tiistaina, tammikuuta 07, 2020

Sotamarsalkka Khalifa Haftar haluaa palauttaa järjestyksen Libyaan



*

HS ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006364635.html  - 

...
On ajateltavissa, että sotamarsalkka (!)* Khalifa Haftar mahdollisesti vahvana vuonna 2011 teloitetun Muammar Gaddafin ajatusmaailman kannattajana haluaa palauttaa menetetyn järjestyksen Libyaan.

Järjestys menetettiin, kun USAF aloitti raskaat Libyan ilmapommitukset Arabikevään innoittamana - johon jopa Suomen silloinen ulkoministeri Alexander Stubb halaji omien Hornettiemme osallistumista Libyan ilmataistelutilanteisiin [ ~ https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nykypaiva-stubb-katuu-jattaytymista-libya-operaatiosta/1939990#gs.q80vnk - ].

* Gaddafi jätti sotilasarvonsa vain everstiksi, kiintoisa tuo Haftarin sotamarsalkka nimitys - kukahan oli nimityksen myöntänyt?


Haftar on katsonut vuosikaudet Libyan ahdinkoa - suoranaista kaaosta, joka syntyi kun järjestys romuttui vuoden 2011 jälkeen. Ehkä kaaostumisen hankalimmaksi asiaksi EU' lle nousi Välimeren yli tulevat pakolaiset - Libyasta EU' hun.

Tämän pakolaisaallon oli Gaddafi eläessään jo ennustanut, jos maasta katoaa järjestys

Emme tiedä tarkasti syytä, miksi USA halusi sekaantua Libyan sisäisiin asioihin, emmekä saata ymmärtää, miksi Venäjä tai Kiina eivät käyttäneet YK-turvaneuvostossa veto-oikeuttaan. Ehkä oli usko johonkin parempaan ja Kiinan osalta heidän sekaantumattomuuden historia omien asioidensa ulkopuolelle.

Libyan kehitys käy vaarallista tietä, varsinkin nyt, kun Turkki lupaa avustaa sotilaallisesti heikkoa "Libyan hallitusta" - Haftaria vastaan! Libyan "sovintohallituksella" on hienostuneesti sanottuna "kansainvälisen yhteisön tuki" -minkä kansainvälisen yhteisön?

Nyt US uhoaa Persianlahdella, ja saattaa saada lähtöpassit Irakista, jonka myötä sodan mahdollisuus kasvaa ratkaisevasti. Syyria on sisällissodassa, tosin sen laillisen johtajan kohta alkavassa järjestyksenpidossa (?), mutta kolme kriisialuetta - unohtamatta US-presidentti Donald Trumpin tunnustusta Syyrian Golanin kukkuloiden |1 ja Jerusalemin kuulumisesta Israelin valtiolle |2 - nämä neljä tekijää yhdessä ovat mahdollisen suursodan enne.

...
|1 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006046741.html - | ~https://yle.fi/uutiset/3-10706171  - 
|2 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9965399 - 

Ei kommentteja: