torstaina, tammikuuta 23, 2020

Miksi US haluaa sekaantua muiden itsenäisten sisäisiin asioihin - tässä Libanon



*

HS:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006381452.html  - 
...

...
Miksi Yhdysvallat on tässäkin sekaantumassa itsenäisen valtion sisäisiin asioihin?

Eikö olisi parempi, jos Libanon/ libanonilaiset itse valitsemiensa kumppanien kanssa ratkaisee ilmiselvän sisäiskonfliktitilanteen. Libanon on näiden sisäiskonfliktien liki keskipisteessä. Israel etelässä. Syyria idässä - Hizbollah sisällä, mutta omanaan - yhtenä liikekilpailijana. Historiasta kummittelevat pakolaisleirit ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Sabran_ja_Shatilan_veril%C3%B6yly - .


Lähi-itä on ruutitynnyri, jonne US' ta ei enää kaivata - vain Israel (Saudit?) haluaa US' n etäishuolehdinnan ja vierihoidon - erityisesti veto-oikeuksina YK-turvaneuvostossa. Tänään US on armeijoineen Syyriassa, Irakissa ja vähän kauempana Afganistanissa - eikö nuo jo riittäisi, kun jo meilläkin ollaan ymmärretty, mohin US-läsnäolo on johtanut.

US-taistelutilanteita arabimaissa oli ja on lisäksi Libyassa, Jemenissä ja Afrikan Somaliassa sekä Malissa. Olisiko aika, jolloin lännenmies pyssyineen poistuisi ja jättäisi alueelliset valtiot itse ratkomaan ongelmiaan. Tässä kohdin katsaus historiaan aina tuolta Sykes ja Picot karttapiirtelyistä on syytä palauttaa mieliin ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Sykes%E2%80%93Picot_Agreement - .





Jos katsoo historiakarttaa koko Lähi-idän alueelta tulee vääjäämättä esille nykyiset EU-länsimaat, niiden ollen entisiä kolonialisteja juuri noillakin alueilla - niin Englanti, Ranska jne --- Olisiko tuolta löydettävissä syitä miksi eräiden valtioiden pakolaiset suuntaavat juuri EU-Eurooppaan?

Entä nyt USA, joka on sekaantunut lähes kaikkiin konflikteihin - ja juuri sotilaallisesti iskien. Miksi Lähi-itä tarvitsee tässä maailmanpoliisiroolituksesta kynsin hampain kiinni pitävää Yhdysvaltoja.

Onko näin, että Venäjä on nostamassa roolia Lähi-idän alueella? Juuri käynnissä olevassa muistokokouksessa Israelissa ovat mukana muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron, mutta vain US' n varapresidentti.

...

Ei kommentteja: