perjantaina, tammikuuta 10, 2020

Mikä ja ketkä pudottivatkaan ukrainalaiskoneen Iranissa?





*

...

HS:

”Kun laukaiset tuollaisen, se on siinä” – Iranin epäillään pudottaneen matkustaja­koneen venäläisellä ilmatorjunta­järjestelmällä


...



Ilkka Luoma 

HS: " ... hetkeksi vallalle teoria ... " ---

Kiina ja Venäjä ovat lennättäneet satelliittejaan myös Iranin ja koko lähi-idän alueen yli jo pidemmän aikaa - voisimme olla liki varmoja, että molemmilla on myös satelliittihavaintoja tapahtuneesta - kuten oli Ukrainassa kiistellyn malesialaiskoneen alasampumisesta. Erityisesti Kiina ei jaa satelliittitietoja kuin harvoille. Eli Venäjä ja Kiina tietävät myös mitä on tapahtunut.

Sekin osataan valistuneesti arvata, että Iranin tehdessä tämän "puolidiplomaattisen ohjusviestinsä"* -kostona Irakin US-johteisiin sotilastukikohtiin - oli Iranin ohjuspuolustusjärjestelmä täydessä hälytystilassa - niiden varautuessa amerikkalaisten nopeaan vastaiskuun - tosin Iran oli etukäteen varoittanut Irakia tulevasta "ohjusviestistä".
...
* https://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/01/iranilta-puolidiplomaattinen-teko-kosto.html - 


Ukrainalaiskoneen alasputoamisen vaihtoehtoina ovat terrori-isku |1, pommi koneessa tai torjuntaohjus kapinallisten tai iranilaisten taholta. Sekin on mahdollista, että Iran oman ohjuspuolustusjärjestelmänsä myötä pudotti ukrainalaiskoneen - vahingossa, väärän signaaliviestin vuoksi. Iranin kaikki torjuntajärjestelmät eivät ole uusimpia malliltaan.

Aikanaan US Navy ampui alas vahingossa iranilaisen matkustajakoneen - 290 kuollutta - Persianlahdella - Iranin ilmatilasta. US Navy koki, että kone oli F-14 Tomcat hävittäjäpommittaja - aggressiivisena. Kone olikin suuri siviilimatkustajakone - kuukausien väännön jälkeen US "tunnusti" tekonsa ... Voisimme arvata, ettei iranilaiskonetta tahallaan matkustajakoneena ammuttu alas.

Senkin jo tiedämme, että Ukrainassa MH17 ammuttiin alas suunnittelultaan venäläisellä BUK-torjuntaohjuksella - vahingossa, se ei ollut sotilaskuljetuskone - menehtyneitä ~300.

Iran on reilu jo nyt, se pyytää asiallisesti Kanadasta niitä sen saamia aineistoja, joista on nyt vedetty johtopäätös iranilaiseen torjuntaohjukseen ja huom! viestinnässä on korostettu vahingon suurta mahdollisuutta. Vahinko laannuttaa kriisiä - hinta oli vain kova - vajaa 180 menehtynyttä - osatonta siviiliä.

.
EKSTRA
|1 "Suomalaisasiantuntija pitää mahdollisena, että terroristit pudottivat ukrainalaiskoneen - ”melkoista ammattitaidottomuutta” Iranin ilmavoimilta

Asiantuntija epäilee, että kone pudotettiin alas venäläistä pienemmällä ohjuksella."

...

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Iran tunnusti

Iranin armeija ei ensin uskonut itsekkään, että juuri sen torjuntaohjukset olisivat voineet tuon tehdä - vaan etsivät vimmatusti vihjeitä ja todisteita terrori-iskusta "joltain kapinallisryhmältä", mistä käytettiin yhden miehen olalta rakettia* - esimerkiksi Stingeriä, joita käytettiin Afganistanissa 1980-luvulla paljon** - pudottamaan Neuvostoliiton sotakoneita.

Neljä-viisi tuntia aiemmin oli Iran iskenyt kostoiskun "puolidiplomatialla" [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/01/iranilta-puolidiplomaattinen-teko-kosto.html  - ] - tappamatta ketään ja tuhoamatta juuri mitään Irakissa olevista sotilastukikohdista, jonne suunnattiin 22 ohjusta - kevein räjähdekärjin tai niitä ollen lainkaan. 

Iranilaiskosto oli varoitus, että räjähde olisi voinut olla huomattavasti suurempi. Kosto oli seurausta US-poliittisesta murhasta, jonka se suoritti lennokilla tappamalla kenraali Qassim Suleimanin - samalla viisi muuta sotilashenkilöä murhattiin.



Usein näiden tapahtumasarjojen takaa löytyy syyn ja seurauksen laki - kausaliteetti 

Tässäkin syitä löydetään Saudeista saakka, jonne Jemenin huthikapinalliset ampuivat ohjuksia ja lennokkeja tuhoamaan saudien suurimman öljynjalostamon laitteistoja - ympärillä olevien huippunykyaikaisten torjuntajärjestelmien kykenemättä hyökkäystä torjumaan. US kuitenkin syytti tästä iskusta Irania ... todisteita ei ole näkynyt.

USA oli trumppistisesti ja suurieleisesti perunut [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10843372 - ] vahvan sotilasiskun Iraniin syyllä, että se olisi aiheuttanut liian suuret ihmisuhrit - peruutus oli dramaattinen mediatapahtuma, vain "minuuteista oli kysymys".

US korvasi tuon sotilasiskun kyberhyökkäyksellä |1, joka saattoi vioittaa monia Iranin muun muassa ohjusjärjestelmien tietokone- ja tutkalaitteistoja - Iran ei ole ymmärrettävistä syistä asiaa avannut julkisuuteen.

US Navy ampui Persianlahdella alas iranilaisen matkustajakoneen v. 1988 - 290 kuollutta, kiisti ensin, ja lopulta maksoi kuuden vuoden kuluttua menehtyneille korvauksia [ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Iran_Airin_lento_655  - ].

.

* Esimerkiksi Stinger ~ https://www.businessinsider.com/32-year-anniversary-of-first-stinger-missile-use-in-afghanistan-2018-9?r=US&IR=T  - 

.

|1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10844085  - 

|1 Verrantona GPS-häiriintymisestä Suomessa! ~ https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006154155.html - 



...

Ilkka Luoma kirjoitti...

Lainaus toisaalta: "Onhan niitä "unohdettuja erehdyksiä" sattunut ennenkin

Iranin aluevesille 3.7.1988 “eksynyt” Yhdysvaltojen sotalaiva The USS Vincennes ampui kahdella ohjuksellaan alas reittilennolla Iraninin ilmatilassa olleen iranilaisen matkustajakoneen ja tappoi koneen miehistön ja kaikki 290 matkustajaa.
Suomen hallitus uskoi vaikenemalla tuhat ja yksi Pentagonin epäuskottavaa selitystä joukkomurhasta.

Pentagon väitti sotalaiva The USS Vincennes’in tutkatallenteisiin vedoten ampuneensa kahdella SM-2MR-tyypin ohjuksella 3.7.1988 klo 02.54 Iranin ilmavoimien sotalaivaa vastaan hyökänneen kaksimoottorisen amerikkalaisvalmisteisen F-14 hävittäjän.

Kun Airbus A300 on mitoiltaan ja massaltaan viisinkertainen F-14 hävittäjään verrattuna, niin väite “tutkanäytöstä ja F-14 hävittäjän hyökkäyksestä” osoittautui valheeksi.

Iranin mukaan alasammuttu kone oli Iranin ilmatilassa reittilennolla nro 655 Banda Abbasin rannikkokaupungista Dubaisiin ollut A300 Airbus matkustajakone.
Lopulta presidentti Reagan määräsi valheiden suohon itsensä ajaneen Pentogonin ilmoittamaan sotalaiva USS Vincennes ampuneen ohjuksillaan erehdyksessä alas iranilaisen matkustajakoneen.

Washington Postin 4.7.1988 uutisen mukaan:

“Navy officials said the Vincennes' combat teams believed the airliner to be an Iranian F14 jet fighter. No visual contact was made with the aircraft until it was struck and blew up about six miles from the Vincennes; the plane's wreckage fell in Iranian territorial waters, Navy officials said.”

Lausunto todistaa iranilaisen matkustajakoneen olleen maansa ilmatilassa ja Yhdysvaltojen sota-aluksen Iranin aluevesilla. Pentagon väitti matkustajakoneen olleen 3 mailia sivussa vakiokurssistaan, joka olisi sotalaivalla tulkittu “hyökkäykseksi”.

Yhdyvaltojen liittovaltio suostui maksamaan 392 md korvaukset lentoyhtiölle, lentäjien ja matkustajien omaisille vasta yhdeksän vuoden viivellä ja silloinkin tuomioistuimen määräyksestä.

Martti Pelho" -lainaus päättyy.