perjantaina, tammikuuta 03, 2020

Lukeminen ei riitä - pitää myös ymmärtää lukemansa!


...

HS: 

Lukeminen on vastavoima ajalle, jonka ihanteiksi ovat nousseet meteli, visuaalinen sälä ja narsismi

...
Ilkka Luoma 

Lukeminen itsessään ei riitä. Lisäksi tulee olla luetun ymmärtäminen. Tänään puhutaan paljon nuorten poikien (miesten) luetun ymmärtämättömyydestä. Se riepoo sellaisia, joille hymiöt, pätkävideot, emojit ja tietokonepelien erikoisnäppäimet ovat vieraita.

Tämän päivän esimerkki hymiöistä ja emojeista ovat kiinalaiset merkit, joilla merkitään "kuvin" asioita ja tapahtumia" - kiinalaiset merkit lienevät eniten katsottuja kuvia maailmassa, niiden ollessa riittävä ylösmerkintätapa maailman suurimmalla valtiolle.

Muu eläinmaailma ei tarvitse meidän lukemisen kirjaimia, niille ovat riittäneet evoluution luomat aistit: kuulo, näkö, haju ja tunto - nämä ovat turvanneet vaarahälyttiminä eloa jo vuosisatamiljoonien ajan.


"
Lukeminen kannattaa aina" -näin maalaili "käpy selän alla" Jörn Donner jo vuosikausia sitten. Donner oli oikeassa ja pursuava kotikirjasto on ollut monille näytön paikka - perheen sivistyksestä. Mikä on sivistystä - päättäkööt kukin lukija tässä kohdin sen itse.

Kerrotaan Stephen Hawkingsin kirjan - 'Ajan lyhyt historia' - olevan myydyin lukematon kirja; senhän pitää olla kirjahyllyssä kertomassa perheen tai isännän erinomaisuudesta ymmärtää tapahtumahorisontteja sen mielettömän vetovoiman edessä, joka imuroi kaiken, jopa sivistyksen - sillä mitään siihen liittyvää todistetta ei mustasta aukosta ulos tule.

Lukeminen on merkki välikädellisyydestä, ellei tuotos ole omasta kynästä tai näppäimistöstä. Luemme muiden tekemää tekstiä - arvostelemme sen - pidimme tai sitten emme.

Luetusta myös opitaan, samoin luetusta manipuloidutaan. Ajan ilmiö on paljon puhuttu vihapuhe*, niin tekstinä kuin puheena, mutta eniten tekstinä, sillä sometuskulttuuri antaa 'puskista huutelun' mahdollisuuden - nimettöminä. Emme uskalla tunnustautua oikeilla nimillä.
...


Puskista huutelu on myös heikkoa itsetuntoa, hätähuutoa tai kapinaa vallitsevalla paatokselle, joka jakaa muun muassa maailmaa kahtia - vastakkain idän ja lännen. Sotkeudumme liiaksi muiden sisäisiin asioihin.

...

Ei kommentteja: