keskiviikkona, tammikuuta 08, 2020

Suomalaisilta vietiin markka jo 25 vuotta sitten - kysymättä kansalta!



*


...

HS:

Leipärahat riittivät ja EU-kanta kääntyi – Maitotilallinen, virkamies ja entinen ministeri arvioivat 25 vuoden EU-taipaleen satoa



...

Ilkka Luoma 

Kun EU-kantaa kysyttiin kansalta reilu neljännesvuosisata sitten, silloin ei kerrottu mediassa, taustoituksessa eikä selitteissä suomalaisille, että markka menee ja Suomen Pankin itsenäisyys katoaa.

Euro kätkettiin äänestäjiltä. Ruotsinkin piti ottaa EU-liittymisensä myötä euro, mutta ei sitten ottanutkaan. Ruotsissa taidettiin kysyä kansalta eurosta? Suomessa ei sitten eurosta kansalta kysytty mitään, kun markka katosi kukkarosta ja tileiltä.

Suomi oli kiltti ja otti euron. Nyt voimme kysyä kävelikö euro kansakuntamme yli? Entä silloiset EU-myönteiset ja EU'hun määrätietoisesti työntävät poliittiset johtajat - kävelivätkö he äänestäjiensä yli - tietämänsä euron kanssa?

Kansakuntamme talouslukkari Sixten Korkman on sanonut |1, että euroon liittyminen oli virhe, mutta ei siitä erotakaan voi. Pohjoismaista Suomella on ainoana euro |2.

Markasta ja Suomen Pankista luopuminen euron edestä olisi pitänyt tapahtua perustuslakien säätämisjärjestyksessä. Näin ei mitä ilmeisimmin tapahtunut. Asiasta väännetään yhä kättä. Markka Suomen valuuttana ja Suomen Pankin asema olivat kirjattu perustuslakiimme.

Tänään ei Suomessa liene oikeusistuinta, joka voisi tuon kädenväännön ratkaista?
.
|1 "Professori Sixten Korkman pitää Suomen eurojäsenyyttä tämän päivän näkökulmasta vakavana erehdyksenä" - Kauppalehti ~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/korkman-suomen-eurojasenyys-vakava-erehdys/8d4c4012-8c0f-3047-8490-68089d173d8b - 
.
|2 Esimerkiksi Tanskan EMU-äänestys - siis äänestys eurosta ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Tanskan_kansan%C3%A4%C3%A4nestys_eurosta - 
.

...
Katso myös Kokoomuksen piireissä kansantalous- ja finanssiasioista perillä oleva asiantuntija, Jorma Jaakkola - Valtiopetos euroon liittymisessä?

.
Tarkka ja yksityiskohtainen tapahtumakulku löytyy täältä 

Ei kommentteja: