tiistaina, tammikuuta 07, 2020

Lentäjällinen hävittäjä on jo vanhanaikainen - dronet valtaavat ilmatilaa



Kuvassa kiinalainen 5. sukupolven häivehävittäjä - jää nopeasti historiaan!

...

HS:

Hävittäjäkauppiaiden myyntipuheet testataan lähiviikkoina, kun kaikilla ehdokkailla lennetään Pirkkalassa


...


Ilkka Luoma 

Suomalaiset sotilasasiantuntijat perehtyvät antaumuksella sodan hävittämis- ja särkemistekniikkaan, joka on jo syntyessään vanhentunut. Näin voimme todeta, kun katselemme ja tutkimme miehittämättömien drone- eli lennokkien kehitystä.

Miehittämättömät eli lentäjättömät (lentäjä kotona nojatuolissa, jos kohta sitäkään) dronet yleistyvät sotilasiskuissa nopeasti - kts. iranilaisen korkean upseerin murha US-droneiskussa Irakissa - tässä muutama päivä sitten.

Dronekehitys on nopeaa. Kiinassa on jo nähty parviälyiset dronet, jotka lentävät ja suorittavat tehtävänsä ilman joy-stick -ohjausta nojatuolista. Dronelauman äly on ennalta ohjelmoitu, sen ollen reaalitilanteeseen reagoivaa - jopa keskenään tehtäviä jaellen.

Kiinassa valmistuu ~340 000 ylempää insinööriä - joka vuosi, ja on varmaa, että noista valmistuneista riittää myös dronien tekoälykehitykseen suunnitteluvoimaa. Emme löydä kiinalaisesta insinööristä sen huonompaa osaamista kuin länsimaisestakaan - ehkä sen voimme sanoa, että keskinäinen kova kilpailu laittaa jokaisen olemaan "toistaan parempi"!

Drone on pienempi, ketterämpi ja pidempi operaatiokelpoisessa taisteluajassa, matkassa ja tehollispainosuhteessa (aseiden/ räjähteiden kantokyky) kuin lentäjällinen vastineensa. Drone maksaa vain noin viidenneksen tavanomaisesta sotakoneesta.

Suomi saisi tuolla 64 perinnetaistelukoneella noin 300 dronea, mutta todellisuudessa nykytilaamme nähden 64 riittäisi - parviälyisinä.

Rahaa säästyisi erityisesti hyökkäävän vihollisen torjuntaan maasta käsin, sillä torjuntaohjustekniikka on kehittynyt huimaavasti perinnelentokoneiden suorituskykyyn nähden.

Se tiedetään, että Kiina satsaa erityisesti parviälyisiin taistelukoneisiin - myös merellä - pienen kokonsa vuoksi - havainnoiminen on vaikeampaa ja häiveominaisuus on helpompi toteuttaa - erityisesti ilmassa.

Venäläiset ovat muuttaneet Suhoi Su-57 
[W ENG] (PAK FA) lentäjäversionsa osin dronekehitykseksi; se ratkaisee painon pudotuksen myötä suihkumoottoreita vaivaavan ongelman! [FB]

*



*

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

FB

~ https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1315608188649105/ -

...