*
...
Iranilta "puolidiplomaattinen", mutta sotilaallisesti varoittava ratkaisu. Käytettiin harjoitusräjähteitä ohjusten taistelukärjissä - osa ohjuksista pudotettiin ilman räjähdettä vähän matkan päähän itse kohteista - ikäänkuin todisteeksi kostosta ilman vahinkoja.
Viesti oli selvä: Osaamme lähettää tuhovoimaa, ette kyenneet pudottamaan niitä myöskään alas - siis seuraava isku voi olla todellisilla taistelukärjillä. Näin hallitsematon väkivallan tapahtumaketju saatiin katkaistua (?)
Lisäksi Iran ilmoitti etukäteen Irakin pääministerille, että "kostoviesti" on ohjuksina tulossa - varokaa ja siirtäkään irakilaiset pois tukikohdista a ja b. Tätä tapaa vastata kiistattomaan ja tekijältään tunnustamaan US-valtiolliseen murhaiskuun, voidaan pitää puolidiplomaattisena tekona - ei uhreja, eikä edes juurikaan materiaalisia vahinkoja.
Tuosta puolidiplomaattisesta "uhkaamisviestistä" huolimatta Suomi presidenttinsä sanoin tuomitsi Iranin "iskun" - olikohan aihe mietitty presidentinlinnassa loppuun saakka, sillä sieltä ei kuulunut hiiskaustakaan tuomitsemisena, kun USA tappoi iranilaisen korkean upseerin - Qassam Suleimani' n - vieläpä vieraassa YK-jäsenvaltio Irakissa. Miksi presidentti ei tiettävästi esittänyt tuomitsemista tätä selvää poliittista murhaa kohtaan, jonka toteutuskäskyn antoi US-presidentti Donald Trump.
...
...
Koko tätä väkivallan tapahtumaketjua tulisi tarkastella pidemmältä aikajaksolta - jo siitä, miten YK-selvitti väitetyn Iranin osuuden Saudien öljynjalostamoiskuun, josta juuri US syytti Irania, vaikka YK ei kyennyt puolueettomissa selvityksissään osoittamaan Irania syylliseksi [~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006339618.html -].
Kun presidentti Trump keskeytti ainakin mediaviestinä viime minuuteilla raskaan sotilasiskun Iraniin, se kuitenkin hyökkäsi cyberiskuna Iraniin [~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006274583.html -], tämäkään ei jäänyt ilman huomiota Iranissa, varsinkin, kun de facto US CIA yhdessä Israelin Mossadin kanssa iski Iranin ydintutkimuslaitokseen - Stuxnet-iskuna [~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Stuxnet -], joitain vuosia sitten.
Kun katsomme tapahtumia vieläkin pidemmälle - muistamme US Navyn ampuneen alas iranilaisen siviilimatkustajakoneen Persianlahdella - tuloksena 290 kuollutta [ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Iran_Airin_lento_655 - ]. Tämä ei ole voinut jäädä huomaamatta ja vaikuttamatta. |1
Kaikilla tapahtumilla on aina syyn ja seurauksen laki - kausaliteetti!
Suomesta käsin olisi asiaa katsottava kylmän viileästi - puolueettomasti, eikä vain yhden puolen tuomitsemisena. Tämä Suomen valtiojohdon yksipuolisuus huomataan varmasti Iranissa ja koko islamistisessa maailmassa. Kun katsoimme mediamme tuottamaa videovirtaa kenraali Suleimani' n hautajaiskulkueista - on tuo helposti ymmärrettävissä.
.
|1 Viimeisin uutinen kertoo amerikkalaisten uskovan, että Iran ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006367715.html -
.
Puolidiplomaattiselle ilmaisulle on selvä peruste, jos vertaamme kahta kostoiskua - amerikkalaista (murha) ja iranilaista (vähäiset materiaaliset vahingot) - näin on perusteltua käyttää uutta puolidiplomaattisuuden termiä - juuri tässä.
...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti