalla punainen ykkönen, ikäänkuin muistuttamassa, että on jotain lukematonta, mitä nuo pallukkanumerot punaisina yleisesti ilmaisevat.

Aiemmin läntinen media löysi ikävää uutisointia kiinalaisten TikTokista [~ https://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/a/48e838cd-cc30-4724-9f93-5158b5b27aba -] - lähinnä lapsille tarkoitettu ja heidän käyttämä lyhytvideopalvelu, jossa voi hullutella, yli miljardi käyttäjää, mutta kiinalainen, kuten WeChat.

Olen niin Whatsappin ja WeChatin käyttäjä, voi valita tapauskohtaisesti "turvallista tiedonkulkua ulkoisten vakoilijoiden" häiritsemättä. Näin pitää toimia, kun lähettelee postia erilaisiin vastaanottotileihin.

Oliko nyt tuo tekstin kuva sattuma, tehty manipulaatio vai tietoinen hienostunut vihje - sellaiseen suuntaan, joka sopisi läntiselle yhteiskuntamallille paremmin - entä tiedä, artikkelin kirjoittaja saattaisi tietää?

Se on kuitenkin varmaa, että niin Whatsappilla kuin WeChatilla on jo pari miljardia käyttäjää. Näin nuo ovat molemmat himoittuja lähteitä löytää "vaikka mitä" - niin amerikkalaisena kuin kiinalaisena ohjelmointina.

Emme tiedä kummankaan valmistajamaan viranomaisten pinnan alla olevia vaatimuksia Whatsappille kuin We Chatille, mutta se on varmaa, että niin amerikkalaiset kuin kiinalaiset ovat kiinnostuneita "perkaamaan" noiden käyttäjäpalveluiden tietosisältöä metsästäessään "jotain sellaista, mikä on uhka kummallekin yhteiskuntamallille"!

Katso myös kuvan keskimmäistä kuvaketta!

...

Ei kommentteja: