lauantaina, tammikuuta 18, 2020

Kiinalaiset eivät sekaannu toisten itsenäisten sisäisiin asioihin!



Kirjoittaja itse --- photo by "tuntematon kiinalainen tyttö" - Nikon D70

*
...

HS:

Kaksinaismoraali ei sovi EU:n Kiinan-suhteisiin


...
Ilkka Luoma 

1 - Kaksinaismoraalia - sekaantumista ja kiinalaista uteliaisuutta - tässä vuosien takaa tositapahtuma, kun Kiinan Keskushallinto lähetti Kiinan Naisten federaation presidentin Suomeen tutustumaan naisten- ja lastenoikeuksiin - Suomessa. Olimme ensimmäinen valtio lännessä, jonne tämä vierailu kohdistui! ---

[2011][ ... kiinalaiset Naisten federaation (Anhui) vieraat kuuntelivat kohteliaasti suomalaisten kansanedustajien selostusta, kuinka meillä hoidetaan lasten ja naisten oikeuksia. Suomalainen tulkki käänsi suomesta kiinaksi - koettaen löytää jotain sellaista kansanedustajiemme sanoista, joka olisi uutta ja yllättävää kotiin viemistä - mitään sellaista ei kuitenkaan ollut vietäväksi [2012] ... ]

Suomessa kuten muissakin länsimaissa, joissa vallitsee individualistinen voittopyyde, kasvunhokema sekä jatkuvaluonteinen demokratiarykimä - ei ole laajaa tietämystä, eikä näkemystä kiinalaisuudesta, johtuen meidän omasta "oikeassaolon opista" - me löydämme virheitä muista. Kiinalaiset eivät löydä meistä julkisesti virheitä, he oppivat kohteliaisuuden olla puuttumatta muiden omiin sisäisiin asioihin - jo tuhansia vuosia sitten.

Helsingin Sanomien uutinen rouva Liu Yandong´in mahdollisesta noususta istuvaan politbyrooseen, "rikkomaan" miehinen rintama - lienee tosiasia, ellei nyt, niin ainakin täydennyskierroksilla ensi tai tulevien vuosien Kansankongressin istuntojen yhteydessä.

Suurempi asia kuin yksittäinen henkilönimitys, on uuskungfutselaisuuden lanseeraus varovaisin askelin korvaamaan kiinalaisille kuitenkin historiallisesti outoa kommunismia - joka on läntinen oppi yhteisomistuksen teorioista ja jatkuvasta työtätekevän vallankumouksesta. >


...

HS

Kaksinaismoraali ei sovi EU:n Kiinan-suhteisiin

...
Ilkka Luoma 
2 - Kiina ei sekaannu muiden sisäisiin asioihin. Kiina hakee omaa paikkaansa maailmaosuudellaan 1,4/7,8. EU' n vastaava on brittien EU-eron jälkeen noin 0,45/7,8. Kiina on haastanut itsensä ympäristönäkökulmasta - "Vihertyvä Kiina" -reformilla, jatkoksi "Menkää ja rikastukaa" -reformille (Deng Xiaoping). Kiina haastaa ympäristötalkoisiin koko maailmaa.


Mitä tuo sekaantumattomuus merkitsee?


Yksinkertaista - se antaa arvon kullekin valitsemallaan tiellä, siis itsenäisten osalta. Kiina on varannut itselleen suvereenisti oman yhteiskuntamallinsa kehityslinjan - ja siihen on turha kolmansien puuttua. Kiina ei edes siedä heidän omien asioidensa arvostelua. Oletteko kuulleet, että Kiina arvostelee meidän yhteiskuntamallia - ette ole.

Kiina hyväksyy länsimaalaisen demokratiakäsitteen - tämän edustaen maailmallisuutta osuudella noin 1,2/7,8. Kiina tietää tämän, mutta en tiedä ymmärtääkö länsi sitä, kun katsoo läntisen miehen toimintamallia maailmalla - lähinnä US-vetoisena.


Kiina seuraa suurella mielenkiinnolla EU' n yhteiskuntakehitystä -

... pitäen sitä innovatiivisena, seurannan arvoisena - ehkä jopa tutustumisen arvoisena, kuten on tapahtunutkin*. EU on sulatusuuni, kuten on Kiinakin erityispiirteissään.

EU olisi kaukaa viisas, jos se omaksuisi itseään paljon vanhemman kulttuuripiirin - sekaantumattomuusfilosofian. Arvoituksellisesti voisimme ottaa tähän Venäjän, joka muodostaa merkittävän osan Eurooppaa - sekään ei siedä sen sisäisiin asioihin puuttumista - ei ole yllätys, että Venäjä ja Kiina ovat löytämässä toisensa - selvin synergiahyödyin.
e

...

Ei kommentteja: